Det handler kun om seertal

»Tænk, hvis en kvindelig fodboldekspert havde sagt det samme som John »Faxe« Jensen. Fordommene ville eksplodere.«

Berlingskes sportsredaktør, Flemming Fjeldgaard. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

John »Faxe« Jensen er et pragtfuldt menneske, og mennesker begår fejl.

Den anden aften sad den tidligere europamester som VM-ekspertkommentator hos DR og talte om, at Real Madrid ikke har vundet så meget i år. Han mente også, at der var en mulig dommerskandale på vej under VM, fordi en angriber ikke var dømt offside.

Real Madrid vandt Champions League for en måned siden. Og der kan ikke være offside, når angriberen bliver spillet fri af sin modstander.

Tænk, hvis en kvindelig fodboldekspert havde sagt det samme som John »Faxe« Jensen. Fordommene ville eksplodere. Men idéen om, at fodbold kun taler til et bestemt kromosom, hører altså hjemme i en hule. Og hvis det virkelig påstås, at der ikke lige nu findes kvinder med den fornødne faglige indsigt, mener jeg egentlig, man skal gå hjem i mørket.

Selvfølgelig har kvindelige topspillere nøjagtig lige så megen fagkyndighed på fodbold som deres mandlige kolleger. Og på sidelinjen af topfodbold har nogle af de mest inspirerende historiefortællere også længe været kvinder. I begyndelsen af min karriere Line Ernlund, som man nu måske kender fra Presselogen på TV2 News, hvor man i nyhedsudsendelser også kan møde Heidi Frederikke Sigdal. Hendes fodboldfaglighed er også vandtæt – ganske som det gælder den herligt nørdede Mette Cornelius, som i den kommende sæson er vært for landskampene på Kanal 5. Læg dertil Tina Müller hos Viasat, hvor også Luna Christofi er yderst overbevisende i sit arbejde.

Der er nu i Danmark, tør jeg påstå, flere kvinder end nogensinde tidligere til at orkestrere mediernes historiefortællinger om fodbold enten synligt på stadion eller bag computere ude i mediernes newsrooms. Der er altså mange gode eksempler på kvinder, både udøvere og fortællere, som aldrig nogensinde ville kikse på hverken offsideregler eller Real Madrids pokaler.

Et særsyn på TV

Alligevel er det et særsyn at bringe kvinder ind som klassiske eksperter på fodbold. I ved, i pænt tøj i et studie eller som kommentatorer på stadion.

Men det handler ikke en dyt om faglighed. Det handler om frygten for seerne, om seertal.

Når der er kvindelige eksperter og kommentatorer især i Norge, Sverige og USA handler det alene om, at kvindespillerne har enorm offentlig slagkraft. I Norge og USA nyder landsholdene konstant succes. I Sverige har man en af verdens bedste klubligaer, som tiltrækker nogle af de bedste kvinder fra hele verden. Det skaber små berømtheder, og det giver pondus som fodboldekspert.

Og det er også respekt for seertal, intet andet, når vi alle andre steder på kloden oplever, at TV-dækningen af fodbold som hovedregel er bygget op om ældre, mandlige eksperter i TV-studiet eller i kommentatorboksen. Hvis der er kvinder involveret i TV-arbejdet, er de som regel sendt ned på sidelinjen for at spørge, hvad spillerne føler. Det gør ikke noget, hvis de kvinder er pæne, og det er helt okay, hvis de har været modeller.

Ja, men sådan er verden så kynisk indrettet efter kundens store interesser.

Fravalg og tilvalg af kvinder handler altså ikke om faglighed, men om den offentlige appel, om den tiltrækningskraft man kan skabe med sit produkt. I en årrække var det i Danmark ganske god latin at lade flere af de succesrige håndboldkvinder ekspertkommentere på herrernes præstationer i Danmarks næststørste sportsgren. Så det kan gå begge veje.

Det er egentlig så nemt.

Hvor mange danskere kan egentlig nævne bare to kvindelige landsholdsspillere i fodbold?

Hvor mange kender Peter Schmeichel, John »Faxe« Jensen og Flemming Povlsen?