Drengene mod pigerne – det går op og ned i kønnenes kamp om de danske håndboldhjerter

Dansk håndbold står stærkt internationalt for både damer og herrer. Men hvor damerne toppede med medaljehjemtagningen til Danmark for halvandet årti siden, er herrerne stadig på vej op.

Mikkel Hansen under herrehåndboldlandsholdets træning i Hammerum sidste år. Træningen giver pote i disse dage. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

En overgang var livet »for kort til kvindehåndbold«.

Ordene kom fra håndboldmanden Ole Eliasen i begyndelsen af 1980erne, da det kneb gevaldigt med det internationale niveau for de håndboldspillende, danske kvinder.

Men bare få år senere var udtrykket gjort til skamme – også af Ole Eliasen selv. Han åd sine egne ord og blev kvindelandstræner i 1986.

De danske håndboldkvinder havde omkring 1990 udviklet sig til et hold med internationalt potentiale og indfriede så forventningerne under Ulrik Wilbeks temperamentsfulde ledelse.

Nye navne som Anja Andersen, Janne Kolling, Rikke Solberg og Susanne Munk Lauritsen med mange flere spillede sig selv ind i danskernes hjerter.

Gennembruddet kom under verdensmesterskabet i Norge i 1993 med tomme gader over hele Danmark og en historisk sølvmedalje efter forlænget spilletid mod de tyske kvinder.

 

VM i 1995 kastede »kun« bronzemedaljer af sig til kvindelandsholdet. Men turneringen var også blevet udvidet med flere hold. Kvaliteten af modstanden var vokset.

De danske kvinder med Anne Dorthe Tanderup som anfører og Ulrik Wilbek på sin sidste opgave som holdets træner tog grundigt revanche i 1997 med kæmpesejr og guld mod nordmændene.

Holdet har til gengæld kun vundet én medalje ved verdensmesterskabet siden da: En bronzemedalje i Serbien 2013 – om end det undervejs er blevet til tre VM-fjerdepladser plus to guldmedaljer og to sølvmedaljer ved europamesterskaberne.

Stadig bedre

De danske herrer dominerede håndboldbilledet herhjemme før »de jernhårde ladies«' indmarch – især efter det første VM i Danmark, der i 1978 udløste håndboldfeber og en fjerdeplads.

De har til gengæld aldrig vundet VM-guld ved verdensmesterskaberne, selv om det har været ganske tæt på: Holdet tabte i finalerne til det daværende Tjekkoslovakiet ved VM 1967 og til Frankrig efter forlænget spilletid ved VM 2011 i Sverige efter herrernes eneste nederlag overhovedet i den turnering.

Mændene har til gengæld været overordentligt stærke i andre sammenhænge og har især i nyere tid igen fortrængt kvinderne fra de kraftigste spotlys.

Herrelandsholdet kom tilbage fra mange års skuffelser med en tredjeplads ved europamesterskaberne i både 2002, 2004 og 2006 og vandt så guld i 2008 med en sejr på fire mål over Kroatien og den tidligere kvindelandsholdstræner Ulrik Wilbek ved roret.

Succesen på dét plan fortsatte med europæisk guld igen i 2012 og senest OL-guld for tre år siden. Plus altså en finaleplads ved VM med kamp mod Norge søndag aften og guld eller sølv som mulige udfald.

Altså: Kvinderne har i alt vundet 13 medaljer til Danmark, heraf tre af guld ved EM og tre gange olympisk guld. Men de fleste i den gyldne periode omkring år 2000.

Deres mandlige modstykker er til sammenligning på vej op med med 11 medaljer, heraf seks siden 2002. Plus altså mindst én sikker sølvmedalje søndag aften – eller den af ædleste karat.