Det stof som sagaer er gjort af: Vulkanøens helte tæmmede Ronaldo

Portugal burde have vundet qua spil og chancer, men på en heroisk fight fik Island 1-1 ved EM i Frankrig.

Islændingene jubler efter Birkir Bjarnasons udligning. Fold sammen
Læs mere
Foto: SERGEY DOLZHENKO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Island kom til EM som et af mest undertippede hold, men i deres første kamp chokerede Nordatlantens stolte sønner de portugisiske favoritter. Et forsvarskiks betød, at Birkir Bjarnason kunne udligne den føring, som Nani havde sørget for i første halvleg.

Og med en heltemodig arbejdsindsats holdt islændingene stand hele kampen.

Flere gange måtte Hannes Halldorsson diske op med små mirakler i det islandske mål, mens Cristiano Ronaldo og Nani blev stadig mere frustrerede i det portugisiske angreb, jo længere kampen skred frem.

Kampen var Islands første optræden ved en international slutrunde, så der blev både skrevet historie med det første islandske mål og det første point nogensinde.

Målet faldt fem minutter inde i anden halvleg, da Vierinha tilsyneladende ikke var opmærksom på, at Bjarnason lå lige bag ved ham. Derfor fandt indlægget fra Gudmundsson en helt fri holdkammerat tæt foran målet, og Bjarnason udnyttede sikkert den store chance.

»Vi kom en plan, som vi fulgte til punkt og prikke. Jeg kunne mærke, at de lidt i stå, efter de havde scoret, og den går ikke mod os,« sagde en jublende glad Aron Gunnarsson efter kampen.

Portugals målscorer Nani var skuffet, men han koncentrerede sig om at se fremad:

»Vi var det bedste hold. Island spillede kun med lange og høje bolde. Og de var fysisk stærke. Men det her var kun den første kamp, og vi skal nok vinde de næste,« sagde portugiseren fortrøstningsfuldt efter en kamp, hvor Portugal måtte nøjes med uafgjort, selvom man vandt skudstatistikken 25-4.

Det islandske point var en kæmpe triumf for Islands svenske landstræner Lars Lagerbäck, som dermed i den grad fører i den interne svenske landstrænermatch mod Erik Hamrén, selvom Sverige også spillede 1-1 i deres første kamp mod Island.

Resultatet betyder også, at gruppe F, hvor Portugal og Østrig på forhånd var storfavoritter,  nu er helt åben efter første runde med en sejr til Ungarn i det centraleuropæiske naboopgør. På lørdag møder Island Ungarn, mens Portugal og Østrig spiller aftenens sene kamp.