De næstsidste af de største

Frem til og med i morgen præsenterer vi de 100 profiler, som ifølge Berlingske Tidende netop nu er de største i dansk sport. I dag afslører vi navnene fra nummer 40 til 11. I parentes står sidste års placering.

Mark O. Madsen får en flyvetur i VM-finalen mod bulgarske Dimitrov. Nu er danskeren også fløjet op ad listen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andrey Golovanov/AFP

40. Kenneth Perez, fodbold (82)
Outsideren på landsholdet, fordi Morten Olsen ikke kan finde ud af at bruge ham i landsholdets system. På sine bedste dage er den øjeblikkelige PSV Eindhoven-spiller ellers en af Danmarks klart bedste og mest underholdende spillere.

39. Søren Kjeldsen, golf (80)
Blev blandt andet nummer to i den sæsonafsluttende Europa Tour-turnering Volvo Masters, en af årets største turneringer i Europa. Var endda i omspil om førstepladsen. Og endte på en 17.-plads i den samlede Europa Tour-stilling, den såkaldte Order of Merit.

38. Daniel Jensen, fodbold (49)
Viste med en superpræstation sidst på året, da Werder Bremen slog Rael Madrid i Champions League, at han har potentialet til at tage et skridt opad. Mangler endnu også lidt udstråling både på og uden for banen.

37. Lars Christiansen, håndbold (32)
Var takket være et hav af mål i Bundesligaen for nogle år siden Danmarks største håndboldnavn hos herrerne. Er ikke længere så dominerende. Men er trods sine 35 år »still going strong« og var selvfølgelig med til at vinde VM-bronze i Tyskland.

36. Christian Drejer, basketball (88)
Har nu i mange haft status som Danmarks i særklasse bedste basketballspiller. Har efterhånden spillet i mange klubber i udlandet, men er aldrig kommet til NBA. Den 25-årige spiller drømmer stadig om det. Og i oktober blev han sit holds topscorer, da hans nuværende klub Lottomatica Roma fra Italien mødte NBA-holdet Toronto Raptors i en træningskamp. Han har været meget skadet i år og ventes efter en operation i anklen først klar igen i februar.

35. Jesper Damgaard, ishockey (ny)
Landsholdets anfører er nu vendt hjem til Rødovre, hvilket på sin vis har gjort ham til en mere synlig figur i dansk ishockey. Har haft stor betydning for, at landsholdet bliver ved med at opholde sig A-gruppen ved VM. I år blev det endda til en 10.-plads - alle tiders bedste placering.

34. Kenneth Jonassen, badminton (63)
Er fortsat Danmarks næstbedste i herresingle og ligger endnu i udkanten af de allerbedste spillere i verden. Er p.t. nummer otte på verdensranglisten. Har fået den erfarnes modne udstråling, men er også blevet 33 år og er ved siden af sin egen karriere spillende træner for Greves hold i landets bedste række.

33. Rikke Rønholt, atletik (ny)
Har især de seneste år formået at skabe sig et stort navn i dansk idræt, selv om hun ikke tilhører den øverste verdenselite på 800 meter. Til gengæld har hun masser af holdninger til den (sports)verden, hun befinder sig i, og desuden hjælper det selvfølgelig en del, at hun er uhyre fotogen, hvilket hun også selv udnytter – eksempelvis på sin hjemmeside.

32. Iben Tinning, golf (59)
Vandt kvindernes Europa Tour i 2005. Er siden blevet mor og har endnu ikke ramt samme niveau. Men blev dog så sent som i sidste weekend nummer to i en turnering i Dubai og er mere eller mndre tilbage i toppen af Europa-eliten.

31. Lars Jørgensen, håndbold (55)
Er af landstræner Ulrik Wilbek udnævnt til »forsvarsminister«. Har været tvivlsom forud for det kommende EM, men han skal nok være med i Norge og yde en optimal indsats. Er kendt som landsholdets jernmand nummer et.

30. Rikke Skov, håndbold (30)
Er den store profil og lederskikkelse på landstræner Jan Pytlicks nye landshold. Men som en af få landsholdsspillere har hun også verdensklasse. Er 25 år og spiller for Viborg, der kan vinde alt i denne sæson. Har et barn sammen med den tidligere landsholdsprofil Lotte Kiærskou.

29. Martin Laursen, fodbold (ny)
Lignede længe en mand, der var på vej til at blive pensioneret, fordi han blev ved med at blive skadet. Men selv om den 30-årige midterforsvarer spiller i Aston Villa i Premier League, bliver han skånet en del, og han har tilbageerobret sin landsholdsplads. Er herhjemme en meget populær skikkelse.

28. Kasper Hvidt, håndbold (27)
Mangler fortsat at tage det sidste skridt op blandt verdens allerbedste målvogtere. Leverer indimellem fantastiske præstationer for Danmark, men har endnu ikke gjort det i en hel slutrunde. Spiller nu for FC Barcelona. Har status som en meget seriøs sportsmand, men fremstår i ny og næ også lidt kedelig.

27. Eskild Ebbesen, roning (ny)
Er det aktuelle symbol på den såkaldte »Guldfirer«, som dog ikke har været så stærk de senere år. Var med til at vinde OL-guld i både 1996 og 2004 samt OL-bronze i 2000. Og så blev han bestemt ikke mindre kendt af at være med i »Vild med Dans«, hvor han i fjor blev nummer to.

26. Mads Larsen, boksning (ny)
Har fået comeback i Tyskland, og selv om han endnu ikke er i nærheden af sit tidligere topniveau, så har han udstråling, og det kan bestemt heller ikke udelukkes, at den 34-årige supermellemvægter kan nå helt frem til en VM-kamp igen.

25. Jesper Bank, sejlsport (28)
Har i mange år været Danmarks helt store sejlernavn, og det er han uafhængigt af resultaterne på havet. Hans indsats på en tysk båd ved Americas Cup-kvalifikationen i år var heller ikke den bedste. Men får nok chancen for et nyt Americas Cup-eventyr.

24. Rasmus Qvist, roning (ny)
Trods OL-guldmulighederne er de to endnu ikke specielt store navne rundt om i landet, simpelthen fordi VM-guld i roning alene ikke skaber den helt store opmærksomhed. Men det kan de allerede blive i starten af januar, hvor det meget vel kan være, at de to bliver kåret til Årets Idrætsnavn af Danmarks Idræts-Forbund og Jyllands-Posten.

23. Mads Rasmussen, roning (ny)
Har sammen med Rasmus Qvist vundet guld to år i træk i letvægtsdobbeltsculleren. I år tilmed i så suveræn stil, at de nu – som eneste danskere - er favoritter til at vinde OL-guld i Beijing.

22. Mark O. Madsen, brydning (85)
Et sjældent dansk brydefænomen. Har nu vundet hele tre VM-medaljer efter flere årtier uden dansk VM-metal. VM-sølvet i år var tilmed en stor overraskelse, da han havde været skadet forud for mesterskabet. Er et godt bud på en medalje ved OL næste år. Hvad kan det ikke blive til, hvis han så også er i topform? Er trods VM-medaljerne endnu ikke så kendt, men det vil en podieplads ved OL lynhurtigt lave om på. Og så er han kun 23 år.

21. Peter Gade, badminton (15)
Lagde hårdt ud med at vinde Malaysia Open, den første Superserie-turnering nogensinde. Siden er det ikke blevet til nogen internationale triumfer. Men han bliver ved med at høre til blandt de fem-seks bedste spillere i verden og kan, hvis alt flasker sig, vinde medalje ved OL næste år.

20. Dennis Rommedahl, fodbold (54)
Har haft en lidt spøjs karriere. Har i Ajax som i Charlton forinden haft svært ved at blive fast mand, men på landsholdet indfrier han derimod forventningerne og har især i år spillet flere glimrende kampe.

19. Morten Andersen, amr. football (10)
Det er lidt over et år siden, han slog rekorden for flest scorede point i NFL. I starten af denne sæson var han uden nogen kontrakt, men så fik han igen job hos Atlanta Falcons. Er blevet 47 år, men gad vide om kickeren nogensinde stopper en på mange måder ganske enestående karriere.

18. Søren Hansen, golf (89)
Endte som bedste dansker på årets Europa Tour. Sluttede således helt oppe på en 8.-plads. Vandt undervejs en Europa Tour-turnering i Tyskland og opnåede flere andre topplaceringer. Har været stærkt medvirkende til, at dansk golf igen har haft en supersæson.

17. Frans Nielsen, ishockey (51)
Er blevet 23 år og har stadig status som Danmarks bedste spiller, men lidt skuffende for især ham selv, indgår han i øjeblikket ikke i New York Islanders’ NHL-planer og er sendt ned på farmerholdet Bridgeport Sound Tigers.

16. Joachim B. Olsen, atletik (14)
Det lignede faktisk et år, hvor det kunne være blevet til det helt store resultat. Satte dansk udendørs-rekord, men måtte nøjes med EM-bronze indendørs, og ved VM udendørs endte han langt fra podiet.

15. Jon Dahl Tomasson, fodbold (13)
Ja, han scorer jo stadig en del mål på landsholdet, hvor det i år er blevet til hele syv stykker. Men han er primært reserve i Villareal og har mistet sin status som angriber af meget høj international klasse.

14. Anders Hansen, golf (23)
Vandt i år BMW PGA Championship på Wentworth i England. Det er en af Europas tre største turneringer, og det var tilmed anden gang, han strøg til tops i den turnering.

13. Thomas Bjørn, golf (4)
Det er gået en del ned ad bakke for Danmarks i særklasse bedste spiller nogensinde. Er på diverse ranglister blevet overhalet af flere landsmænd og har måske heller ikke længere den samme sult som tidligere. Men navnet er forsat meget stort, især i udlandet.

12. Michael Maze, bordtennis (17)
Umiddelbart kan 2007 for nogle virke som et lidt skuffende år for ham. Men det er fordi, mere vil have mere. Faktisk vandt han EM-bronze og nåede en semifinale ved Super Cuppen i Rusland.

11. Lars Krogh Jeppesen, håndbold (20)
Har været væk fra landsholdet meget længe, men er udtaget til EM i januar og har fortsat status som Danmark næststørste håndboldprofil og som en spiller med verdensklassepotentiale.