Eksperter freder Olsen lidt endnu

Blamagen mod Irland skaber panderynker blandt danske fodboldeksperter. De frygter, at spillerne har fået et knæk her godt to uger før den vigtige EM-kvalifikationskamp mod Sverige. Landstræneren er mere rolig.

Morten Olsen bør ikke frygte for sit landstrænerjob, hvis det står til de eksperter, som Berlingske Tidende har talt med. Men blamagen mod Irland giver grund til bekymring før knald-eller-fald-kampen mod Sverige. Foto: Claus Fisker/Scanpix Fold sammen
Læs mere

Morten Olsen sidder sikkert i sadlen som landstræner, hvis det står til danske fodboldeksperter. På stribe bakker de Olsen op og har svært ved at finde en kvalificeret afløser.

»Jeg har svært ved at se en anden overtage Morten Olsens rolle og gøre det bedre,« siger fodboldekspert Poul Hansen fra Viasat og bakkes op af TV-stationens kommentator Carsten Werge:

»Vi får ikke en bedre træner end Morten Olsen, han har gjort det fremragende.«

Heller ikke DRs ekspert Birger Peitersen eller TV2s Michael Schäfer mener, at DBU vil vinde noget ved at fyre landstræneren. Mens Morten Bruun fra Kanal 5 er den eneste ekspert, der lægger lidt afstand til Morten Olsen.

»Hvis EM-kvalifikationen ikke bliver afsluttet med et hæderligt resultat, så mener jeg, at Morten Olsens trænerembede skal tages op til revision,« siger Morten Bruun.

Heftige diskussioner
Selvom Morten Olsen således er fredet i toppen af fodboldpyramiden, står han til slemme klø ude i det ganske land. På samtlige danske mediers websider blev 0-4-blamagen mod Irland heftigt diskuteret hele dagen i går. Her var man knap så blid mod den danske landstræner, som ganske enkelt krævedes fyret på gråt papir.

»Landtrænere har også kun en begrænset »levetid,« og Morten Olsens er vist opbrugt. Det er jo ikke de store resultater, han har opnået. Lad os få nye folk på ALLE pladser, også landstrænerens,« som Per Bendixen for eksempel skriver på www.berlingske.dk.

Savner Christian Poulsen
Den tidligere landsholdsspiller Morten Bruun er også den hårdeste kritiker af spillernes indsats mod Irland. Det, mener han, varsler skidt forud for den vigtige kamp mod Sverige.

»Vi så en virkelig dårlig præstation af Jesper Christiansen og flere andre. Det er i det hele taget længe siden, at landsholdet har leveret et herreresultat. Vi skal virkelig ramme vores absolutte topform, hvis vi skal gøre en god figur mod Sverige,« siger Morten Bruun, som frygter, at det bliver afgørende i den kamp, at vi ikke kan bruge midtbanegeneralen Christian Poulsen, som sidder uden for med karantæne.

Hans eneste trøst er, at landsholdets angrebsproblem ser ud til at være løst.

»Nicklas Bendtner leverede en god indsats og bør være sikker mand i startopstillingen. Det var bare sort uheld, at han ramte stolpen to gange. Det vigtigste er, at han kommer frem til chancerne.«

DR-ekspert Birger Peitersen er også bange for den forestående kamp.

»Spillerne bliver udsat for et psykisk pres. Det vil afspejle sig i træningen, så de har virkelig kniven for struben mod Sverige.«

Manglende engagement
Carsten Werge mener, at den manglende vilje til at kæmpe spiller en vigtig rolle, når indsatsen efter venskabskampen skal vurderes:

»De startede godt de første fem minutter, men derefter gik det bare ned ad bakke. Spillerne løb slet ikke efter bolden. Hvis man ikke er villig til at knokle, selvom det er venskabskamp, så er der noget galt med indstillingen,« mener Carsten Werge.

»Man kan så bare håbe på en trodsreaktion mod Sverige. Her er det vigtigt for landsholdet, at Leon Andreasen er med igen. Han leverede en god præstation, sidste gang vi mødte svenskerne i den famøse kamp i Parken.«

TV2-kommentator Michael Schäfer er tilbøjelig til at tage Morten Olsens undskyldning efter kampen for gode varer.

»Morten Olsen udtalte jo, at spillerne måske ikke var dér, hvor han troede, de var. Men uanset dagsformen, så skal de være villige til at ofre sig mere,« mener Schäfer.

Viasat-ekspert Poul Hansen er dog bange for, at selvtilliden har fået et knæk hos spillerne. Og han peger også på Leon Andreasen som en vigtig brik.

»Kampen mod Irland kommer til at få betydning på forberedelsen op til Sverigeskampen. Det er da klart, at selvtilliden har fået et knæk. Men de danske venskabskampe har aldrig faldet ud til Danmarks fordel. Derfor håber jeg på hurtigere spil og Leon Andreasens fysik. Hans engagement kan komme til at spille en vigtig rolle mod Sverige.«

Olsen er rolig
Traditionen tro har landstræner Morten Olsen set hele kampen igennem på video, så han dagen derpå var mindre kritisk end lige efter slutfløjtet onsdag aften. Han nægter nu at anerkende, at landsholdets største nederlag i 48 år kan simplificeres som en off day.

»Jeg har indtil kampen i Århus sagt, at nederlaget til Irland i 2002 var den værste præstation af landsholdet i min tid som landstræner. Men det blev overgået af indsatsen onsdag aften. Men der var ikke tale om blot en off day. Jeg tager det fulde ansvar for et alt for ambitiøst oplæg, hvor flere af spillerne forsøgte at præstere ud fra individuelle færdigheder og ikke som et hold på et tidspunkt af sæsonen, hvor jeg må erkende, at mange af dem ikke var i den nødvendige form,« fortæller Morten Olsen.

»Nu står vi foran et stort analysearbejde. Vi skal finde tilbage til basis og de kerneværdier, der har kendetegnet landsholdet, når det er bedst; evnen til at præstere som hold.«

Han ærgrer sig over den ringe præstation foran et ellers feststemt publikum i Århus, hvor landsholdet skal spille de kommende to hjemmekampe i EM-kvalifikationen.

»Vi skylder publikum en helt anden indsats i kampene i resten af efteråret. Jeg synes faktisk, publikum var i deres fulde ret til at udtrykke deres utilfredshed med kampens forløb, og jeg synes endda, at ikke mindst sektionen med fanklubbernes tilskuere gennem lang tid forsøgte at få skabt en positiv stemning,« siger Morten Olsen.

Udtagelse skubbes
Nederlaget til Irland har dog skabt lidt usikkerhed hos landstræneren. For at sikre sig det bedst mulige overblik over spillernes aktuelle form op til de kommende EM-kvalifikationskampe mod Sverige lørdag den 8. september og mod Liechtenstein onsdag den 12. september har Olsen valgt at skubbe nomineringen af truppen to dage.

I stedet for at nominere truppen tirsdag den 28. august vil Morten Olsen gerne have de aktuelle indtryk fra den kommende onsdags Champions League-kvalifikationskampe med i betragtningerne, før han torsdag den 30. august sætter navne på spillerne i truppen.