Derfor gik det Gaalt: Kritik, særbehandling og piskende træning førte til nedsmeltning

epa05322267 Manchester United manager Louis Van Gaal on the pitch prior to the English FA Cup final between Crystal Palace and Manchester United at Wembley in London, Britain, 21 May 2016. EPA/ANDY RAIN EDITORIAL USE ONLY.No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 75 images, no video emulation.No use in betting, games or single club/league/player publications Fold sammen
Læs mere
Foto: ANDY RAIN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Træning, træning, træning, kritik, kritik, kritik – og så forfra igen.

Det er to af de elementer, der er gået igen under Louis van Gaals to år som manager for Manchester United, og som i sidste ende har betydet, at han nu er fortid i klubben- i hvert fald hvis man spørger det britiske medie Independent.

For de skriver, at Louis van Gaal – også selvom han havde kvalificeret holdet til Champions League – var blevet fyret under alle omstændigheder, fordi hans håndtering af spillerne med mediets egne ord førte til »en nedsmeltning af omklædningsrummet«

Independent skriver, at fortællingen om den 64-årige hollænder, der sværger til hård træning med en taktik, der ikke lader meget frirum til kreativitet, er en historie om en manager, der tabte omklædningsrummet lige fra start af.

Under sit første år i klubben i sæsonen 2014/2015 åbnede Manchester United med den dårligste sæsonstart i 25 år. Independent skriver, at det skyldtes, at spillerne var blevet pisket igennem deres sommerlejr i USA, hvor den stod på træning 8:30, lidt hvile, frokost, træning igen, videomøde og så i seng 21:30. Næste dag var det samme program, og sådan fortsatte det i fjorten dage, hvilket mediet skriver, efterlod holdet »udkørt og dårligt forberedt«.

Derudover skulle Louis van Gaal være kompromisløs, når han konfronterer spillerne med ting, som han mener, de gør forkert. Først skulle han have udstillet dem foran hinanden til de utallige videomøder, men efter anfører Wayne Rooney og Michael Carrick havde fortalt ham, at det ikke var så hensigtsmæssigt, skulle van Gaal være gået over til at maile sine kritikpunkter til spillerne, hvilket angiveligt er et stort irritationsmoment i truppen, der ikke gider bruge tid på de kritiserende mails.

Men det stopper ikke dér, for manageren, der har en fortid i Ajax og Bayern München, bliver også kritiseret meget for, at han har spildt talentet på sin over 240-millioner kroner dyre sommertransfer Memphis Depay, der end ikke var med i truppen til FA Cup-finalen mod Crystal Palace. Desuden skulle Louis van Gaal have givet Bastian Schweinsteiger »særbehandling«, siden tyskeren blev skadet i en pokalkamp mod Sheffield United i januar. Den tidligere Bayern-anfører skulle angiveligt have fået lov til at komme og gå, mere eller mindre som det passede ham siden knæskaden, hvilket har irriteret flere spillere i truppen.

Opsummeringen bliver, at den rutinerede hollænder ikke bliver savnet af størstedelen af truppen, selvom han har kastet stjernedrys ud over unge spillere som Marcus Rashford, Cameron Borthwick-Jackson og Timothy Fosu-Mensah.

Louis van Gaal har været kritiseret meget for, at hans hold - Manchester United - ikke var underholdene at se på. Derfor har pilen også peget på ham som den første, når resultaterne ikke kom i hus.

BT kigger her tilbage på ti kampe, der banede vejen for fyringen.

Foto: Michael Kooren.

8/9 - 2015: PSV – Man. Utd. 2-1 (Champions League)
En forfærdelig aften i Eindhoven sætter en brat stopper for en af van Gaals få fine United-perioder. Nedturen kulminerer, da forsvarsspilleren Luke Shaw brækker benet i en voldsom tackling.

Foto: Dylan Martinez.

4/10 - 2015: Arsenal – Man. Utd. 3-0  (Premier League)
United punkterer fuldstændig i en af de kampe, hvor man bare ikke må underpræstere. Rivalerne fra Arsenal får en 3-0-sejr, som London-klubbens fans kan leve længe på.

Foto: Jason Cairnduff.

28/10 - 2015: Man. Utd. – Middlesbrough 1-3 (Capital One Cup)
For andet år i træk bliver det til en tidlig exit i Capital One Cup for storklubben. Og for andet år i træk er bødlen en lavere rangeret klub. Championship-klubben  Middlesbrough rejser fra Old Trafford med en straffesparkssejr.

Foto: JOHN MACDOUGALL.

8/12 - 2015: Wolfsburg – Man. Utd. 3-2  (Champions League)
Van Gaal satser på flere unge spillere i Champions League-skæbnekampen ude mod Wolfsburg. Eksperimentet mislykkes, og United ryger overraskende ud af turneringen allerede i gruppefasen.

Foto: Jason Cairnduff.

19/12 - 2015: Man. Utd. – Norwich 1-2 (Premier League)
Fansenes tålmodighed bliver sat på en alvorlig prøve, da Norwich henter sæsonens første udesejr med en 1-2-gevinst på Old Trafford.

Foto: PAUL ELLIS.

26/12 - 2015: Stoke – Man. Utd. 2-0 (Premier League)
Presset på Louis van Gaal når nye højder. Nederlaget ude mod Stoke på Boxing Day er Manchester Uniteds fjerde i træk, og igen er indsatsen kendetegnet ved hovedrystende defensive brølere.

Foto: Lee Smith.

13/2 - 2016: Sunderland – Man. Utd. 2-1 (Premier League)
Manchester United mister et vigtig skridt i kampen om Champions League-kvalifikationen, da holdet leverer en rædselsfuld præstation og taber 1-2 til kriseramte Sunderland.

FC Midtjylland - Manchester United, Europa League, Arena Herning : Skuffede Manchester United spillere efter nederlaget Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger.

19/2 - 2016: FC Midtjylland  - Man. Utd. 2-1 (Europa League)
Manchester Uniteds sæson når lavpunktet en torsdag aften i Herning. Storklubben taber helt fortjent med 1-2 til FC Midtjylland efter et kluntet matchvindermål af Paul Onuachu (billedet). Flere medier spekulerer i, om det var van Gaals sidste kamp i spidsen for United.

Foto: PETER POWELL.

17/3 - 2016: Man. Utd. – Liverpool 1-1 (Europa League)
Mod den værst tænkelig modstander – de historiske rivaler fra Liverpool – taber United først 0-2 på Anfield og spiller sidenhen 1-1 på Old Trafford. Dermed er Uniteds europæiske sæson slut – og chancen for en genvej til Champions League forspildt.

Foto: Eddie Keogh.

10/5 - 2016: West Ham – Man. Utd. 3-2 (Premier League)
I den afgørende slutspurt i kampen om top fire placeringerne ser United ud til at være i fuld kontrol med en 2-1-føring ude mod West Ham. Men korthuset kollapser, og van Gaal & co. ender med at tabe 2-3.