Den ubehagelige rekord

Barry Bonds har nu rekorden for flest homeruns i karrieren. Men den amerikanske baseball-stjerne betragtes mange steder mere som skurk end som helt. På grund af en meget kraftig dopingmistanke.

Barry Bonds laver sin homerun nummer 756. ved at slå bolden ud til tilskuerne, der nærmest slås om den »historiske« og sikkert værdifulde bold. Bonds blev med slaget den baseball-spiller, der har lavet flest homeruns nogensinde. Foto: Richard Clement Fold sammen
Læs mere

På papiret er Barry Bonds en af de helt store i USA, måske endda den største. For i går sikrede han sig rekorden for flest såkaldte homeruns i karrieren i Major League Baseball, MLB. På AT&T Park i San Francisco slog det amerikanske muskelbundt bolden ud på tilskuerpladserne og blev noteret sin homerun nummer 756. Dermed overhalede San Francisco Giants-megastjernen legenden Hank Aaron, som for 30 år siden nåede op på 755 homeruns.

Naturligvis er Barry Bonds rekord en kæmpebegivenhed i den baseball-tossede nation, hvor spillet er nationalsport, og hvor de største navne traditionelt har været store helte. Men sådan er det ikke længere, og det er ikke mindst Barry Bonds, der har været med til at lave om på det. For som Gene Wojciechowski skriver i en kommentar på ESPN.com:

»Jeg kan ikke forsvare, at Bonds 756 homers spiller den store rolle, for jeg ved ikke, hvor mange der er lavet af Barry The Clean, og hvor mange der er lavet af Barry The Cream.«

Selvfølgelig var der mange baseball-fans, der var ellevilde, da han slog rekorden, men der er så sandelig også mange, der er overbeviste om, at den nu 43-årige Barry Bond ikke havde været i nærheden af rekorden, hvis han ikke var pumpet med steroider. Barry Bonds er godt nok aldrig blevet testet positiv, men test-systemet i amerikansk baseball har heller ikke været kendt som det bedste. Men ikke mindst afsløringen af hans personlige træner, Greg F. Anderson, som en der proppede sine elever med doping, har givet ham en aura af dopingmistanke.

Greg F. Anderson var tilknyttet det berygtede Balco-laboratorium og dets bagmand Victor Conte, som for fåår siden blev kendt for at have forsynet et hav af sports­stjerner med det dengang helt nye designersteroid THG. Barry Bonds erkendte, at han havde fået ting og sager af sin træner, men at han ikke troede, der var tale om doping.

Derudover er Barry Bonds en del af en generation, der slår meget hårdere end forgængerne, hvilket ikke mindst skyldes, at mange af dem har fået Skipper Skræp-arme ved hjælp af diverse stoffer. Eksempelvis erkendte Mark McGwire i 1998, hvor han var det nok største baseball-navn, at hans genvej havde været det muskelopbyggende stof androstendion, som dengang endnu ikke var ulovligt at tage i MLB.

De nye typer dukkede op i 1990erne, og en anden kommentator, Scott Miller på CSB Sportsline.com, skriver også, at der siden da ikke været grund til den store hyldest, når det gælder bedrifter som Barry Bonds.

»Da Babe Ruth og Hank Aaron havde rekorden for flest homeruns, havde den en mytisk placering i samfundet. Men denne rekord er ikke en rekord, baseball-sporten er stolt af, og det burde den heller ikke være.«

Især på grund af dopingmistanken kommer Barry Bonds heller ikke til at true Babe Ruths status som USAs største baseball-spiller i historien. Men hvad med Babe Ruth, var han helt ren? Det er der faktisk ingen, der præcis ved, som den amerikanske baseball-spiller Jeff Kent udtalte for tre år siden, hvilket skabte en del opmærksomhed. Men svaret tog Babe Ruth med sig i graven i 1948.