En beskidt affære, da Sønderjyske tog første stik

Når ikke engang træneren kan holde hovedet koldt, så skal det gå galt.

Esbjerg Energys canadiske coach, Mark Pederson, blev så ophidset over et par dommerkendelser 14 minutter inde i anden periode, at han tabte besindelsen og blev bortvist med game misconduct.

Hans provokationer med at slynge et håndklæde demonstrativt rundt og kyle det ind på isen var dum og en trist afskedssalut, inden han røg ud af boksen.

Hans reaktion kom oven på Sønderjyskes andet playoffmål i anden periode til 0-4 i en fysisk, rodet og usøn kamp, som ikke ramte de to holds tidligere niveau i playoff.

En grim forseelse kastede en mørk skygge den første finale, da Sønderjyskes Warren Peters lavede en checking to the head på Lasse Bang seks minutter inde i tredje periode.

I høj fart kørte han direkte og hensynsløst ind i Esbjergs center, som stærkt blødende og groggy blev hjulpet fra isen.

Forseelsen udløste en matchstraf til canadieren, som kan risikere tre spilledages karantæne.

En lang række svinske tacklinger i de 60 enerverende og hadske minutter var dårlig propaganda for sporten, og der er meget at snakke om i de to klubber inden kamp nummer to på søndag i Granly Hockey Arena i Esbjerg.

Kampens store danske spiller, Thomas Spelling, afgjorde i realiteten kampen med to mål i træk i anden periode, og Nick Dineen øgede på en retur.

Efter fire et halvt minut åbnede Warren Peters scoringen i powerplay med sit syvende mål og tiende point i playoff.

I den elektriske atmosfære i en totalt proppet SE Arena med 5.000 entusiastiske tilskuere, deraf 400 fra Esbjerg, kom hjemmeholdet stærkt ud. Sønderjyske var hurtigst, først på pucken og dominerende de første 20 minutter med en kolossal offensiv power.

Esbjerg Energy havde også deres chancer, men de udenlandske stjerner manglede skarphed i to-tre afgørende momenter.

Joni Myllykoski er Sønderjyskes tredje målmand i denne sæson. Og alle gode gange tre.

Skal Sønderjyske ikke have ros for deres research i forbindelse med de første to, Jeff Frazee og Pasi Häkkinen, kan købet af Myllykoski blive guld værd.

Det var den finske veterans 18. sejr i 21 kampe i de sønderjyske farver.

Esbjerg startede med japaneren Yutaka Fukufuji mål, men helt klar var han næppe efter sin skade i den femte kamp i semifinalen mod Herning Blue Fox, og i tredie periode blev han afløst af den 19-årige reservekeeper Nicolaj Henriksen.

Esbjerg Energyu reducerede to minutter inde i tredje periode til 1-4, men spørgsmålert er, om der ikke burde have været fløjtet for høj stav i en situation forinden.

Små fire minutter før tid gjorde Kyle Wharton det til 2-4.

Metal Ligaen, finale, 1. kamp

Sønderjyske-Esbjerg Energy 4-2 (1-0, 3-0, 0-2)