DIF er enig i hårde sanktioner mod Rusland

Rusland skal straffes hårdt for manipulation af dopingdata, mener Danmarks Idrætsforbund ligesom Wada-panel.

De russiske sportsfans kan komme til at se langt efter Ruslands flag ved næste års OL, hvis Wada beslutter at straffe landet med fire års udelukkelse. Odd Andersen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

En udelukkelse af Rusland i fire år fra alle større sportsbegivenheder er passende, efter at det er kommet frem, at der er manipuleret med russiske dopingprøveresultater.

Det mener Danmarks Idrætsforbund (DIF), efter at et panel under Wada har anbefalet en række historiske sanktioner mod Ruslands Antidopingagentur (Rusada), heriblandt udelukkelse i fire år.

»Det er rystende afsløringer, som bekræfter alle vores bange anelser. Ruslands fik en fremstrakt hånd af Wada og en chance for at gøre rent bord. I stedet valgte de at manipulere igen«, siger DIF-direktør Morten Mølholm i en pressemeddelelse.

I 2015 rullede afsløringerne om statsstøttet doping i Rusland. Rusland har været mistænkt for at fuske med atleternes prøveresultater.

I januar fik Wada udleveret data fra et laboratorie i Moskva, men i september kom det frem, at russerne havde manipuleret med disse data.

Angiveligt er nogle prøveresultater blandt andet blevet fjernet og tidspunkter på prøver er ændret.

9. december skal Wadas bestyrelse på et møde i Paris afgøre, om indstillingen om de hårde sanktioner skal følges. I så fald står Rusland blandt andet til at blive udelukket fra OL i 2020 og 2022, og landet må ikke afholde større sportsbegivenheder.

»Det er nogle uhørt hårde sanktioner, som bliver anbefalet af Wadas uafhængige ekspertkomité, men jeg synes, at de er på sin plads. Og jeg anbefaler Wadas bestyrelse at følge anbefalingerne på sit kommende møde i begyndelsen af december.«

»Doping er undergravende for sportens troværdighed og fascinationskraft. Derfor skal det også have ekstraordinære hårde konsekvenser, når der bliver snydt og manipuleret i en størrelsesorden, som vi har oplevet i denne sag,« siger Morten Mølholm.

Chefen for Ruslands Antidopingagentur, Yuri Ganus, forventer, at Wada vil udelukke Rusland i fire år, sagde han tirsdag til AFP.

/ritzau/