Dødt løb i præsidentvalg

Dér bliver spænding til det sidste, når Lennart Johansson og Michel Platini fredag tørner sammen i præsident-kampen under UEFA-kongressen i Düsseldorf, hvor også DBU-formanden befinder sig. Allan Hansen »søger« venner, så han kan sikre sig en plads i eksekutivkomitéen i 2009.

Selvom fodbolden dybest set er i centrum, er det klichéer med rod i andre sportsgrene, som trænger sig på i beskrivelsen af fredagens UEFA-præsidentvalg. Spillet spidser til mellem de to kandidater, der begge er ankommet til tyske Düsseldorf, hvor kongressen fløjtes i gang i morgen.

I det ene ringhjørne, om man vil, gør den nuværende præsident, Lennart Johansson, sig klar til karrierens sidste opgør om magten i Fodboldeuropa, som den 77-årige veteran har bestyret siden 1990.

Fra det andet ringhjørne gøder udfordreren Michel Platini imidlertid jorden hos dem af de 52 stemmeberettigede fodboldpolitikere, der endnu ikke - officielt - har afgjort, om krydset sættes ud for svenskeren eller franskmanden.

Ifølge Aftonbladet er der endnu otte tvivlerlande, mens resten af avisens research lægger op til dødt løb. For 22 lande er umiddelbart pro Johansson til forskel fra andre 22 lande inklusiv Danmark, som er pro Platini.

Johansson får støtte fra sine vicepræsidenter fra Tyrkiet, Norge, England samt Spanien, han står i et godt forhold til den hollandske kasserer og er endvidere inde i varmen i det meste af den anglesaksiske del af Europa.

Platini kommunikerer fint med landene i øst - som resultat af ihærdigt fodarbejde og deltagelse i flere fodboldanliggender derovre.

Både Johansson og Platini tror af de grunde på, at det nok skal lykkes at besejre den anden.

Michel er overbevist om, at han vinder, men det bliver nødvendigt med et målfoto,« siger Platinis pressetalsmand Francois Manardo.

»Hvis folk stemmer sådan, som de har fortalt mig, så vinder jeg. Men afstemningen er jo hemmelig, og det kan betyde, at mennesker siger ét og gør noget andet,« siger Lennart Johansson.

Hvor lidt eller stor indflydelse det i øvrigt vil få for Fodboldeuropa, hvad enten UEFA-præsidenten hedder Lennart eller Michel efter fredagens afstemning, er svært at vurdere. De officielle udmeldinger fra kandidaterne - af bastant karakter - er nemlig minimale. Hvad der trods alt lyder godt i et dansk øre er, at Platini i Champions League-sammenhæng påtænker at reducere antallet af klubber fra »store lande«. Champions League er i øvrigt UEFAs og ikke mindst Lennart Johanssons guldæg, som genererer en årlig indtægt på ikke mindre end 4,5 milliarder kroner.

Hansen vil i komitéen

Som tidligere skrevet afviger Danmark sammen med Island fra den nordiske fælleskurs. Danmark stemmer ikke på den svenske broder - men på Platini med argumentet for fornyelse og yngre kræfter i tankerne. Formanden for Dansk Boldspil-Union, Allan Hansen, indrømmer dog gerne, at valget på Platini også er afstedkommet af en strategisk beslutning, der i 2009 forhåbentlig baner vejen for en indflydelsesrig og rød-hvid plads i den 14-mand-store eksekutivkomité.

Danmark er ellers ikke forvænt med poster i international fodbolds inderkreds, som den tidligere DBU-formand Poul Hyldgaard fluks måtte forlade for godt 11 år siden, da han blev stemt ud af verdensforbundet FIFAs mest magtfulde organ.

Allan Hansen ankommer til Düsseldorf i dag og vil straks gå i gang med at optimere netværket og øge antallet af venner, så 2009-kongressen kan munde ud i dansk succes på de bonede fodboldpolitiske gulve.

Og Hansen har noget at handle med. Mere specifikt drejer det »noget« sig om de seks danske stemmer, som falder under eksekutivkomité-valget, hvor 13 kandidater kæmper om seks pladser.