Dopingrapport kritiserer UCI for have hjulpet Contador og Armstrong

UCI har ikke dækket over Lance Armstrong og Alberto Contador i forbindelse med deres doping-sager. Men begge de to cykelryttere er blevet behandlet favorabelt af den internationale cykel union, når de er kommet i klemme.

Både Lance Armstrong (th) og Alberto Contador har fået hjælp af UCI-ledelsen, når de var kommet i klemme. Fold sammen
Læs mere

Det fastslår den 228 sider lange rapport om doping i cykelsporten, som udkom mandag morgen. Det er den den uafhængige reform-kommission (Cycling Independent Reform Commission, red.), der står bag rapporten, som kortlægger dopingproblemerne i sporten med fokus på Lance Armstrong, UCIs håndtering af doping-sager, den nuværende situation og endelig kommer med anbefalinger til, hvad man kan gøre fremover.

Bjarne Riis er blandt de 174 personer med tilknytning til cykelsporten, som kommissionen har talt med i forbindelse med undersøgelserne, der er gået forud for rapporten.

CIRC-rapporten peger på Alberto Contador, som en rytter, der er blevet behandlet favorabelt af UCI, da han under Tour de France i 2010 blev testet positiv for Clenbuterol. Ifølge rapporten var der ikke tale om, at UCI forsøgte at dække over Contador, men UCIs juridiske afdeling anbefalede, at man ikke åbnede en sag mod Contador, da man ikke mente, at det var sandsynligt, at man ville kunne få ham dømt udelukkende på grundlag af clenbuterol-fundet.

Det internationale dopingagentur WADA pressede imidlertid på, og så opfordrede UCI alligevel det spanske cykelsportsforbund til at sætte Contador på anklagebænken. Her blev Tour-vinderen i første omgang frikendt, men siden appellerede UCI og WADA til den internationale sportsdomstol, CAS, som endte med at idømme Bjarne Riis' stjernerytter en toårig karantæne og fratage ham både en Tour- og en Giro-sejr.

Lance Armstrong har også udtalt sig til den uafhængige kommission, formentlig i håb om at få ophævet sin livstidsudelukkelse fra cykelsporten. Men det bliver næppe tilfældet. I stedet afslører rapporten, at de tidligere UCI-præsidenter Hein Verbruggen og Pat McQuaid har favoriseret Armstrong, når det gælder dopingprøver.

Der var flere tilfælde, hvor mistænkelige prøver fra den amerikanske rytter fik lov at passere, og man forsømte efterfølgende at sætte ind med en særligt målrettet dopingjagt mod amerikaneren, således som man ellers ville gøre det i tilfælde af andre ryttere under mistanke.

Armstrong har ved flere lejligheder givet store personlige pengegaver til UCI. De tidligere UCI-præsidenter har også bedt Armstrong om personlige tjenester såsom opmuntrende breve til kræftsyge mennesker, som de kendte, eller gaver i form af Nike-ure til præsidentens familie.

»UCI-ledelsen kunne ikke se forskel på helten Armstrong, den syvdobbelte Tour-vinder, kræft-overlever, stor økonomisk succes og en rollemodel for tusindvis af fans på den ene side og cykelrytteren Lance Armstrong, et medlem af feltet med samme rettigheder og pligter som alle andre professionelle ryttere på den anden side,« lyder konklusionen.