Endelig nåede Veronica Campbell tronen

Nu kan jamaicaneren Veronica Campbell også kalde sig verdensmester på 100 meter. Hvilket hendes berømte og fortsat aktive landsmand Merlene Ottey aldrig kom til at opleve.

Da Veronica Campbell var lille, var hendes idol naturligvis Merlene Ottey, Jamaicas sprinterdronning i to årtier. Fra 1980, hvor der endnu var to år til, at lille Veronica kom til verden, frem til 1997 vandt Merlene Ottey hele 22 VM- og OL-medaljer. Men Merlene Ottey vandt aldrig guld på den prestigefyldte 100 meter-distance.

Det er ikke sikkert, at den nu 25-årige Veronica­ Campbell nogensinde kommer i nærheden af samme antal medaljer, som hendes landsmand hev i land. Til gengæld kan hun nu kalde sig 100 meter-verdensmester.

Men der gik meget lang tid, før Veronica Campbell kunne begynde at nyde den guld­medalje, som hun i går ellers kun var 11,01 sekunder om at sikre sig. For det var så få millimeter, der adskilte hende og de to amerikanere Lauryn Williams og Carmelita Jeter, at der gik flere minutter, før det officielt blev annonceret, hvordan medaljerne blev fordelt.

»Det var et af de længste øjeblikke i mit liv. Det var så tæt, og jeg følte mig ikke sikker på noget som helst, fordi navnene helt tiden skiftede placering,« sagde Veronica Campbell, som i første omgang ikke blev udnævnt til verdensmester. Det blev Torri Edwards fra USA, selv om det på TV-billederne var tydeligt, at hun ikke enggang skulle have medalje. Hun endte efterfølgende også nede på fjerdepladsen med 11,05, mens Lauryn Williams, ligeledes med 11,01, vandt sølv, og bronzen gik til Carmelita Jeter, 11,02.

Guldtiden var den langsommeste i VMs 24-årige historie, men det betød ingenting for Veronica Campbell, som har løbet en del hurtigere ved andre stævner. Hendes personlige rekord på 10,85 er fra 2005, og tidligere i år har hun løbet 10,89, hvilket gør hende til verdens hurtigste i 2007. Så på den led var det helt i orden, det var hende, der snuppede sejren på Nagai Stadium i Osaka.

Dermed har Veronica Campbell nu den position, der var lagt op til, da hun i 2000 vandt guld på både 100 og 200 meter ved junior-VM og opnåede status som hele verdens sprinterprinsesse. Allerede samme år vandt den daværende teenager faktisk sin første OL-medalje, idet hun var med på det jamaicansk hold, der vandt sølv på 4x100 meter.

Ved OL i 2004 vandt Veronica Campbell så sine første guldmedaljer, da hun triumferede på både 200 og 4x100 meter, og i alt har nu syv VM- og OL-medaljer, og måske venter der et par mere ved dette VM?

Til gengæld vinder Merlene Ottey ikke flere medaljer, alligevel har hun fortsat gang i karrieren. Den 47-årige var eksempelvis med, da de indledende heats på 100 meter blev løbet her ved VM. Men hun gik dog ikke videre.

Skal Veronica Campbells karriere blive lige så lang som Merlene Otteys, skal den nykårede verdensmester på 100 meter være med ved VM i 2029.