En dedikeret kaptajn med sejren for sine fødder

Pernille Harder debuterede på landsholdet som 16-årig med et hattrick og blev i Sverige udnævnt til æres­borger for sin præstation på fodboldbanen for Linköping FC. Søndag skal hun lede landsholdet i EM-finalekampen mod Holland.

Foto: Liselotte Sabroe
Læs mere
Fold sammen

Kvinden med det gennemtrængende overblik på banen og det gule anførerbind på armen.

Pernille Harders fodboldtalent er en klasse over de flestes – denne EM-slutrundes Michael Laudrup.

Hun er født i Ikast få måneder efter den seneste danske EM-triumf for 25 år siden, og i dag står hun så i spidsen for det danske landshold på tærsklen til en ny.

Sin unge alder til trods er Pernille Harder en veteran på det danske kvindelandshold. Hun er en del af grundstammen af spillere, der ved seneste europamesterskab var med til at vinde bronze og lagde kimen til det, mange håber bliver en storhedstid for dansk kvindefodbold.

Efter udnævnelsen til holdkaptajn sidste år lød begrundelsen ifølge DR Sporten fra landstræner Nils Nielsen:

»Hun har gennem lang tid vist, at hun går forrest, når det virkelig brænder på. Det er derfor en naturlig udvikling. Selv om hun ikke er så gammel, så er hun forholdsvis rutineret.«

Selv holder Pernille Harder øjet på bolden længst fremme på banen.

»Så snart jeg ser en mulighed, så sprinter jeg ind i feltet, fordi det er der, man laver mål,« som hun tidligere har sagt til Ritzau.

Søndag krydser hele Danmark fingre for, at den danske stjerneangriber lever op til sit målfarlige rygte i finalekampen mod Holland.

Pernille Harder spillede sin første landskamp som 16-årig og scorede dengang hattrick i den danske målfest mod Georgien.

Uden for banen beskrives hun af personer tæt på holdet som en målrettet spiller, der ikke behøver at hæve stemmen for at blive hørt.

En spiller, hvis dedikation og hårde arbejde for sin egen succes taler for sig selv.

Samtidig er hun lidt af et fairplay-forbillede. Pernille Harder fik sin første advarsel i landsholdstrøjen nogensinde i torsdagens kamp mod Østrig. En afgørelse, flere fans på sociale medier i øvrigt tilskrev en voldsom overreaktion fra dommerens side.

Modsat mændene er det ikke mange professionelle kvindelige fodboldspillere, der kan leve af deres præstationer på grønsværen. Pernille Harder er en af de få, der kan, men alligevel er der langt til herrefodboldens lønniveau.

»Lige nu lever jeg godt. Men der er stadig en tid efter fodbolden, jeg skal have fokus på. Jeg tænker lidt på, hvad det skal være. Jeg kunne godt tænke mig noget inden for fodbold. Måske starte noget op selv, hvis jeg kan komme på en god idé,« har hun sagt i et tidligere interview med Ritzau.

Det danske talent begyndte at spille fodbold allerede som fem-seks-årig. Hun kommer fra en fodboldfamilie, hvor både hendes far og mor har spillet på højt plan, og Pernille Harder har altid vidst, at hendes mål var at blive fuldtidsprofessionel.

»Jeg ville være professionel i Tyskland. Jeg har altid haft gode oplevelser, og det er gået meget let for mig uden store bølgedale, også fordi jeg har arbejdet hårdt for det,« har hun blandt andet sagt til Aarhus Stiftstidende.

Som sportscollege-elev på Ikast-Brande Gymnasium tog hun kontakt til FC Midtjyllands U17-ligahold og fik lov til at træne med mændene. Her har træner Svend Graversen tidligere over for Herning Folkeblad beskrevet hende som et godt eksempel på banen for drengene. Træneren fremhæver ligeledes Pernille Harders personlige drive for at nå sit mål:

»Vejen frem i verdenstoppen har været hendes egen fortjeneste. Fordi hun er så dedikeret.«

Pernille Harder skrev under på sin første kontrakt hos IK Skovbakken i Aarhus i 2010. Siden er hun rykket videre til en international karriere, og i Sverige blev hun kåret som årets kvindelige spiller for sine 17 scoringer i 2015-sæsonen for Linköping FC. På podiet ved siden af hende modtog Zlatan Ibrahimovic samme hæder i mændenes kategori.

I alt nåede Pernille Harder at vinde to mesterskaber for den svenske klub, og byen udnævnte hende til æresborger efter præstationen.

I 2016 tog hun springet til den tyske liga som angriber for VFL Wolfsburg og vandt samme år det tyske mesterskab i kvindernes Bundesliga.

Sejren synes at klæbe til den danske landsholdsangriber, som sætter de fleste modstandere af på fodboldbanen. Det så man bl.a. i semifinalekampen, hvor østrigeren Sarah Zadrasil så sig nødsaget til at trække i nødbremsen. Da Zadrasil indså, at hun aldrig ville nå den danske angriber med frit løb mod målet, greb hun så hårdt fat i landsholdskaptajnens trøje, at de begge måtte bide i græsset.

De færreste er uenige i, at Pernille Harder har spillet en nøglerolle i, at det danske hold er nået til finalen ved EM-slutrunden.

Spørgsmålet er, om det søndag vil lykkes hollænderne at holde sejren fra hendes fødder.