Energistyring er vejen frem for Boldsen

Den danske forsvarsekspert og joker-playmaker lader Ulrik Wilbek administrere hans kræfter på banen. Det kan han nemlig ikke selv styre, når han er på banen.

Joachim Boldsen håber på en plads i semifinalen. Det vil give landsholdet en førsteseedning i kvalifikationen til OL, og netop OL-guld i Beijing står som Boldsens helt store drøm.<br>Foto Claus Fisker Fold sammen
Læs mere

Efter Danmarks nederlag til Ungarn i første VM-kamp var landstræner Ulrik Wilbek ikke tilfreds med, at en række spillere i anden halvleg stod i kø for at blive skiftet ud på grund af træthed. En af dem var Joachim Boldsen, om hvem Ulrik Wilbek sagde, at playmakeren ikke var i form til at spille en hel kamp i forsvar og angreb. Landstræneren påpegede også, at det skulle der lægges nogle nye strategier for, hvis det danske hold skulle være så dygtig at nå mellemrunden.

Vi kom videre, og torsdag aften så man Boldsen blive kåret til Man of the Match, da Danmark besejrede de regerende verdensmestre fra Spanien. Efter en kraftfuld indsats i samarbejde med Lars Jørgensen i det danske forsvar krydret med effektive afslutninger på den spanske keeper, Hombrados, i kampens afgørende sidste kvarter.

Giver den gas
41 minutter blev det til på banen for Boldsen mod Spanien, hvilket kun blev overgået af de danske fløje og keeper Kasper Hvidt. I Danmarks fem hidtidige kampe er Joachim Boldsen en af de mest benyttede danske spillere. Så hvordan står det til med krop og kræfter hos playmakeren?

»Jeg har det fint. Træneren har økonomiseret mine kræfter for mig. Det er fint. Det er der nogen, som skal gøre det, for hvis de ikke gør det, kan jeg ikke selv finde ud af det. Men så længe vi vinder, er det fuldstændig lige meget, om jeg spiller 10 minutter eller 50 minutter. Min primære opgave hidtil har været forsvaret sammen med Lars Jørgensen. Det har fungeret ganske fornuftigt. Man vinder jo nogle gange håndboldkampe i forsvaret. Det ved jeg godt, der er mange, som ikke ved. Men det gjorde vi for eksempel mod Spanien.«

Du siger, at du ikke selv kan økonomisere med dine kræfter. Hvad mener du egentlig med det?

»Jamen jeg mener, at jeg ikke selv kan styre det. Når jeg er inde, så er jeg inde 100 procent. Jeg har fået at vide de sidste fem år, at jeg nok skulle overveje lige at gøre det og det på en anden måde, så jeg havde kræfter til overs. Men det er sgu svært. Jeg mener, at når man er inde, så giver man den 100 procent gas. Så må man komme ud, når man har brug for pauser.«

Kender ikke kritikken
Det var netop et ønske om pause i kampen mod Ungarn, der fik Wilbek til at sige, at det var et problem med den manglende form hos nogle - heriblandt Boldsen. Siden har Flensburg-playmakeren primært spillet forsvar. På nær mod Spanien. Ifølge Boldsen ligger der dog ikke et svar på tiltale i forhold til kritikken af hans form i hans indsats mod spanierne. Faktisk kender han slet ikke til kritikken, siger han.

»Hvad helvede, jeg læser jo ikke aviser og ser ikke dansk tv hernede. Det kan man jo ikke. Så jeg aner ikke, hvad det er, I har snakket om og skrevet. Det må I også selv om. Jeg er fuldstændig ligeglad. Jeg interesserer mig ikke så meget for, hvad andre folk tænker.«

Boldsen erkender, at han ikke kan holde til 60 minutter i begge ender af banen, men han mener godt, han kan være med i forsvar og angreb.

»Jeg kan godt holde til at spille forsvar og angreb. Bare ikke en hel kamp. Men så er det jo så heldigt, at Claus Møller og Jesper Jensen også er med. De spiller også playmakeren anderledes, end jeg gør. De sætter mere spillet op, mens jeg mere er mig selv, og laver sådan nogle halvhjernedøde ting. Nogle gange lykkes det, andre gange ikke, men så længe det er farligt for modstanderholdet, så er det fint,« siger Boldsen.

Boldsen i jokerrolle
Landstræner Wilbek er da også godt tilfreds med sin fighter:

»Det ser rigtig godt ud lige nu, og Boldsen var jo ikke en gang særlig træt efter kampen mod Spanien,« konstaterer Wilbek og kaster en drillepind efter Joachim.

»Nu valgte han også at gå ud seks minutter før tid (da Boldsen fik sin tredje udvisning og dermed rødt kort, red.), men det ser fornuftigt ud, og jeg tror, at den måde, vi bruger ham på, er den rigtige måde. Ved ikke at give ham alt for meget ansvar i begge ender, er han faktisk blevet endnu bedre i forsvaret, og så kan han gå ind og tage den jokerrolle i angrebet, som han gjorde mod Spanien,« siger Wilbek.

I det videre VM-forløb håber Joachim Boldsen på dansk OL-kvalifikation, men han betoner, at kampene skal spilles én ad gangen. Også oppe i hovedet.

»Vi har endnu ikke fundet niveauet, hvor vi bare kører de andre hold over. Derfor tror jeg bare, vi skal tage en kamp ad gangen. Kommer vi i kvartfinalen kan alt ske. Kommer vi i semifinalen har vi nået vores optimale mål. Guld er selvfølgelig overoptimalt, men i semifinalen har man nået det, at man er førsteseedet i kvalifikationen til OL,« siger han og tilføjer, at det en drøm at komme med til Beijing og slutte karrieren dér. Allerhelst med guld.

»Det ville være stort at få lov til at opleve.«

Men tænker du i stop i 2008 under alle omstændigheder Du er jo ikke så gammel. Du er 28 år?

»Men jeg har godt nok været med i mange år, så 2008 er nok skæringsdatoen for mig. Men hvis formen er til det, så skal man aldrig sige, at det er slut dér. Men umiddelbart ville det være fedt at slutte med en god OL-finale. Man siger jo, at man skal slutte på toppen. Det kan godt være svært, men man skal helst slutte, inden nogen beder en om det.