Den store finale

Kun syv point skiller første og tredjepladsen inden det afgørende Grand Prix i Brasilien. 2007-sæsonen har været spændende som få og først søndag aften ved vi, hvem der bliver verdensmester.

Britiske Lewis Hamilton fører i VM-sammenhæng før det afgørende grand prix i Brasilien. Fold sammen
Læs mere
Foto: Antonio Scorza

Lewis Hamilton, Fernando Alonso og Kimi Raikkonen. En af disse tre mænd vil i morgen være verdensmester i Formel 1s 2007-sæson. På forhånd burde den største mulighed ligge hos McLaren-køreren Lewis Hamilton, der fører med fire point foran sin værste konkurrent, holdkollega Fernando Alonso. På trejdepladsen ligger Ferrari-køreren Kimi Raikkonen, der er syv point bagefter.

Med føringen til Lewis Hamilton er han reelt den eneste, der selv kan afgøre sin skæbne. Vinder han eller nøjes med at sætte tre point til, vil han med sikkerhed bære kronen. Men at der ikke skal meget til at ændre på skæbnen, fik Hamilton en forsmag på i Kinas Grand Prix, hvor han fra en førerposition satte sit 12 point forspring over styr, fordi han oversatsede ved at blive for længe på banen med opslidte dæk, og da han endelig kørte i pit, røg han af banen, og ti sikre point blev forvandlet til et nul.

2007-sæsonen har været en af de mest spændende i mands minde både på banen, men i endnu højere grad uden for banen. Det startede med overraskelsen over dem alle: 22-årige Lewis Hamilton fik kontrakt hos McLaren-teamet til sin debutsæson i kongeklassen. De fleste kører i noget lavere rangerende teams de første år, men Hamilton havde siden 12-års alderen været støttet af teamboss Ron Dennis, derfor var det naturligt straks at give ham chancen i topteamet.

Som teamkollega fik han spanieren Fernando Alonso, der kom med de to seneste års verdensmesterskaber frisk i bæltet, og som regnede med begrænset modstand fra sin uerfarne teamkollega. Siden er det gået ganske anderledes, faktisk kørte Hamilton ikke som en debutant, men mere som en reinkarnation af den fordums store – nu afdøde - mester Ayrton Senna.

Ikke blot fordi Lewis Hamilton er hurtig, men han har et vinderinstinkt, der ikke lader sig tøjle. I virkeligheden er han på det nærmeste hensynsløs, når det gælder om at vinde, og de to holdkolleger blev ikke ligefrem de bedste venner, som sæsonen skred frem. Verdensmesteren ville behandles som en sådan, men blev det ikke. Så blev han sur.

Tåbeligt skridt
Han føler ikke, at han får nogen fortrin, faktisk mener han, at Hamilton får mere opmærksomhed fra teamet. Som en konsekvens har det internationale motorsportsforbund, FIA, besluttet, at sætte overvågning på McLaren-teamet i weekenden, så kørerne får den samme behandling. Et skridt der generelt betragtes som tåbeligt – selv af Fernando Alonso.

Det er overordentligt sandsynligt, at verdensmesterskabet afgøres mellem de to McLaren-kørere, for skal Ferraris Kimi Raikkonen til fadet, så kræver det faktisk, at det går meget ilde for de to McLaren-kørere. Omvendt er det en overhængende risiko for, at den interne McLaren-kamp kan give fordele for finne, der to gange tidligere i karrieren har måttet slutte på en bitter andenplads.