»Der vil altid være en desperat klovn«

Med cykelholdenes konsekvente indsats overfor dopingsyndere, tror et stort dansk cykelhåb herhjemme, Morten Reckweg, på en renere sport i fremtiden. Men der vil altid være nogen, der forsøger sig med doping, mener han.

Morten Reckweg fra GLS holdet finder det suspekt, at Michael Rasmussen ikke kunne køre stærkt til DM - og så alligevel styrede Tour de France med hård hånd. Foto: Jan Jørgensen Fold sammen
Læs mere

Han forstår det ikke, cykeltalentet Morten Reckweg. Forstår ikke, at hele cykelporten skal hives med ned i sølet, når enkelte topryttere afsløres for doping.

»Selvom der er en skandale med bestikkelse af dommerne i italiensk fodbold, så kan folk jo godt sætte sig og se FC København mod Brøndby ugen efter. Men i cykling er der blot én, der skal være dopet, før man snakker om, at Tour de France skal lukkes. Det er ærgerligt, at det skal gå så hårdt ud over cykelsporten,« siger den 18-årige gymnasieelev, der kører for danske Team GLS. Et hold, der primært består af unge cykeltalenter.

Fint at udstille synderne
Trods ærgrelsen over konsekvenserne for sporten, der har fyldt Morten Reckwegs liv de seneste syv år, tilslutter han sig den konsekvente linje over for ryttere, der bliver taget for doping eller som i Michael Rasmussens tilfælde, hvor danskeren blev smidt ud af Tour De France, fordi han tilsyneladende ikke stod til rådighed for dopingkontrollanterne.

»Holdene tager konsekvensen, også selvom der ikke er nogen konkrete beviser mod Michael Rasmussen. Og det synes jeg er fint, fordi det skaber et skrækscenarium for andre. Det er fint, at synderne bliver udstillet,« siger Morten Reckweg, der personligt tror, den vingeskudte danske kylling var dopet under årets franske tour. Blandt andet undrer det unge cykeltalent sig over Michael Rasmussens passivitet under DM den 1. juni, hvor Morten Reckweg også selv deltog én uge før tour-starten.

»Dengang kørte han slet ikke så stærkt, og alligevel har han lige ligget og styret verdens hårdeste cykelløb. Det virker lidt suspekt,« siger den 18-årige, der fortsat har stort mod på at køre på cykel, selvom sporten lider af voldsomme tømmermænd efter årets Tour de France.

Med de solbrune arme op til midten af overarmene, hvor den klassiske brune »cykelhud« bliver brudt af kridhvid hud øverst på overarmene, kunne han godt ligne en af de tour-ryttere, der kom i mål i Paris søndag.

Doping til 17-årige
Trods talentets umiddelbare fysiske lighed med de professionelle ryttere, mener Morten Reckweg, der er bedre tider på vej i cykelsporten, når hans egen generation kommer til.

»Der vil altid være en desperat klovn, som vil forsøge sig med doping. Men som alle holdene arbejder imod det nu, tror jeg, det bliver bedre,« siger han, der dog gennem en sportsdirektør tidligere har hørt rygter om en tysk træner, der har været med til at skaffe doping til 17-årige ryttere.

»Hvis man kommer fra en fattig familie i udlandet, så kan det godt være, man er mere villig til gå længere i sit forsøg på at få sejre,« siger Morten Reckweg.