Dem som ikke klynker

FCK, OB, AaB og FCM kan sikre dansk fodbold et bemærkelsesværdigt godt resultat i Europa. Det kan vi også trænge til efter sidste uges triste landskamp mod Irland.

Velkommen til en uge, hvor fokus i fodboldverdenen ligger på de fire danske hold i de europæiske klubturneringer. I UEFA Cuppens 2. kvalifikationsrunde har FC Midtjylland, OB og AaB alle hjemmebane i returopgørene og gode chancer for at kvalificere sig videre i turneringen. Det vil være en stor succes for dansk fodbold, hvis det lykkes.

I Champions League-kvalifikationen er FCKs danske mestre 90 koncentrerede minutter fra en plads i det forjættede gruppespil for andet år i træk, hvor det er sjovt at være og millionerne flyder. Lad os håbe at det bliver en uge, hvor vi kan glæde os over noget positivt og glemme ugen, der gik.

Den netop overståede uge blev nemlig præget af massiv kritik af landsholdet og moderat kritik af Brøndbys blodfattige Superliga-mandskab. Jeg formastede mig i en kommentar efter 0-4-blamagen mod Irland til at lave en simpel sammenligning af retorikken hos landstræner Olsen og cheftræner Køhlert i Brøndby. Den ene prædiker sammenhold og holdånd, mens den anden prædiker klubånd (som vist nok er det samme som sammenhold og holdånd). Fra min position lød det unægtelig som klynkeri.

Den sammenligning udløste øjeblikkeligt en klage fra Brøndby!

Med den selvforståelse på Vestegnen er det svært at se en vej op af det dybe hul, som træneren, spillerne og ledelsen i samarbejde har gravet klubbens stolte førstehold ned i.

Ugen blev også præget af moderat kritik af FC København. I hvert fald kritik af klubbens seks landsholdsspillere, der blev udpeget som nogle af de ringeste i flokken af usandsynligt ringe spillere i Århus onsdag aften. Alt efter temperament stod Jesper Christiansen bag en, to, tre eller fire af de mål, irerne scorede i den rædselsfulde landskamp.

Christiansen var skarpt forfulgt i kategorien af dumpekandidater af Niclas Jensen, Michael Gravgaard og William Kvist, som hver især var impliceret i mindst et af de irske mål, mens Jesper Grønkjær og til dels Morten Nordstrand leverede en næsten hæderlig indsats et stykke under vanligt niveau.

Lørdagens Superliga-kamp mod OB i Odense viste dog, at ingen af FCK-spillerne helt har tabt sutten. Kvist er fortsat lidt famlende som afløser for Lars Jacobsen på højre backpladsen, men kan med tiden blive rigtig god. Christiansen, Gravgaard og Grønkjær spillede alle fornuftigt i det lidt kedelige 0-0-topopgør.

FC København må alligevel påtage sig favoritværdigheden mod Benfica på onsdag i Parken. For et år siden spillede Ståle Solbakkens tropper med alt for stor forsigtighed i 0-0-kampen hjemme mod Benfica. Portugiserne havde ikke nogen power fremad banen i starten af sæsonen, og det har de heller ikke i år.

I Lissabon for 13 dage siden skulle der to flotte langskudsmål til at overliste københavnerne. Og de første to kampe i den lokale liga har været skuffende. Selvom José Antonio Camacho har afløst Fernando Santos i trænersædet, så formåede Benfica lørdag kun at få 0-0 hjemme mod oprykkerne fra Guimaraes.

Skulle det gå galt for FCK, får holdet plads i UEFA Cuppen sammen med de andre danske hold forhåbentlig tre. Skulle det gå galt for nogle af de danske hold, er det bare om at holde tudekiksen lige i munden. For som der råbes på landets tribuner: Dem som ikke klynker, de er fra ...