Derfor boykotter landsholdskvinderne: DBU ville give 48 pct. ekstra - kvinderne kræver 342 pct. ekstra

Forhandlingerne strandede først og fremmest på spørgsmålet om størrelsen af de månedlige stipendiater til landsholdsspillerne.

Anfører Pernille Harder under EM-finalekampen mod Holland. Fold sammen
Læs mere
Foto: YVES HERMAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Landsholdsspillerne udeblev fra den første træning efter EM, da de mandag skulle have trænet på Casa Arena i Horsens forud for den udsolgte landskamp mod Holland på fredag.

Årsagen var, at spillerne ikke var tilfredse med det tilbud, de havde fået af DBU under forhandlingerne søndag. Forhandlinger, der strandede søndag aften omkring kl. 22.30 og aldrig kom i gang igen mandag, hvor en ordløs nervekrig mellem DBU og Spillerforeningen om hvem, der først lod høre fra sig, satte situationen helt i stå.

Nu kan BT afsløre, at forhandlingerne, der begyndte hos DBU i Brøndby søndag og altså sluttede fem en halv time senere, først og fremmest strandede på spørgsmålet om størrelsen af de månedlige stipendiater til landsholdsspillerne. DBU var ifølge BTs oplysninger parat til at hæve dem med samlet 800.000 over to år svarende til 48 procent, mens Spillerforeningen krævede seks mio. mere – eller en stigning på 342 procent over de to år.

Hidtil havde den største knast været spørgsmålet om, hvorvidt DBU skal karakteriseres som spillernes primære arbejdsgiver eller ej, men efter at Danmarks Idrætsforbund (DIF), Team Danmark og LO torsdag i sidste uge aftalte at mødes for at diskutere sagen, valgte DBU og Spillerforeningen søndag ikke at diskutere den sag. Spillerforeningen ønsker ellers, at DBU skal betragtes som arbejdsgiver, hvilket DBU er uenig i, men med DIF, Team Danmark og LO’s indblanding, enedes de om at sparke den uenighed til hjørne, for nu at bruge en fodboldterm.

I stedet valgte parterne at diskutere honorarer, bonusser og stipendiater. Ifølge BTs oplysninger tilbød DBU samlede stigninger på cirka 15 procent på honorarer for at spille kampe, bonusser for at blive udtaget, kvalificere sig til slutrunder samt i andele af tilskuerindtægterne, hvilket Spillerforeningen angiveligt var nogenlunde parat til at acceptere.

Som BT kunne afsløre i torsdags får landsholdsspillerne 2.500 kroner per kamp, de deltager i, samt yderligere 2.500 kroner per kamp, de har spillet, hvis de kvalificerer sig til en EM-, VM- eller OL-slutrunde. Det er beløbene for kvalkampe inklusiv en ny bonus for antallet af tilskuere til kampene, DBU tilbød at hæve med 15 procent, ligesom spillerne får 25 procent af de nye aftaler med Danske Spil og Arbejdernes Landsbank – BT kender ikke disse beløb, da de hidtil er blevet holdt hemmeligt, men vi er dog vidende om, at de er større end den tidligere aftale med 3F.

I stedet for at gå i detaljer i forhandlingerne om de forholdsvis beskedne honorarer og bonusser, ønskede spillerne repræsenteret ved Spillerforeningens direktør Mads Øland, to spillere og spillerforeningens advokat at hæve stipendiaterne markant.

I dag modtager minimum 18 spillere månedligt 3.000 eller 4.000 kroner i såkaldte stipendiater, mens fem spillere under 23 år modtager 1.000 kroner, hvilket over de to år aftalen løber svarer til 1.750.000 mio. kr. Det beløb krævede Spillerforeningen hævet til 7.735.000 kroner – en stigning på 342 procent – mens DBU efterfølgende valgte at tilbyde en stigning til 2.550.000 mio. kr. over de to år svarende til 48 procent.

Når Spillerforeningen ønsker en høj månedlig stipendiatordning hænger det sandsynligvis sammen med, at den ønsker at gøre DBU til spillernes reelle arbejdsgiver med en månedlig udbetaling på 12-15.000 kroner i stipendiater plus honorarer og bonusser, hvilket netop er, hvad DBU for alt i verden vil undgå.

Så der stod de så. For Spillerforeningen var der tale om et ufravigeligt krav, som DBU omvendt ikke ønskede at møde, og da de således stod urokkeligt fast på hver deres position, valgte de at gå hvert til sit, og eftersom ingen mandag rakte en hånd ud til modparten, mødte spillerne ikke op til træning. Fortsætter spillerne med at udeblive, må træningskampen mod Holland på fredag enten aflyses eller spilles med 11 af de ”1 mia. spillere,” landstræner Søren Randa-Boldt mandag fortalte, han kender, som vil spille på det danske landshold. Værre er det, at VM-kvalifikationskampen mod Ungarn på tirsdag i næste uge enten risikerer at blive afviklet med et dårligt hold eller i bedste fald med et godt hold, der har forberedt sig dårligt.