En kontroversiel pengemand

FCK-bossen Don Øs generalieblad blegner i forhold til Arcadi Gaydamaks, manden bag Beitar Jerusalem.

Den israelsk-russiske milliardær Arcadi Gaydamak er ikke blot en kontroversiel fodboldboss for FCKs CL-modstander Beitar Jerusalem. Han stiller såmænd også op til næste valg i Israel. Foto: Gali Tibbon/AFP Fold sammen
Læs mere

FCK møder Beitar Jerusalem i aften i 2. kvalifikationsrunde i Champions League, hvor FCK skal forsvare den spinkle 1-0 sejr.

Returopgøret bliver spillet på Teddy Stadium i Jerusalem, som Beitar-fans har døbt Gehinom, hebraisk for helvede. Stadionet har ikke fået det ildevarslende navn uden grund. 50 mennesker blev sidste sæson kvæstet, da hundredvis af Beitar-fans i værste hooliganstil stormede ind på banen og skabte kaos.

FCKs bestyrelsesformand Flemming Østergaard har udtrykt sin bekymring over at spille på stadionet, men UEFA har ikke villet flytte kampen. Dermed er scenen sat til en kamp mellem de to bosser og deres hold, hvor det vil vise sig om pengestærke Arcadis spillere kan nedlægge de danske løver.

Eftersøgt pengemand
FCKs ejer Don Ø får ofte spalteplads i de danske aviser, men det er intet imod den omtale, Beitar Jerusalems ejer Arcadi Gaydamak får. Arcadi er ikke kun kendt for sit klubejerskab: International våbenhandel, skattesvig og hvidvaskning af penge er blot nogle af de ting, som Arcadi også sættes i forbindelse med. Det skriver flere medier, blandt andet BBC.

Den 55-årige milliardær bliver nødt til at rejse rundt med diplomatpas fra Canada og Angola for at undgå at blive arresteret og udleveret til Frankrig på grund af anklager om våbensalg.

Arcadi skulle have solgt våben fra Ruslands overskudslagre til regeringshæren i Angola, ikke just en populær forretning, da Frankrig støttede oprørshæren i borgerkrigen.

Arcadi Gaydamak var en af de første jøder, der emigrerede fra det tidligere Sovjetunionen til Israel.

En ydmyg begyndelse
Den driftige Arcadis karriere tog sin spæde begyndelse som gartner, men han arbejdede sig hurtigt op ad den sociale rangstige. Allerede som 24-årig startede han sit eget oversætterbureau, hvorigennem han fik kontakter til mange franske forretningsmænd. Seks år senere, var Gaydamak Translations en succesfuld virksomhed, og Arcadi udvidede med en afdeling i Canada. På dette tidspunkt begyndte Arcadi at gøre sit indtog på eksport og importmarkedet. Han benyttede sine forbindelser i det tidligere Sovjet til at fremme sin forretning og oprettede forskellige virksomheder rundt om i Europa.

I 2005 gjorde Arcadi sit indtog på den israelske sportsarena. Han blev sponsor for Hapoel Jerusalem basketbold-hold, og en måned senere valgte han at donere 400.000 dollars til den israelske fodboldklub Ikhud Bney Sakhnin. Samme dag købte den pengestærke ukrainer 55 procent af Beitar Jerusalem, og to dage senere besluttede han sig for at overtage hele ejerskabet.

Arcadis imperium stopper dog ikke her. Udover at være ejer af en avis har han for nylig stiftet partiet med det sympatisk klingende navn Social Retfærdighed, som stiller op til næste valg i det israelske parlament, Knesset.

Beitar Jerusalems succesfulde forretningsmand, Arcadi Gaydamaks, vurderes til at være fire milliarder pund værd, men om han får succes med at tæmme de danske løver på Teddy Stadium i Jerusalem vil vise sig.