En forpjusket landstræner

Gudmundur Gudmundsson ligner ikke en mand, der bryder sig om den del af landstrænerpakken, der handler om alt det andet end håndbold.

benjaminblog
Foto: Liselotte Sabroe. Benjamin Munk Lund er sportsredaktør på Berlingske
Læs mere
Fold sammen

Presset på en dansk landstræner i herrehåndbold skal man have respekt for. Nationen er i vinterdvale, søger ind om aftenen og hen til TV-skærmen. Og der vil vi se landsholdet vinde. Det har været en fin tradition i de seneste små 10 år - det ville helt være skørt at lave om på.

Medierne - ikke mindst de rettighedshavende TV-stationer - har i den grad omfavnet folkets behov. Der bookes håndboldhaller rundt i hele landet til folkelig håndboldfest, der flyves journalister, redaktører, teknikere og eksperter af sted til Qatar i et omfang, som formentlig ville chokere i ret mange andre nationer.

Det skaber selvfølgelig et pres på manden med ansvaret - i dette tilfælde den nye islænding i landstrænerjobbet, Gudmundur Gudmundsson.

Gudmundsson har masser af erfaring fra topjob i håndboldsporten. Han førte Island til sensationelle OL-sølvmedaljer i 2008, og han stod over 34 spillerunder i Bundesligaen sidste år i spidsen for et hold, der spillede med om mesterskabet. Så har man prøvet at arbejde under tryk.

Alligevel ligner han lige nu ikke en mand, der bryder sig voldsomt meget om det. Han ligner overraskende nok også en mand, der er blevet en lille smule overrasket over, hvad han står midt i. Han virker forpjusket og udfordret på at levere den nødvendige nerve og glød i mødet med offentligheden.

En stor håndboldforstand er selvfølgelig et grundvilkår som dansk landstræner, men med i pakken skal også være et vist talent for at agere i det mediebillede, der er rundt om holdet.

Det kan i et vist omfang sammenlignes med FCKs situation, da man havde hentet Roland Nilsson ind som erstatning for Ståle Solbakken i sommeren 2011. Hans fodboldarbejde var helt OK, han skabte et suverænt tophold i Superligaen, men han var ikke en tydelig FCK-leder. Han manglede fremtoning, overblik, tydelighed og evnen til at sætte sig selv og sin dagsorden igennem. Han talte for lidt, og han talte ikke højt nok.

Det røg han ud på.

Jeg siger ikke, at Gudmundur Gudmundsson er ved at ryge ud af det danske landshold.

Men jeg ser en træner, der formentlig kommer til at anerkende, at en del af jobbet også er med charme, overblik og skarphed at kunne sætte ord på forventninger og præstationer, så det harmonerer med nationens opfattelse af, hvad det danske landshold er for en størrelse.

Det evnede landstræneren på ingen måde efter 30-30-kampen mod Tyskland, hvor det hele blev halvslapt og med forkølede betragtninger om, at Danmark havde spillet en god kamp.

Nogle må ind og virkelighedskorrigere her, så den nye landstræner forstår, at det her er en af de eneste idrætsgrene i verden, hvor Danmark ikke er tilfreds med at spille uafgjort mod Tyskland, og hvor Danmark i øvrigt aldrig må finde en positiv ting at sige om et uafgjort resultat mod Argentina.

I går var der så lidt glød og galde i Gudmundsson. Og det kunne egentlig have været meget rart, hvis ikke det havde virket så febrilsk, da han vrissede over at blive spurgt ind til, hvordan det kunne være, at han mente Danmark spillede en god kamp mod tyskerne, mens mange af spillerne ikke var tilfredse.

Og han snerrede såmænd videre over et spørgsmål, der forsøgte at kæde holdets mange to minutters udvisninger sammen med en ny forsvarsstil med mere offensive backer.

De spørgsmål, jeg så blive stillet i går, var stadig venlige set i lyset af, at Danmark har lavet fire point i tre håndboldkampe mod Argentina, Saudi-Arabien og Tyskland. Ja, faktisk skal Gudmundsson da slet ikke være ked af, at man ikke har savet hårdere igennem. Ikke mindst fra TV-kanalernes side har man også kørt en ganske tung dagsorden på, at danskerne er blevet bortdømt af dommerne ved VM.

Dét har været en venlig redningsplanke til en landstræner, der helst vil tale om, at holdet skam har spillet godt.

Det har det bare ikke.