Den gule trøje svarer igen

Først afviste Michael Rasmussen på bjerget syv angreb fra udfordreren Alberto Contador. Senere gjorde han det klart, at han ikke har planer om at give op, selvom Den Internationale Cykelunions præsident synes, det vil være skidt for Le Tour, hvis danskeren vinder.

Michael Rasmussen blev i går iklædt sin 8. gule trøje. Han har stadig 2 minutter og 23 sekunder ned til løbets nummer to, Alberto Contador. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

Kontrasterne har altid været der, men de synes større i år.

I Tourens pressecenter træffes folk, der er fuldt fokuseret på doping. Nogle har helt opgivet at skrive om løbet, da de føler sig overbeviste om, at både Michael Rasmussen i den gule trøje og førsteudfordreren Alberto Contador, der ikke fik lov til at stille op sidste år, ikke er rene.

Bestemt ikke et ondt ord om kritisk presse, men det vil være at fortie sandheden, hvis man kun færdes i det lidt lukkede miljø og ikke bevæger sig ud i bjergene, hvor begejstringen er enormt smittende. Som den altid har været. Trods branchens dårligdom bliver der festet igennem, flagene bliver svinget, og rytterne er fortsat så populære, at de ikke får megen plads op ad de sidste stigninger. Så tæt står de beundrende masser.

I går blev det korte pressemøde med den gule trøje, der også rent sportsligt kom under pres, men som »overlevede« hele syv angreb fra en tændt Contador, også et mix af sport og doping. Rasmussen blev spurgt om sin reaktion på, at Den Internationale Cykelunions (UCI) præsident, Pat McQuaid, synes, det er skidt for Touren, hvis danskeren vinder.

»Det er nyt for mig,« svarede han. »Jeg har alle intentioner om at vinde dette løb. Jeg giver ikke op nu.«

Duellen Rasmussen Contador
På den sportslige front var det selvsagt duellen med Contador, der stod på menuen: »Han er den bedste af os alle til at accelerere i bjergene. Derfor blev det vanvittigt hårdt, og jeg følte mig virkelig under pres, men lykkedes heldigvis at komme tilbage hver gang.«

Er det fair, at medierne lægger så stort pres på dig i forbindelse med din fyring fra det danske landshold og balladen om, at du ikke har meddelt, hvor du har opholdt dig og derfor ikke er blevet dopingtestet, lød det sidste af de efterhånden obligate tre spørgsmål ?

»Det er normalt, at presset rettes mod ham, der er nummer et.«

Lidt det samme var Rasmussens sportsdirektør, den tidligere toprytter Erik Breukink, inde på, da han blev bombarderet med spørgsmål ved Rabobank holdets bus. Langt de fleste handlede om etapen, der også var yderst medrivende, men det blev også bragt på bane, at flere af konkurrenter har slået til lyd for, at »Rasmussen under mistanke« ikke burde have lov til at køre videre.

»De prøvede at knække Lance Armstrong i syv år. Uden det lykkedes,« lød det det korte svar.

Årsagen til den intense duel mellem Rasmussen og Contador er, ifølge Breukink, at de er lidt bange for hinanden. »Contador angriber igen og igen, da han ikke er sikker på, han kan indhente og overhale Michael på enkeltstarten. Michael er bange for at tabe alt på enkeltstarten, hvis han ikke fastholder det forspring, han har nu.«

To ventende bjerge i Pyrenæerne holdt ikke feltet tilbage tidligt på etapen. På et tidspunkt kunne man fornemme en behersket panik i Rabobank lejren. Med i et stort fremstød sad nemlig baskeren Haimer Zubeldia, der godt nok ved dagens start var over 11 minutter efter Rasmussen, men pludselig havde hans gruppe et forspring på over otte minutter. Tingene blev dog kølet ned, og i mål havde Rasmussen halvveret baskerens forspring.

Samtidigt udbyggede danskeren, sammen med sin følgesvend Contador, føringen, da de for alvor trak fra op mod dagens sidste tinde. Således tabte forhåndsfavoritter som Cadel Evans, Levi Leipheimer og Andreas Klöden yderligere tid.

På tredjepladsen har Evans nu hele fire minutter op til den gule trøje. Man forstår, hvorfor den dynamiske førerduo i virkeligheden kun frygter hinanden.

Etapesejr til uforudsigelige Aleksandre Vinokourov. Hans anden af slagsen, trods smerter efter flere styrt og knap en halv time efter i klassementet giver denne jernmand aldrig op. Hviledag i dag og sidste dans med Pyrenæerne i morgen.