De ventede på et brag, men hørte ikke noget

Fodboldsamtaler er - som alle andre samtaler mellem journalister og professionelle kilder - fyldt med såkaldt uden-for-citat-snak.

Snak, hvor der ventileres frustration, arbejdes med skjult dagsorden (som oftest egen dagsorden), fortælles sandheder, skabes større forståelse, plantes historier, startes konspirationer og så videre.

Det er et større sorteringsarbejde at være en del af, og det meste skal aldrig videre og kommer aldrig videre.

Sådan er det ikke med denne historie, som er den mest opsigtsvækkende uden-for-citat-snak, jeg har mødt de senere måneder i fodboldmiljøet. Jeg har ikke kunnet få øje på andre interesser i debatten end netop at rejse debatten, og at man gør det uden for citat, handler selvfølgelig om, at man ikke vil sortliste sig selv i fodboldens danske hovedkontor.

Afsenderne er toptrænere i dansk fodbold, og historien handler om DBUs ansættelser af henholdsvis elitechef Kim Hallberg og talentudviklingschef Flemming Berg.

De ansættelser levede kort fortalt ikke op til de forventninger, der var opbygget derude. Man havde forventet noget vildere og voldsommere, noget mindre teknokratisk og noget mere power fodboldfagligt og politisk.

Hvor var de kapaciteter, som der var brug for til at udfordre og udvikle?

Hvor blev det ansigt og den kompetence af, som kunne tage på tur ud i Elitedanmark og få alle til at ranke ryggen af respekt?

Sådan lyder nogle af kritikpunkterne. Andre lyder sådan her:

Det hele blev politisk. Det blev klassisk DBU-uambitiøst. Det blev middelmådigt. Og man var nærig og fik derfor ikke de dygtigste.

Ansættelserne blev tilmed i fuld offentlighed en del af billedet på den krakelerede relation mellem Morten Olsen og DBU-ledelsen, fordi Morten Olsen ikke blev spurgt til råds i forbindelse med ansættelsen af nøglemedarbejderne, og fordi Morten Olsens assistent, Peter Bonde, blev forbigået til talentudviklingsjobbet.

Kim Hallberg er hentet fra et job som team manager i Brøndby IF, hvor han har haft administrativt ansvar for det meste i den sportslige sektor i klubben.

Også Flemming Berg kommer fra et job i Brøndby som chefscout. Inden da var han scout i FC Nordsjælland og seniorscout i engelske Chelsea. Han har også en fortid som træner i Thisted.

I DBU beskrives Kim Hallberg som den hjemmegående chef, der er en del af den daglige ledergruppe, mens Flemming Berg er den udadgående chef.
Derfor er det også især valget af Flemming Berg, der udfordres.

Ikke fordi han ikke er et dygtigt og rart menneske, men alligevel: Flemming Berg, ’der spillede 4-4-2 og lange bolde i Thisted’, og som i årevis har boet i Portugal. Er han tæt nok på det Fodbolddanmark, han nu skal ud og inspirere? Er han den rette til at være med til at finde den næste landstræner? Vil man spærre øjnene op i landets største klubber, når han kommer på besøg?

Det er DBU og ikke de ansatte, der er genstand for kritikken, når en kilde peger på, at man  ’ikke tør ansætte nogen, der er større end en selv, og at man vil ikke betale en ordentlig løn for at få de dygtigste folk’.

En del af kritikken peger på den nye DBU-direktør Claus Bretton-Meyer, hvis første år i organisationen mildt sagt ikke har været stille. Der har været flere opgør med fortidens ansættelser og prioriteringer.

Årets ligalandsholdstur blev sparet væk, Lars Berendt blev fyret, elitechef John Helt det samme. Morten Olsens relation til DBU-ledelsen gik skævt og førte i sidste måned til, at landstræneren overraskende tidligt og med flere utvetydige stikpiller i retning af DBU-ledelsen meddelte, at hans tid er forbi til sommer.

Samme Olsen glemte man at invitere til fejringen af Dansk Fodbold Award, og man hørte ham ikke, da Kim Hallberg og Flemming Berg skulle ansættes, og Olsen havde selvfølgelig hellere set Peter Bonde tage sidstnævntes job.

»Det var meget politisk i fravalget af Bonde. Men jeg kan nu godt forstå og egentlig også godt lide, at DBU-ledelsen er tro mod sit ønske om at ville en fornyelse og så fører det igennem også på det plan,« siger en kilde.

Når man møder Claus Bretton-Meyer med denne dagsorden, slår han fast, at han har fået mange positive reaktioner på ansættelserne, og han betoner, at opbygningen af en ny elitestruktur ikke bare er noget, han har siddet og lavet. Han har haft folk inde over og har brugt lang tid på gennem samtaler i

Fodbolddanmark at finde ud, hvordan man bedst skaber en god elitestruktur.

Og netop struktur går igen som ord, når han skal forklare, hvorfor Flemming Berg og Kim Hallberg er de helt rigtige til jobbene.

De har kompetencerne til at skabe sammenhæng i arbejdet fra bredden og helt op til landsholdene. Han har ikke søgt orakler, navne eller nødvendigvis mennesker med flere hundrede kampe som superligatræner. Han har søgt håndværkere, der kan skabe en struktur - ja, der var den igen - mere end han har søgt spændende ansigter, når de kommer på besøg i de danske klubber. Han ledte efter folk, som kan lave det træk i talentarbejdet, som typisk tager fem-ti år, før man ser resultatet.

Ansigtet og inspiratoren kommer måske senere, forklarer han herefter og peger på, at unionen jo nu skal have ny landstræner i sommeren 2016. Det er ifølge Bretton-Meyer ’meget sandsynligt’, at man vil gå efter en landstræner, der kan være tættere på netop de danske klubber og hele talentarbejdet i dansk fodbold, end Morten Olsen har været det.

Og så til tre af de centrale spørgsmål om ansættelserne: Var Bretton-Meyer nærig? Var han bange for at tage store personligheder ind? Og var han politisk, da han traf sine valg - og fravalg?

Tre svar:

»Vi skal som forbund balancere økonomisk, og derfor lønner vi ikke uhæmmet.«

»Folk, der kender mig, vil bekræfte, at jeg holder mere af udfordrere end af medløbere, men jeg vil også sige, at der ikke altid er proportionalitet mellem kvalitet og det at råbe højt. Nogle gange kan det stille vand noget helt andet.«

»Der er ikke foretaget nogen fravalg i denne proces. Der er foretaget tilvalg. Den anden tilgang er en konstruktion.«

Bundlinjen er, at der både var et håb, men vel også en rettelig opbygget forventning om, at DBU-ledelsen med de nye ansættelser ville hente aktører, som ville lande i både den fodboldfaglige og -politiske debat i højeste indflyvningshøjde.

Det gør Kim Hallberg og Flemming Berg ikke ubetinget.

Følg Benjamin Munk Lund på @munklund