En ydmyg verdensmester vender hjem

Det er ikke til at se det, hvis man ikke ved det: 12 verdensmesterskaber, to OL-guldmedaljer og et utal af andre prestigefyldte toppræstationer er, hvad den ydmyge skipper Jesper Bank har med i bagagen til årets Danish Open.

Jesper Bank er netop vendt hjem fra et skuffende Americas Cup, hvor han ombord på United Internet Team Germany blev nummer 10 ud af 11. Nu kan han opleves i Skovshoved Havn Til årets Danish Open, hvor han heller ikke har forventninger om en topplacering efter en lang ferie. Den dobbelte OL-gulmedaljevinder har desuden besluttet at flytte hjem til Danmark. Foto: Per Heegaard Fold sammen
Læs mere

De mørke skyer forsvinder lige så langsomt fra himlen, i takt med at de seks elegante både næsten lydløst stævner ud fra Skovshoved havn. Solens varme stråler har pludselig fået masser af plads til at skinne på tilskuerne, der er bevæbnede med solbriller, solcreme og kikkerter. Alle mødt op for at følge kickstarten til fire dages matchrace i Skovshoved og måske især for at se hjemvendte Jesper Bank.

Bank er nemlig netop vendt hjem fra sit andet Americas Cup, hvor han var ombord på United Internet Team Germany. Et projekt der på grund af dårlig økonomi og dårligt materiel ikke har givet Jesper Bank de topplaceringer, som han ellers er vant til.

Et højt brag og en støvsky stiger op fra dommerbåden. Startpistolen har lydt og skyder dette års matchrace Danish Open i gang. 12 skippere fra seks forskellige lande bemander sejlbådene, der blandt andet er velkendte for deres store manøvredygtighed. Jesper Bank er skipper på en af disse både, og tilbage i 2005 vandt han matchracet. Om han er i stand til at gøre kunsten efter i år, vil de indledende runder give tilskuerne en ide om.

Det er en velovervejet Jesper Bank, der fortæller om de forberedelser, som han og hans team har gjort inden matchracet.

»Det eneste, vi har gjort, er at holde pause. Vi har ikke som sådan forberedt os på Danish Open, men jeg mener, at ferien har været med til at gøre os ekstra sulte og motiverede.«

Jesper Bank fortsætter med at fortælle, at han ikke satser på at få mere end en 8. plads i den samlede stilling.

Det vil trods alt også være bedre end sidst. For Jesper Bank har en skuffende Louis Vuitton Cup i erindringen, hvor han og hans Team Germany sluttede på en skuffende 10. plads ud af 11 teams. Han mener dog ikke, at skuffelsen kommer til at spille ind på hans præstation i matchracet:

»Jeg har ikke noget at bevise efter Louis Vuitton cuppen. Jeg er kommet over det stadie, hvor jeg føler behov for at bevise, hvad jeg er værd.«

Inden matchracet går i gang, er der altså ikke den store kampgejst og tro på sejr at spore i Jesper Banks udtalelser og solbrændte ansigt. Men efter besætningerne er blevet udskiftet efter de første syv flights, er det alligevel en tilfreds Jesper Bank, der kommer ind med speedbåden.

»Det er gået hæderligt, vi har da helt klart en chance for at spille med,« siger han med den vanlige jyske beskedenhed.

Nye talenter
Jesper Bank vurderer, at dette års Danish Open kan bringe fokus på sejlsporten og være med til at profilere nogle af de nye talenter. Han mener, at der er rigtig mange interessante danskere med i år, så mange, at der er potentiale til at få dannet et nyt dansk team.

Jesper Bank er bosiddende i Spanien, men familien er ved at flytte tilbage til Danmark, det sker i løbet af det næste år. Her vil han kunne koncentrere sig om sit nye hold Olympic Coaching.

Der er semifinale i Danish Open lørdag og finale søndag. Royal Danish Yacht Club, som står bag Danish Open, regner med, at der kommer op imod 20.000 tilskuere i år.