Det uskønne spil efter skønnet

KOMMENTAR

Foto: Camilla Rønde. Byline, bylinefoto af Morten Crone Sejersbøl, nyt
Læs mere
Fold sammen

Håndbolddommere træffer sindssygt mange afgørelser i løbet af en kamp. Ofte er det hårfine skøn, der afgør, om der skal dømmes den ene eller den anden vej, og som en naturlig konsekvens, ligger en stor del af spillere, trænere, tilskuere og kommentatorers fokus på dommernes præstationer. Fint nok, det er en del af sportens natur. Men det er ikke alle, der i al offentlighed skal have lov at så tvivl om motiver, tilhørsforhold eller dommerne skøn. For eksempel ikke repræsentanter for Dansk Håndbold Forbund (DHF).

Mandag aften fik vi det ultimative eksempel på, hvor stor betydning dommerkendelser kan have, da kampen mellem Nordsjælland Håndbold og TM Tønder udviklede sig til en sand kaskade af afgørende kendelser, som fik direkte betydning for, at Tønder rykkede op i landets bedste række, mens Nordsjælland rykkede ned. Med 13 sekunder var Nordsjælland foran med fire mål - præcis det antal der skulle til, for at holdet forblev i landets bedste række - da Morten Thrane valgte at drible bagud og kaste bolden tilbage til sin målmand, Kristian Dahl Pedersen. Det fik dommerparret til at fløjte for passivt spil uden først at have markeret med en hånd i vejret. En kendelse, som loven giver mulighed for at dømme, men som de fleste eksperter (sådan en er jeg ikke selv) karakteriserer som en meget kontroversiel fortolkning. Situationen udviklede sig, nordsjællændernes målmand Kristian Dahl Pedersen kastede efterfølgende bolden væk, hvilket fik dommerne til (korrekt) at give ham rødt kort og (korrekt) tildele Tønder et straffe, som de scorede på, hvilket gav dem en plads i landets bedste række.

Jeg forstår godt, at Nordsjælland Håndbold med træner Ian Marko Fog grædende i sin iturevne T-shirt som den mest iøjnefaldende siden kampen har været ødelagte af ærgrelse.

Men: den slags kendelser er en del af spillet - det er en kendelse af virkelig mange, og der er tilmed (stramt fortolket) hjemmel for den i loven. Derfor forstår jeg slet ikke måden, hvorpå det mere officielle håndbolddanmark har reageret på sagen.

Bjarne Munk Jensen, medlem af DHFs dommerudvalg, har til TV2 sagt, at der »ikke er noget, der er regelstridigt,« men at der fra DHFs side ikke er »nogen tvivl om,« at der er begået en fejl. Det er i min verden en selvmodsigelse, der kun skaber forvirring. DHF ville have sendt en pressemeddelelse ud om, at det var en fejl, hvilket generalsekretær Morten Stig Christensen meget fornuftigt fik stoppet, hvorpå historien så blev lækket til TV2. Rendyrket amatørisme. DHFs sportschef, Ulrik Wilbek, siger, at »det ikke skal være nogen hemmelighed, at alle i dansk håndbold har holdt med Nordsjælland, hver gang de har spillet, hvis ikke lige de spillede mod deres egen klub,« og at DHF godt ved, »at det her er noget skidt.« Så kan man da sige, der er taget parti i sagen, og at en eventuel klage og efterfølgende afgørelse til fordel for Nordsjælland vil blive set skævt til. Og nå ja, hvis ingen på det tidspunkt endnu havde set skævt til noget, gik direktøren for håndboldens divisionsforening, Thomas Christensen, i går morges på facebook og spurgte, om der var en »skjult dagsorden« i al kritikken af dommerne.

Ja, det var en kontroversiel dommerkendelse på et kontroversielt tidspunkt. Men den kunne både forklares og forsvares, og det officielle håndbolddanmark udgør i mine øjne den mest kontroversielle del af sagen. Det er ikke DHFs opgave at bidrage til det store konspirationscirkus.

Deltag i debatten på Crones blog.