EM - mere end en fodboldturnering for Frankrig

Det franske landsholdinden finale-sejren på 3-0 over Brasilien ved VM 1998 p Stade de France i Paris-forstaden St. Denis. Landsholdet blev et billede på et multikulturelt Frankrig, men idyllen varede ikke så længe. (ELECTRONIC IMAGE) Fold sammen
Læs mere
Foto: DANIEL GARCIA

I 1998 boede jeg i Paris, hvor jeg arbejdede for organisationen, der arrangerede VM i fodbold. Det ville være forkert at påstå, at franskmændene i tiden op til slutrunden havde været optimistiske på deres landsholds vegne, og nogen særlig patriotisme fornemmede jeg heller ikke. De troede ikke rigtigt på det der projekt, og landsholdet havde ingen særlig status.

Da VM var forbi, og Frankrig havde besejret Brasilien med 3-0 i finalen, var situationen en ganske anden. Landsholdet var nu endnu mere end et fodboldhold, der havde vundet verdens første fodboldturnering. Det var en multikulturel gruppe, der samlede en splittet fransk nation, og som i pressen blev døbt Les Black, Blanc, Beur – De Sorte, Hvide og ’Beur’, der er betegnelsen for franskfødte efterkommere af  nordafrikanske forældre.

Zinedine Zidane hørte med sine algeriske aner til den sidste kategori, Lilian Thuram var fra Guadeloupe, Patrick Vieira blev født i Senegal, Marcel Desailly i Ghana, Bixente Lizarazu kom fra Baskerlandet, og Youri Djorkaeff var søn af en mongolsk-polsk far og en armensk mor, men født i Lyon. Og så var der Emmanuel Petit, Christophe Dugarry, Robert Pirés, Laurent Blanc samt den nuværende landstræner og daværende anfører, Didier Deschamps, der vist nok alle er født i Frankrig af hvide franske forældre. Jeg kunne have nævnt endnu flere farver, men pointen er vist nået: Det var en sammenbragt flok med repræsentanter fra et bredt spektrum af den franske republiks forskellige folkeslag, og i tiden efter succesen blomstrede troen på det multikulturelle Frankrig.

Når EM i aften sparkes i gang, er der masser af paralleller at trække tilbage til dengang i 1998. Sportsligt er troen på succes, som jeg fornemmer den her på afstand, noget større end den var dengang for 18 år siden, men kulturelt er det næppe forkert at tale om en nation, der på visse punkter er lige så splittet som dengang. VM-triumfen i 1998 viste sig ikke at have nogen reel – og slet ikke langvarig – effekt på de miljøer i forstæderne til Marseille, Lyon og Paris, hvor der i 2005 og 2007 udbrød gadekampe af borgerkrigslignende karakter. Derude i storbyernes arbejdsløshedsramte kvarterer hvor kriminaliteten er højere end i resten af landet, er der masser af fodboldinteresse, men den retter sig sjældent i lige så høj grad mod det franske landshold, som den retter sig mod storklubberne rundt omkring i Europa. Derude er det etablerede Frankrig, den politiske elite og det franske fodboldlandshold ikke noget, man ser op til, og da Didier Deschamps valgte at udelukke Karim Benzema, en forstadsdreng med algeriske forældre fra Lyon-området, fra landsholdet på grund af en afpresningssag om en sexvideo, blev også det gjort til et racespørgsmål.

EM 2016 kan blive den begivenhed, der lige som VM 1998 i det mindste for en stund samler et Frankrig, der stadig sørger over terrorens ofre og lider under frygten for, at den vender tilbage. Holdet ser på forhånd endnu bedre ud, end det gjorde dengang, og muligheden for en multikulturel succes er reel. I aften sparker Frankrig turneringen i gang. Den første kamp er mod Rumænien. Den første af syv, hvis Les Black, Blanc, Beur skal gå hele vejen.