Drengen, der ville være så stor som Pelé, Michael Jordan og Muhammad Ali

Han har vundet en guldmedalje og sigter efter to til… Usain Bolt har annonceret, at OL i Rio bliver hans sidste, og at legene vil gøre ham til en legende.

Se på billedet. Usain Bolts smil. Helt skarpt, mens benene hjuler, og konkurrenterne skærer ansigter. Mere behøver man i grunden ikke vide. Usain Bolt er verdens hurtigste menneske. Foto: Cameron Spencer Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Se på billedet. Usain Bolts smil. Helt skarpt, mens benene hjuler, og konkurrenterne skærer ansigter. Mere behøver man i grunden ikke vide.

Usain Bolt er verdens hurtigste menneske, og det siges om ham, at den eneste gang, han nogensinde er kommet for sent, var da han blev født ti dage efter termin. Selv da nåede han det dog til sin fødselsdag. Og skal man drage en parallel, så er han sjældent den hurtigste ude af startblokken, men når altid frem til tiden, som da han natten til i går løb først over målstregen i 100-meterfinalen i tiden 9,81 sekunder og tog dermed den første af de tre guldmedaljer, han har sat sig som mål. De to øvrige forestiller han sig at vinde på 200 meter og i 4x100 meter-løbet, sådan som han (og hans jamaicanske landsmænd) også gjorde det i 2008 og 2012.

»Nogle har sagt, at jeg så vil blive udødeliggjort. To medaljer til, og jeg kan trække mig tilbage – udødeliggjort. Det er en god begyndelse,« sagde han efter den første guldmedalje i Rio.

I forhold til tidligere år havde der ellers været forholdsvist stille omkring den 29-årige sprinter, inden han landede i Rio og gennemførte et allerede legendarisk pressemøde, hvor han havde arrangeret sambadansere og smilede sig igennem en seance, hvor hans eneste anke var, at de tilstedeværende mediefolk ikke jublede tilstrækkeligt over showet. Op til legene havde han så sent som den 2. juli trukket sig fra 100 meter-finalen ved de jamaicanske udtagelsesmesterskaber med en fiberskade, men tre uger senere var han tilbage og satte årets femtehurtigste tid på 200-meteren i London.

Højeste elitesprinter

De fysiske fakta fortæller om en løber, der er større end de fleste. Med sine 195 centimeter og 93,9 kilo er han historiens højeste elitesprinter og cirka ti kilo tungere end konkurrenterne. Ifølge en analyse fra posemethod.com af hans finaleløb ved VM i Berlin i 2009, tog han i løbet af de 100 meter 41 skridt med en gennemsnitslængde på 2,44 meter, hvilket var 24 centimeter mere og fire skridt færre end hans nærmeste konkurrents, Tyson Gay.

Da han som 15-årige vandt Junior-VM, var han allerede de 1 meter og 95 høj, men fortællingen om Usain Bolts formidable evner begynder før, for ifølge hans mor, Jennifer, gik der ikke mere end tre uger, før hun kunne se, at drengen var noget særligt. Sådan er mødre, vil man kunne indvende, men selv påstår hun, at det blev bevist allerede, da han var fem og altid besejrede sine jævnaldrende i alt, hvad han deltog i. Cricket var hans første passion, og det eneste, han nogensinde ønskede at deltage i, men på William Knibb High School havde lærerinden Lorna Thorpe set noget andet i ham.

»Han havde en guldmine i sine ben,« har hun fortalt til BBC Sport.

Dag efter dag var hun der, kiggede efter ham, forsikrede sig om, at alt var i orden og stod der, når han mødte op for at træne på den primitive grusbane, hvor løbebanerne var afgrænsede af smalle, svedne græsriller. Hun står der stadig, og videoer på YouTube viser, hvordan hun præcis som dengang træner unge, håbefulde atleter, for hvem Usain Bolt er det naturlige fyrtårn og drømmen om et liv i rigdom og berømmelse.

Stor – for evigt

Mor Jennifer og far Wellesley fortæller om en god dreng, der ikke lavede flere unoder end andre drenge, og som voksede op i god harmoni med søstrene i sukkermarkland Trelawney på den nordlige del af Jamaica, og lærerne i hans skole taler om en elev, som alle kunne lide. Jo, det var godt at være Usain Bolt, men hvor vi i dag kender ham på smilet, var der dem, der dengang også kendte ham for tårerne. Presset kom fra ham selv, og kort før han som 15-årig vandt junior-VM på 200-meteren som den yngste i historien, havde han grædt i armene på sin mor ude af stand til at kapere tanken om at tabe. For hans drøm rakte ud over almindeligt gode resultater.

»Hvad jeg altid ønskede, var at blive stor,« fortalte han sidste år i et portrætinterview til The Telegraph.

»For mig betyder storhed, at man bliver husket. Folk taler om sport hele tiden, og jeg vil være en del af den samtale – forstår du, hvad jeg mener? Når de taler om ’de store’, er det altid Muhammad Ali, Michael Jordan og Pelé, de nævner.«

Nævner de ikke allerede dig, spørger journalisten.

»Jo, men jeg løber stadig. Jeg er stadig frisk i deres hukommelse. Jeg vil have, at jeg, når jeg trækker mig tilbage, stadig er så stor, at de ikke kan glemme mig, for man kan aldrig glemme, hvad Ali og de gutter udrettede. De har virkelig sat deres stempel på historien. Det er det, jeg ønsker, og det tror jeg, OL kan hjælpe mig med at gøre. Folk fortæller mig, at jeg allerede er en legende … tja, det her OL vil gøre mig til det,« siger han ifølge artiklen med en næsten hviskende stemme.

På søndag er det slut. Usain Bolt kan for tredje OL i træk have vundet tre guldmedaljer, og han har mere end antydet, at han ikke fortsætter karrieren. Så da kan historieskrivningen begynde.