Det retoriske affaldsspor bag Makienok

Kunne nogen måske lige tage mandelgavebogen fra Fernando Olsen og minde Karsten Aabrink om, at han som fodboldagent selv talte om hele mennesker?

Flemming Fjeldgaard, sportsredaktør, Berlingske Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Meningerne står i kø i professionel topfodbold.
Medierne skaber i et tilsyneladende konstant flow nye platforme for vurderinger og samtaler om fodbold, og behovet for en skarp holdning er således eksploderet.
Med al den samtale om fodbold bliver der heldigvis skabt noget for enhver smag.
Det skal vi da glæde os over. 

Jeg anerkender i den forbindelse, at jeg selv sikkert nok er en meningsdanner, der formentlig flere steder i Danmark bliver forbundet mest af alt med en masse sludder og vrøvl.

Sådan er det. Vi gør alle vores bedste. Når man stikker næsen frem, må man forvente, at nogen synes, næsen er grim.

Jeg kan selv have det et gram anstrengt med andre meningsdannere.

Karsten Aabrink er tidligere fodboldagent og har i årevis haft en ganske betydningsfuld position som meningsmaskine i det særdeles magtfulde Viasat-univers, enten i det nu lukkede 'Fodbold Uden Filter' på 3+ eller i det nye debatprogram 'Over Stregen' på Tv3sport1.

Jeg har gennem årene haft den oplevelse, at jeg næppe kunne blive enig med Karsten Aabrink om ret meget, og oplevelsen var den samme sent mandag aften, da den tidligere agent i 'Over Stregen' blev bedt om at forholde sig til Brøndby-spilleren Simon Makienoks ønske om at gifte sig, dagen før Danmark spiller kvalifikationskamp mod Armenien til september.

"Der er kun en ting at sige: Han er ambitionsløs. Han er på alle mulige måder en enormt ubegavet fodboldspiller," sagde han og lagde på den måde det retoriske affaldsspor.

Aabrink syntes også, at det "på alle måder er en skrækkelig historie for dansk fodbold, at man har en type som Makienok," som ifølge Aabrink heller ikke jublede med sine holdkammerater, men hellere ville kigge op på tribunerne efter "en eller anden krage."

I debatprogrammet, som sørme skal roses for at have skabt opmærksomhed om sin tilstedeværelse, får paneldeltagerne point af værten for at være skarp eller måske bare vild i varmen, og pointene piblede ind på Aabrinks konto, mens han sad og tillagde Simon Makienok det ene diskvalificerende motiv efter det næste, altså fordi knægten skal giftes, mens der er landskamp.

Ja, der skal sørme være plads til alle meninger, også selv om jeg kan tænke, at man vist sjældent kommer op fra kælderen, hvis man har tillagt sig den form for talefærdighed.

Jeg stoler selv præcist 15 gange mere på Makienoks professionalisme end på Aabrinks dømmekraft, og selv om jeg kan synes, det er ærgerligt for alle parter, at Brøndby-angriberen ikke står til rådighed for landsholdets første EM-kamp, føler jeg også, at Makienok står lidt alene foran en shitstorm, der nåede sit deprimerende lavpunkt i munden på Aabrink.

Så her en lille modvægt til Aabrink:
Som hundredevis af spillere gennem den moderne fodboldhistorie har Simon Makienok valgt at fokusere på sin klubkarriere for at kunne genfinde et niveau, han føler har været langt fra A-landsholdet. Han får røg og ballade og grimme ord, fordi han skal giftes med den smukke tv-vært Ibi Støving.

Man kunne få den mistanke, at de grimme ord bliver grimmere, alene fordi han skal giftes med en kvindelig berømthed og ikke en ukendt barndomskæreste fra folkeskolen. 

Det bliver under alle omstændigheder hysterisk. I alle andre sammenhænge efterspørger vi i fodbold hele mennesker, der bruger 360 grader i sit kig på det professionelle fodboldliv. Vi beder om færre spillere, der voldtager taxaer eller slår på tæven i nattelivet eller på anden måde opfører sig utilstedeligt. Vi beder om fodboldspillere, der lige løfter blikket og ser virkeligheden i øjnene.

Er det ikke præcist, hvad Simon Makienok gør, når han selv vurderer, at han må fokusere på at få sin professionelle tilværelse og sit privatliv til at hænge bedst muligt sammen?

Hvad er det Morten Olsen og alle mulige andre trænere plejer at sige? En atlet er bedst, når han har ro på bagsmækken. Det er en kliché i al sport.

Her er et menneske, for hvem det er afgørende, at ikke kun fodboldkalenderen hænger sammen. Det er da ikke den værste rollemodel for mine drenge.

Kunne Makienok have valgt en anden dag?
Jo, men det gjorde han ikke, for pointen er vel netop den, at A-landsholdet ikke er i fokus for Makienok lige nu, netop fordi han gerne vil være i stand til at tillade sig det fokus senere.

I 'Over Stregen' finder man også jævnligt reklamemanden Fernando Olsen, som altid taler om, hvordan han ser tingene "ud fra et forretningsmæssigt synspunkt." Det ligger i luften, at lige præcist denne tidligere fodboldspiller er den eneste, der gør noget sådant.

"Hvis man ved noget om forretning," siger han, inden han som hovedregel serverer banaliteter sikkert taget fra en mandelgavebog. Hvis han da ikke kommer med påstande, der - i absolut bedste fald - er halvvejs korrekte.

Hvis ikke de bare er helt uden mening.

"Markedet har bare genereret den her type af fodboldspillere," sagde Fernando Olsen om Makienok mandag aften.
Markedet?
Jeg var, som det ofte sker, når Fernando Olsen taler om fodbold, i tvivl.
Skal man græde eller grine?

Flemming Fjeldgaard er sportsredaktør på Berlingske. Du kan også følge ham på twitter.com/ffjeldgaard