DIF-formand: Rio er sidste OL med klubdikteret fodbold

Fodbold får kun lov til at blive på OL-programmet, hvis de bedste spillere er med, mener Niels Nygaard.

DIF-formand Niels Nygaard var mandag til stede, da den danske OL-trup i fodbold blev udtaget. U21-landstræner Niels Frederiksen har haft store udfordringer med at få spillere fri til turneringen, da Det Internationale Fodboldforbund, Fifa, ikke har levet op til deres aftaler med Den Internationale Olympiske Komité, IOC, siger Nygaard. (Arkivfoto) Scanpix/Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I fremtiden får danske og udenlandske fodboldklubber ikke mulighed for at blande sig i, hvem der kan udtages til OL.

Det fastslår formand for Danmarks Idrætsforbund (DIF), Niels Nygaard.

DIF-formanden er langtfra tilfreds med, at fodboldturneringen i Rio bliver uden de bedste U23-spillere.

Klubberne har frem mod sommerens OL i Rio haft mulighed for at sige fra, da Det Internationale Fodboldforbund (Fifa) ikke har gjort OL til en del af den internationale fodboldkalender.

- Det bliver en engangsforestilling her til OL i Rio. Ved fremtidige OL vil fodbold være på kalenderen, så man er sikker på at få de bedste med.

- Hvis Fifa ikke vil levere det, så vil der ikke være fodbold ved fremtidige OL, siger Niels Nygaard til Ritzau.

DIF-formanden forklarer, at Fifa ikke har levet op til de aftaler, der var indgået med Den Internationale Olympiske Komité (IOC).

Niels Nygaard tror, at fejlen i Fifa skyldes, at fodboldforbundet har været igennem en hård periode, hvor flere Fifa-ledere blev afsløret i korruption. Det førte sidste år til, at Sepp Blatter trådte tilbage som præsident.

Senere blev Blatter udelukket fra al fodbold i seks år af Fifas etiske komité efter en mistænkelig pengeoverførsel til den daværende præsident for Det Europæiske Fodboldforbund (Uefa), Michel Platini.

- I en periode var der kaotiske forhold i Fifas bestyrelse med en præsident, der var på vej ud og meget store interne diskussioner mellem Fifa og de store fodboldklubber om, hvem der skulle have magten.

- Da var Fifa ikke i stand til at få lavet de beslutninger, der ellers var blevet aftalt med IOC, siger Niels Nygaard.

Mandag udtog U21-landstræner Niels Frederiksen den danske OL-trup, hvor han blandt andre måtte se bort fra Pierre-Emile Højbjerg, Viktor Fischer og Lucas Andersen, fordi klubberne stod i vejen.

Alligevel har Niels Frederiksen fået samlet et hold, som, landstræneren tror, kan gøre det godt i Rio. Niels Nygaard deler den vurdering.

- Det ser fornuftigt ud. De øvrige europæiske hold er i samme situation som Danmark, og måske er de endda knapt så godt forberedt.

- Niels har arbejdet meget seriøst med det her i lang tid, mens flere andre lande først i sidste øjeblik har fundet ud af, hvor besværligt det egentlig var.

- Heldigvis har vi mange dygtige og talentfulde spillere, og mange der spiller i udlandet, så det er et glimrende hold, vi får med til OL, men der mangler selvfølgelig nogle af de bedste.

Spørgsmål: Og det kan DIF godt acceptere denne gang?

- Det kan vi leve med i den her specielle situation. Det er ikke Dansk Boldspil-Unions (DBU) skyld. Og i og med at det er lykkes at skrabe et hold med en høj kvalitet sammen, og et hold som også vil kunne gøre det rigtig godt i Brasilien, så er vi godt tilfredse, siger Nygaard.

De største profiler på det danske OL-hold er Yussuf Poulsen (Leipzig) og Lasse Vibe (Brentford). 29-årige Vibe er en af tre spillere født før 1. januar 1993, der er udtaget. De to andre er midterforsvareren Eddi Gomes (Henan) og kantspilleren Emil Larsen (Lyngby).

/ritzau/