En god fortælling

Sportsbog: »Glimt« Peter Bistrup har skrevet historien om Dansk Atletik Forbunds første 100 år. Det er en rigtig god beretning, som er præget af forfatterens store kærlighed til sporten.

Hvis man, nu hvor sæsonen er slut, fortsat gerne vil bruge en del timer på at læse om atletik, er det oplagt at få fingre i »Glimt« med undertitlen »fra Dansk Atletik Forbunds historie gennem 100 år«.

Den er skrevet af Peter Bistrup, der blandt meget andet har været redaktør af bladet »Dansk Atletik« og pressesekretær i atletik-forbundet, DAF.

Peter Bistrup er i dag 73 år, og de seneste 13 år har han været bibliotekar i Danmarks Idræts-Forbund, og med sin enorme indsigt i såvel dansk atletik som sport generelt har han uden tvivl været den rette mand til det arbejde.

Små og store
Bogen er en god blandning af små og store danske præstationer, resultatlister, forbundsarbejde, politik, konflikter og masser af gode historier, og det er især imponerende, at det er lykkedes ham at finde så mange af dem fra forbundets helt unge år.

Bogen er opbygget kronologisk, og derfor er den helt klart bedst, hvis man læser den fra den ene ende til den anden.

Mystisk guldalder
Peter Bistrup er flere steder særdeles kommenterende, når han beskriver diverse begivenheder og personer, og det er på sin vis ganske glimrende, fordi det giver en lang historie noget sjæl.

I ny og næ er han dog også lidt for farvet og præget af et langt liv i atletikkens rækker.

Det irriterer ham specielt, at dansk atletik i 1980erne ikke fik den store anerkendelse i de danske medier, og derfor prøver han flere gange forklare, at det var en fejl.

Han går faktisk så langt som til at sige:

»I virkeligheden har 70’erne og 80’erne været en sand guldalder for dansk atletik som helhed...«

Han begrunder det først og fremmest med de gode maratonresultater, men det virker søgt, når Danmark fra 1974 og frem 1993 ikke vandt en eneste medalje ved et EM, OL eller VM.

Kritisk
Det er dog bestemt ikke sådan, at Peter Bistrup ikke er kritisk, det er han mange steder, også overfor forbundet, hvilket helt klart er en stor styrke ved bogen.

Eksempelvis får DAF en på kassen, fordi man ikke i tide opdagede udviklingen indenfor indendørs-atletikken, hvilket betyder, at Danmark fortsat halter langt efter de fleste andre lande med hensyn til indendørsfaciliteter.