Efter VM-skuffelsen: Der er stadig noget på spil

Oven på skuffelsen mod Spanien skal Danmark spille om 5-8. pladsen. Kedeligt? Ja, men der er faktisk noget på spil for Mikkel Hansen og co.

Der er ikke noget mere dræbende end at skulle spille om sekundære placeringer uden for medaljernes rækkevidde ved en slutrunde.

Som for eksempel de »ligegyldige« placeringskampe om pladserne fra fem til otte, Danmarks håndboldherrer nu skal i gang med i Qatar fredag og lørdag efter nederlaget til Spanien i kvartfinalen i aftes.

Helt ’ligegyldige<saxo:ch value="226 128 153"/> er de dog ikke, selv om det umiddelbart kan være svært at se motivationen i at skulle kæmpe om pladserne efter de bedste for et land som Danmark, der har været i finalen i de seneste fire VM- og EM-slutrunder.

De sekundære pladser har nemlig betydning i forhold til den olympiske håndboldturnering, der skal spilles ved OL i Brasilien i 2016.

Det er sådan, at der på grund af trang plads ved De Olympiske Lege kun deltager 12 nationer i mændenes (og kvindernes) OL-turnering i håndbold, og da verdensmesteren i år og vinderne af de kontinentale mesterskaber frem mod OL næste år er automatisk kvalificeret til OL-turneringen sammen med værtsnationen (seks pladser i alt), er der hård kamp om de sidste billetter til den prestigefulde turnering.

Disse resterende seks pladser fordeles ved tre kvalifikations-turneringer næste forår i det internationale håndboldforbunds regi, hvor 12 nationer fordeles i tre grupper a fire hold, der hver spiller om to OL-pladser.

Og det er her, VM-placeringerne fra nummer fem til syv kommer ind i billedet. Det er nemlig sådan, at nummer to, tre og fire ved det igangværende VM i Qatar kvalificerer sig til OL-kvalifikationen næste forår og samtidig tildeles rollen som vært i hver af de tre OL-kvalifikationsgrupper. Også nummer fem, seks og syv er automatisk med som deltager i OL-kvalifikationen. Så det er vigtigt for de danske håndboldherrer at vinde mindst én og helst begge placeringskampe i Qatar, da der også er seedning forbundet med placeringen.

Skulle det ende med en skuffende ottendeplads for Danmark, er alt håb dog ikke ude i forhold til OL i Brasilien. Enten kan Mikkel Hansen og co. ’bare<saxo:ch value="226 128 153"/> blive europamestre om et år, når EM afholdes i Polen. Eller også kan danskerne håbe, at et af de seks lande, der får adgang til OL-kvalen, opnår direkte OL-kvalifikation på anden vis inden (for eksempel ved at blive europamester). Så rykker retten til at deltage i den olympiske kvalifikation videre til VMs nummer otte, derefter nummer ni og så videre, indtil alle pladser i IHFs OL-kvalifikation er besat.

Mændenes olympiske kvalifikationskampe spilles fra 7. til 10. april næste år.