En streg i sandet og så et forår

Brøndby spiller søndag årets sidste Superligakamp og kan gøre status over en af de værste sæsonstarter i mands minde på Vestegnen. Det handler om at trække en dyb streg i sandet, mener en fodboldekspert.

Mark Howard (th.) er en af de spillere, der ifølge Peter Kjær har gjort det bedst for Brøndby i denne sæson. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Otte kampe som ubesejret, og pludselig var den miserable efterårsstart med jydekompleks og nederlag ikke længere det, alle talte om. Selv nederlaget til Esbjerg kunne ikke ændre på det. Nu taler man om sejrene. Derfor hedder statistikken: »Ni kampe med kun et nederlag,« som Per Nielsen formulerer det.

Brøndby tvinger sig mod et friskt forår efter et forsømt efterår. Sådan synes det at tage sig ud, og justeringerne ligger og venter.

»Der er nogle punkter, der er soleklare. Vi skal have skåret truppen ned. Vi er 30 mand stort set hver dag til træning, men hvis man vil op at spille top tre, skal der skæres væk i truppen. Jeg kan huske Michael og John (Laudrup og Faxe Jensen, red.) i gamle dage talte om otte spillere på hvert trin som passende,« siger Martin Retov og hentyder til alderstrin. Altså at truppen gerne skal bestå af otte mand under 23 år, otte mand i alderen 23-30 år og otte mand ældre end det. For balancens skyld.

Netop nu består Brøndby-truppen af 12 mand, der endnu ikke er fyldt 23 år. 12 mand i alderen 23 – 30 år, samt 6 mand ældre end det.

Det handler om at sikre, at de ikke ryger derned i hullet igen. Dernede, hvor de ikke kunne vinde, og hvor det ene nederlag tog det andet. Forsvaret er ifølge fodboldekspert Peter Kjær en af grundpillerne i den proces.

»Der er for mange spørgsmål i defensiven, hvor de navnemæssigt er mindre godt besat. Specielt på back-pladserne har der været store udskiftninger i løbet af året. Hvis det var mit fodboldhold, ville jeg gerne have forsvaret på plads som min base. Jeg ville gå rigtig langt på dette område,« siger Peter Kjær.

Rytter under niveau
Han mener dog, at Brøndby har en stribe forsvarsspillere, der fortsat kan gøre sig til foråret. Særligt én spiller har skilt sig ud.

»Mark Howard har stået stærkest rent defensivt. Han har holdt niveauet i mange kampe, og han har været den, der er kommet bedst igennem krisen, når vi tænker defensivt. Thomas Rasmussen har også været dygtig, men ham ser jeg faktisk mere som en offensivspiller,« siger Peter Kjær.

Desuden mener han, at Stephan Andersen er kommet utrolig godt tilbage, mens Thomas Rytter derimod kunne være en spiller, som ikke har ramt det niveau, omverdenen forventer af ham.

Går vi videre fra forsvaret, kunne særligt kanterne – ifølge Peter Kjær - også trænge til forstærkninger.

»Der er jo ikke noget, der har fungeret optimalt for Brøndby, men man må begynde et sted. Efter denne sæson vil der blive slået en rigtig dyb streg i sandet, og derefter vil man evaluere på, hvad der sket. Det er også nødvendigt,« siger Peter Kjær.

Det handler lige så meget om signalværdien til omverdenen. At fortælle, at man gerne vil forstærke truppen, så man kan komme op i Superligaens top tre, hvor klubben har hørt hjemme i næsten 20 år.

Hos FC København har man da også lagt mærke til Brøndbys kamp for at vende tilbage.

»Brøndby er lidt nede i en sportslig krise netop nu. Det har de været et stykke tid nu, men de er begyndt at spille noget god fodbold her på det seneste. De har været gode rent spillemæssigt, men mangler måske lige den sidste selvtillid, som mange andre hold har i stedet for,« siger William Kvist fra FC København.