Den flyvende dreng

Lige netop på dagen i dag kan det være svært nok at lære nye navne. Læg dertil at dette ikke hører til i den lette afdeling.

Foto: Robert Michael Fold sammen
Læs mere

Er man sådan lidt til skihop til daglig, har man i løbet af vinteren ikke kunne undgå at støde på en 16-årig østrigsk vidunderdreng med et besværligt navn.

Hører man derimod til flokken af nytårstrætte danskere, der mest kaster sig over denne forestilling, fordi man nu en gang skal have tømmermændene til at forsvinde, mens den ene hopper efter den anden frygtløs kaster sig ud fra den legendariske bakke i Garmisch Partenkirschen, skal man måske lige vænne sig til det:

Gregor Schlierenzauer.

Det er gang nummer 55, der blændes op for skihoppet over alle skihop. På den olympiske bakke i det sydtyske. Mange år er gået siden en flok lystige herrer samledes på det sikkert udmærkede værtshus Maier og fik ideen til en verdenssucces. Med en TV-eksponering som sporten ville ønske den havde hele vinteren.

I virkeligheden er hoppet i Garmisch blot en fjerdedel af en tysk-østrigske turnering, der hvert år tiltrækker verdenseliten. Lokalt kaldet 4 Schanzen Tournee, hvor det i den første afdeling forleden var den 16-årige skoledreng med det svære efternavn, der fløj længst og satte alle ældre og mere erfarne konkurrenter på plads.

Ikke det mest stilsikre, der er set, men med dagens længste hop på 142 meter var der ikke megen tvivl om, hvem der sejrede i Obertsdorf og dermed iklædte sig førertrøjen: Det gjorde »Schlieri,« som han af forståelige grunde er mest kendt som i hjemlandet.

Om den flyvende dreng kan gentage triumfen i dag er et åbent spørgsmål. Han virkede ikke som en ung mand, der var særlig generet af nerver, men afviste samtidigt alle spekulationer om, at han eventuelt kunne blive samlet vinder.

»Det er den lykkeligste dag i mit liv, men det bliver helt anderledes i Garmisch. Naturligvis er alt muligt, men jeg prøver ikke at fokusere så meget på resultatet,« sagde Schlierenzauer.

Tidligere på vinteren har han gjort opmærksom på sig selv i World Cup'en, men sejren forleden var indtil videre karrierens højdepunkt. Ikke mindst fordi den også sendte ham op på WC-seriens førsteplads.

Nærmeste konkurrenter i dag bør være de erfarne herrer Janne Ahonen fra Finland, der har vundet på de fire bakker fire gange, og polakken Adam Malysz. Schweizeren Simon Ammann, der var den store medaljesluger ved OL i Salt Lake City og det nye norske navn Anders Jacobsen.

Derimod ser det sort ud for de tyske farver. Efter mange gode år skal man lede langt efter en hjemmebanefavorit, men Jörg Ritzerfeld blev dog nummer 12 i Oberstdorf.

Ikke en placering, der lover så meget, men de vil håbe til det sidste. Alle de trofaste tyskere, der for flere måneder siden sørgede for, at der er udsolgt i dag i Garmisch.TV: DR sender traditionen tro live. Efter nytårskoncerten fra Wien.