»En Williams vil vinde turneringen«

27SPOAUSTRALIA-TENNIS-AUS-1.jpg
epaselect epa05751119 Serena Williams of the USA serves the ball against Mirjana Lucic-Baroni of Croatia during Semifinals of the Women’s Singles at the Australian Open Grand Slam tennis tournament in Melbourne, Victoria, Australia, 26 January 2017. EPA/LYNN BO BO Fold sammen
Læs mere

Christopher Clarey

Venus Williams blev torsdag den ældste finalist i kvindernes singlerække nogensinde under Australian Open, da hun besejrede den kraftfulde, 25-årige CoCo Vandeweghe i tre sæt, som var præget af vinderslag, fejl og intensitet.

Det var en strålende indsats, som gav mindelser om hendes bedste tennis tidligere i karrieren, og morgendagens finale bliver også en slags deja-vu, idet modstanderen bliver hendes lillesøster, Serena Williams.

Serena nåede finalen via en langt mere ensidig 6-2, 6-1 sejr i gårsdagens anden semifinale over Mirjana Lucie-Baroni, en useedet, 34-årig kroat, der er nummer 79 på den internationale rangliste.

Venus Williams, den holdbare, 36-årige tennisstjerne, var den mere konsekvente, ligevægtige og opportunistiske spiller i en kamp, som endte med 6-7 (3), 6-2, 6-3 i hendes favør. Hun brød sin modstanders serv 5 ud af 9 mange, mens Vandeweghe blot formåede at vinde én ud af 13.

Serena Williams fortalte pressen, at hun ikke havde set sin søsters kamp, men at hun var bekendt med resultatet, inden hun selv gik på banen.

»Hun er min hårdeste modstander,« sagde Serena, der stadig fører 16-11 i det interne regnskab. »Ingen anden har slået mig oftere end Venus. Hun har gode resultater mod mig, vi har gode resultater mod hinanden. Jeg synes dog, at uanset hvad, så har vi vundet. Hun har været meget igennem, og det samme har jeg. Men at se hende komme tilbage på denne måde er bare stort. Jeg ser frem til det,« sagde hun om finalen:

»En Williams vil vinde turneringen.«

Williams mod Williams i de store tennisturneringers finalekampe var tidligere et velkendt scenario, men denne kamp bliver den første udgave siden Wimbledon i 2009, da Serena besejrede Venus Williams i det, der også er den seneste Grand Slam-finale for Venus’ vedkommende.

Venus Williams blev professionel i oktober 1994, da hun var 14 år gammel. Her mere end 22 år senere er hun stadig med i toppen, og det til trods for, at hun har måttet spille med en gigt- eller bindevævssygdom (Sjögrens syndrom), der sendte hende helt ud af Top 100 i 2012.

Det var den første semifinale i en Grand Slam for Vandeweghe og den 21. for Williams, der nåede og vandt sin første for næsten tyve år siden ved US Open i 1997.

Dengang var CoCo Vandeweghe fem år gammel, og hun voksede som alle andre tennisspillere i sin generation op med billederne af Williams-søstrene, som regelmæssigt dystede om de store trofæer.

Men til trods for sin manglende erfaring på dette niveau virkede Vandeweghe dog ikke hæmmet af situationen, og hun kunne bryde Williams’ serv i et intenst åbningsparti, som varede seks minutter.

Men straks i næste parti brød Williams tilbage, og derfra holdt de begge deres serv sættet ud. Vandeweghe havde fundet sine linjer, og hun holdt momentum hele vejen til tiebreak, som hun brød ved 2-2, da hun vandt fire bolde i rap. Det var det første sæt, Venus Williams havde afgivet i hele turneringen.

Men Williams viste ingen tegn på frustration udadtil, og hendes erfaring og indre styrke foldede sig for alvor ud i andet sæt, mens Vandeweghe – tidligere en noget uforudsigelig spiller – begyndte at vise tegn på mental slitage.

Hun blev brudt i tredje sæt efter tre fejlbolde og kastede arrigt sin ketsjer fra sig. Frustrationen skulle tage til i styrke, da hun ikke formåede at sikre sig fordel i flere gunstige situationer.

Vandeweghe er født i New York City men har længe boet i San Diego. Hun kommer fra en familie af topatleter, idet hendes bedstefar, Ernie, og tante, Kiki, begge spillede basketball i NBA. Hendes mor, Tauna, var olympisk svømmer.

Hun voksede op med NBA-spillere som Bill Walton som husgæster, hørte sin bedstefar fortælle historier om den berømmede UCLA-træner John Wooden, og hun har længe været involveret i tennis på topniveau. Vandeweghe arbejder nu sammen med Craig Kardon, der tidligere var træner for Martina Navratilova, da denne vandt sin niende og sidste Wimbledon-titel i 1990.

»Det lyder temmelig indbildsk, men jeg har altså kendt superstjerner hele mit liv,« sagde Vandeweghe i et interview tidligere på ugen. »Så at have en træner, der er blandt de fremmeste indenfor sit fag, er ikke noget, jeg falder i svime over. Det er mere sådan, »okay, jeg får den bedst mulige vejledning«.«

Den bedste vejledning, Kardon har givet hende, er, at hun skal lære at omgås sine følelser og håndtere risici. Efter at have tabt syv af sine seneste ti kampe på topniveau havde hun ikke just medvind, da hun ankom til Melbourne, men det er lykkedes hende at holde fokus og arbejde sig frem til et stort resultat.

Hun besejrede Angelique Kerber, verdensranglistens nummer et og samtidig forsvarende mester, i fjerde runde, inden hun holdt stand mod den hårdtstlående Garbiñe Muguruza, der er forsvarende mester i French Open.

Begge disse kampe kunne hun vinde uden at afgive sæt, men Venus Williams skulle vise sig at blive for stor en mundfuld.

 

Christopher Clarey er skribent

på The New York Times

 

Oversættelse: Lars Rosenkvist