Dronningens fald

Til glæde for mange grækere endte amerikaneren Marion Jones uden en eneste medalje ved dette OL, hvor USA for alvor har fået tildelt skurkens rolle.

Marion Jones har grund til at se trist ud - ingen medalje i længdespring og koks i stafetten var hendes facit i Athen. <br>Foto: Ruben Sprich Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

ATHEN: Skæbnen kan være ond og ubarmhjertig.

Marion Jones var OL-dronningen anno 2000 med tre guld og to bronze, men inden årets OL var hun blot en løber, der som så mange andre var under mistanke for dopingmisbrug.

I modsætning til flere andre store stjerner havde Marion Jones heller ikke holdt et såkaldt optaktspressemøde, så alene af den grund har der ikke været meget fokus på hendes person under OL.

Det vil der nu heller ikke være efterfølgende, for den amerikanske megastjerne, der for kort tid siden var atletikkens største navn internationalt, er endt helt uden OL-medaljer. Dermed er hendes position som atletikkens dronning nu for alvor blegnet.

Men det er nu lidt overraskende, at hun ikke vandt en eneste medalje her ved OL, hun havde trods alt to forsøg. Men i længdespringskonkurrencen blev hun kun nummer fem, hvilket dog ikke var den store overraskelse, idet det vrimlede med store navne. Til gengæld var det et chok for får både Marion Jones og mange andre amerikanere, at det ikke blev til medalje i 4x100 meter.

USA havde i det indledende heat ellers manifesteret sin position som OL-favorit ved at være tæt på den olympiske rekord, men i finalen gik det galt. Meget galt. Skiftet mellem Marion Jones som nummer to og Lauryn Williams, sølvvinder på 100 meter, på anden tur, kiksede, da de sidstnævnte ikke nåede at få fat i depechen.

Var der ikke sket, havde Marion Jones & Co. ellers haft mulighed for at sætte verdensrekord.

Der hersker dog ingen tvivl om, at grækerne er glade for, at det ikke blev til endnu et amerikansk guld på det olympiske stadion, for efterhånden er det ikke længere til diskussion: grækerne bryder sig generelt ikke om USA.

De foregående dage har især arrangørerne ellers forsøgt at gøre de græske tilskueres modstand mod de amerikanske deltagere til isolerede tilfælde, men værtsnationen kan nu ikke længere skjule sin modstand mod OLs stærkeste nation. Det kan så både skyldes storpolitiske ting samt dopingsagen, der har koster Grækenlands største sportsstjerne Konstadinos Kenderis muligheden for at være med her i Athen.

USAs udenrigsminister Colin Powell har også meldt fra til aftenens afslutningsceremoni. Officielt fordi han har for travlt. Men pudsigt nok kom afbuddet kort tid efter grækernes anti-amerikanske demonstrationer i hovedstaden lørdag aften. Her viste de græske demonstranter deres utilfredshed med amerikanernes rolle i Irak. En rolle, som amerikanerne hidtil selv ikke har ønsket at gøre til et tema under OL.

Men selv uden guldet i kvindernes korte stafet ender USA nok med flest guldmedaljer - foran Kina, der ser ud til for første gang at blive nummer to - og amerikanerne har også allerede fundet deres store OL-helt i Michael Phelps.

Den amerikanske svømmer endte med at vinde seks guld og to bronze, og uanset, hvad der sker i dag, ender han med at blive OLs største stjerne. Akkurat som Marion Jones blev det for fire år siden.

Traditionelt har det også været atletikkens store navne, der har været Legenes største profiler. Men denne gang må de alle se i øjnene, at Michael Phelps bare har været den største.

Med bronze eller sølv i længdespring og guld i 4x100 meter kunne Marion Jones dog have tilkæmpet sig en markant position ved OL. Men lige som USAs mandlige basket-landshold, der tabte i semifinalen til Argentina - ender hun med en overraskende anonym rolle.

Fordi Marion Jones har været den dominerende skikkelse blandt kvinderne i international atletik, bliver hun trods de manglende medaljer i den græske hovedstad ikke en uinteressant person fremover. Men hun slipper formentlig for mange af de dopingbeskyldninger, hun - berettiget eller ej - har været udsat for på det seneste. For i sportens verden er det jo som regel kun vinderne, der kan optræde i skurkens rolle.