Det bedste der kunne ske

Glæde og tilfredshed i Frankrig, da Michael Rasmussen blev tvunget til at forlade løbet. Således mener Tourledelsen, at klassementet, der nu har den unge spanier Alberto Contador i den gule trøje, ser langt mere troværdigt ud.

Gårsdagen stod i dopingens tegn efter Michael Rasmussens exit. Her har nogle tilskuere deres egen kommentar til udviklingen i årets Tours. <br>Foto: Stefano Rellandini Fold sammen
Læs mere

CASTELSARRASIN: »Det bedste, der er sket for os de seneste otte dage.«

Tourens direktør Christian Prudhomme havde gemt sin mest effektfulde replik til sidst, da han fortalte, hvordan han ser på Le Tour uden Michael Rasmussen.

»Klassementet ser meget mere troværdigt ud i dag, end det gjorde i aftes,« sagde han med henvisning til den lille dansker, der ikke er på hjulene længere, hvilket ifølge butikkens øverste chefer gør en stor forskel.

»Vi var aldrig været tilfredse med hans forklaringer, og hans opførsel viser nu, at vi har haft at gøre med en mand, der havde en klar intention om at snyde sig til sejren,« supplerede præsidenten Patrice Clerc.

Ordene faldt, da Tour-bosserne læste teksten for en hungrende verdenspresse i bagende hede. Det blev ikke sagt direkte, men som dansker begynder man at fornemme, at Danmark virkelig er blevet det grimme dyr i, hvad der nu konsekvent kaldes »krigen mod doping.«

Det begyndte med, at Bjarne Riis efter 11 år tilstod, at han var på EPO., da han vandt Le Tour i 1996. En sejr, der ikke længere figurerer i de officielle historiebøger.

Frankrigs mest hadede
I dag må Rasmussen finde sig i at være Frankrigs mest hadede mand. Ikke kun på to hjul, men som helhed.

Er man dansk tilskuer med kurs mod Touren, er det nok klogt at holde Dannebrog lidt lavt. Eller måske allerbedst: Sænke det på halvt.

De nærmere omstændigheder om, hvad der endte med Rasmussens definitive fyring fra Rabobank, hersker der en del usikkerhed om. I hvert fald er den fyrede hovedperson og det hollandske hold bestemt ikke enige om, hvor Rasmussen befandt sig i juni.

Hos Tourens høje herrer holder man sig til manager Theo de Rooijs udlægning om, at danskeren løj, da han sagde han var i Mexico. »Rasmussen skulle aldrig have stillet til start,« sagde Prudhomme, der for en god uge siden mente, at danskeren var en værdig Tour-deltager og langede ud efter den hjemlige cykleunion i almindelighed og direktør Jesper Worre i særdeleshed.

»Det var heller ikke sket, hvis vi havde fået alle relevante oplysninger fra de rette instanser,« fastslog direktøren.

»Den Internationale Cykleunion vidste, hvad der var galt. At Rasmussen ikke havde meddelt dopingkontrollanterne, hvor han opholdt sig og at han fik en registreret advarsel.«

Som vel efterhånden bekendt blev advarslen hemmeligholdt, ligesom det heller ikke i første omgang kom frem, at Worre & co. havde fyret Rasmussen fra landsholdet.

»Naturligvis skulle de have kontaktet os. Vi fører en fælles kamp mod doping og vi havde undgået en masse problemer, hvis vi var blevet delagtiggjort i, hvad der foregik.«

Med hvad så med Alberto Contador, der nu har overtaget førertrøjen, kunne man med rette spørge?

»Hans navn var med i den spanske dopingsag Operacion Puerto, men han havde ikke et direkte link til dopinglægen Fuentes. Derfor er hans navn slettet af UCIs liste,« sagde Prudhomme.

Men der går rygter og det er kun rygter om, at når Tourens førende spanier gik fri, skyldtes det udelukkende, at han har arbejdet tæt sammen med anklagemyndigheden i hjemlandet.

»Jeg er ren, ellers var jeg ikke her,« sagde Contador, da han for første gang havde fået den gule trøje på.

Er doktor Michelle Ferrari (italienske læge, der har været rådgiver for Lance Armstrong og som ofte er sat i forbindelse med doping, red.) din læge og træner. Hvis ikke, hvem der det så, lød et skarpt spørgsmål?

»Jeg kender ikke doktor Ferrari og arbejder kun sammen med Discovery Channel-holdets læger.«

Spændende at prøve
Hvordan havde du det, da du hørte om Rasmussens exit?

»Jeg blev overrasket og glad, men jeg kender ikke nok til hans sag, hvorfor jeg ikke kan dømme nogen.«

Samme holdning havde Brian Holm. Sportsdirektøren for tyske T-Mobile nøjedes i går med at sige, at han var »overrasket« over, at Rasmussen er ude.

»Selvfølgelig havde jeg hørt de rygter, der har verseret de seneste dage, men alligevel kom det som en overraskelse.«

Med få dage tilbage, hvordan vil du sammenfatte den indimellem noget kaotiske Tour ?

»Hvor underligt det end lyder, har jeg været glad for at være her. Jeg skal jo ikke forsvare Touren, men det har været spændende at prøve at stå i spidsen for et af de bedste hold. Jeg har forsøgt at koncentrere mig om cykling. Akkurat som mine ryttere. Eksempelvis har en Marcus Burghardt netop sovet i 14 timer. Jeg kan love dig, at han er ravende ligeglad med Rasmussens skæbne.«