De næste af de største

I disse dage præsenterer vi de 100 profiler, som ifølge Berlingske Tidende netop nu er de største i dansk sport. I dag afslører vi navnene fra nummer 70 til 41. I parentes står sidste års placering.

Danseparret Kristina og Peter Stokkebroe er rykket lidt ned ad listen, fordi de opsigtsvækkende resultater i dansernes professionelle verden endnu mangler. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ernst van Norde

70. Jens Eriksen, badminton (67)
Spiller sammen med Martin Lundgard, og de to har de senere år haft en del succes. Vandt All England i både 2004 og 2006 og har opnået en særlig status på grund af deres alder, de er henholdsvis 35 (Lundgaard) og næsten 38 år.

69. Martin Lundgard, badminton (68)
Men måske har de toppet. Martin Lundgaard har fået konstateret gigt, og i øjeblikket ligner de ikke et par med store chancer for at få medalje ved OL i Beijing, hvorefter de har planer om at stoppe. Er p.t. nummer syv i verden.

68. Per Krøldrup, fodbold (ny)
Har de seneste par år ikke spillet så meget på landsholdet, men midterforsvareren fra Fiorentina var da med fra start i årets to sidste landskampe. Men hvis alle er klar, vil han i det nye år nok kun være fjerdevalg til midterforsvaret.

67. Mads Vibe-Hastrup, golf (ny)
Var i nogle år en ung spiller, der ikke kunne leve op til de tårnhøje forventninger. Men har med en sejr på Europa Touren i år, hvor han er blevet 29 år, nu etableret sig som »voksen«. Havde i år desuden både en anden- og en fjerdeplads på Touren.

66. Karin Mortensen, håndbold (33)
Er blevet en veteran på landsholdet. Er 30 år, spiller for SK Århus og har ikke længere samme status som tidligere, hvor hun i perioder markerede sig som en af verdens bedste målvogtere.

65. Matti Breschel, cykling (ny)
En af fremtidens mænd i dansk landevejscykling og er med sine 23 år allerede ved at slå sit navn fast. Blev således nummer tre i den samlede stilling i dette års Post Danmark Rundt, hvor det undervejs også blev til en etapesejr.

64. Reda Zam Zam, boksning (94)
Har fået masser af omtale, men har som bokser levet en meget blandet tilværelse det seneste års tid. Tabte således sensationelt på knockout i marts, På et tidspunkt, hvor han lignede Team Palles bedste bud på en ny mand, der skulle kæmpe om en VM-titel. Har siden leget med tanken om at stoppe karrieren.

63. Jonas Høgh-Christensen, sejlsport (61)
Har status som et af Danmarks rigtig gode bud på en medalje ved OL næste år. Vandt VM-guld i fjor, er uden metal i år, men topper fortsat verdensranglisten i Finnjolle.

62. Jan Magnussen, motorsport (42)
Det er efterhånden ni år siden, han kørte sit sidste Formel 1-løb, og for mange er det egentlig ret svært at pege på hvilke løb, den nu 34-årige racerkører stiller op i dag. Men i år er han eksempelvis blevet nummer to i Le Mans i den såkaldte GT1-klasse.

61. Josephine Touray, håndbold (34)
Har i snart flere år været en Danmarks største kvindelige håndboldprofiler. Men på grund af skader kom hun hverken med til EM i fjor eller World Cuppen i år. Spiller for FCK, som formentlig bliver meget stærkere i de kommende år, nu hvor Anja Andersen bliver træner.

60. Kristian Pless, tennis (45)
Er 26 år og nummer 129 på verdensranglisten og dermed Danmarks den klart bedst placerede danske spiller, nu hvor Kenneth Carlsen har stoppet karrieren. Har ikke længere ry som »problembarn«, men mangler fortsat et folkeligt gennembrud.

59. Kim Staal, ishockey (35)
Har på grund af sit niveau og i høj grad også sin karisma i flere år haft status som Danmarks mest kendte og poplæreste spiller. Forsøgte at spille sig på NHL-holdet i Nashville i sidste sæson, hvilket mislykkedes. Nu spiller han for Linköping i Eliteserien.

58. Thomas Sørensen, fodbold (31)
Er blot 31 år og burde være på toppen af sin karriere. Men det er han desværre ikke. Han er røget ud i kulden i sin klub Aston Villa, har været skadet, og på landsholdet har han heller ikke været helt så stærk som tidligere. Men i 0-0-matchen mod Sverige viste han dog, at han på sine bedste dage fortsat har verdensklasse.

57. Jesper Christiansen , fodbold (19)
Den højtråbende FCK-keeper havde tidligere i år i manges øjne overhalet Thomas Sørensen i det danske keeper-hierarki. Men han er stadig nummer to. Til dels på grund af en skade forud for kval-kampen i Sverige og til dels på grund af en dårlig præstation i 0-4-kampen mod Irland. Var heller ikke god i Aberdeen.

56. Michael Gravgaard, fodbold (11)
Har fået status som FC Københavns og landsholdets godmodige og begavede spiller. Er meget populær, men har i år langt fra været lige så stærkt spillende som de foregående år.

55. Jakob Andkjær, svømning (98)
Vandt bronze ved EM på langbane i fjor og VM på langbane i år. Begge gange på 50 meter butterfly-distancen, som set med danske øjne desværre ikke er på OL-programmet. Ellers havde han været en oplagt medaljekandidat i Kina. Nu ser det til gengæld – efter Louise Ørnstedts karrierestop – ud til, at Danmark ikke kommer i nærheden af metal ved OL. Men den 23-årige Jakob Andkjær kan sagtens få fingre i flere medaljer de kommende år, »Blot« ved EM og VM.

54. Rasmus Henning, triatlon (ny)
I forhold til at blive et stort navn herhjemme har Rasmus Henning ikke slået til på de rigtige tidspunkter. Som især havde været OL i 2004 og EM i København i år. Til gengæld vandt han historiens største triatlon-pengepræmie, da han i sommer vandt et World Cup-stævne i USA og sikrede sig 1,1 millioner kroner.

53. Katrine Fruelund, håndbold (18)
Havde for få år siden status som en af verdens bedste spillere. Men hun er ikke længere på landsholdet og spiller nu også for Randers HK, som ikke har samme niveau som de bedste danske klubber. Så der bliver ikke længere lagt så meget mærke til hende.

52. Torbjørn Sindballe, triatlon (43)
Holder til på den lange distance, som ikke er på OL-programmet. Vandt VM-titlen i både 2004 og 2006, mens han bedste resultat i år har været en tredjeplads ved den historiske Ironman-konkurrence på Hawaii.

51. Hans N. Andersen, speedway (62)
Var tidligere i år på vej til for alvor at blive et stort navn herhjemme. Til dels fordi han lignede en, der kunne ende i top 3 i VM-serien, og til dels fordi han og Nicki Pedersen mere og mere fremstod som både rivaler og fjender. VM-året sluttede dog ganske roligt, og Hans N. Andersen endte på en samlet femteplads.

50. Peter Stokkebroe, sportsdans (21)
I 2006 vandt han sammen med sin kone Kristina alt, hvad der var værd at vinde som amatør i de latinamerikanske danse. Nu er de så gået over som professionelle.

49. Kristina Stokkebroe, sportsdans (22)
Sidste præstation som amatører var at vinde EM i Århus i april, hvor de levede op til værdigheden som storfavoritter. Som professionelle har de endnu ikke leveret resultater, som har skabt den store opmærksomhed.

48. Anita Christensen, boksning (44)
Er verdensmester, men er nu skiftet fra Mogens Palle til Robert Larsen. Har kun bokset to kampe i år, og karrieren varer måske heller ikke så mange år endnu. Er trods alt blevet 36 år.

47. Jannik Hansen, ishockey (73)
Man hører i øjeblikket ikke så meget til en af Danmarks allerbedste spillere. Fik i sidste sæson debut for NHL-holdet Vancouver Canucks, men må for tiden nøjes med spilletid på farmerholdet Manitoba Moose.

46. Alex Rasmussen, cykling (72)
Danmarks store allround-rytter, som bliver bedre og bedre. Og så er han fortsat kun 22 år. Han magter næsten det hele, men har dog ikke vist de store talenter som bjergrytter, og det vil også næsten være for »ubehageligt«, hvis han på baggrund af de seneste års dopingindrømmelser også pludselig mestrede den dele af cykelsporten. Af årets bedrifter bør nævnes det individuelle DM-guld på landevej samt VM-bronzen i holdforfølgelsesløb. Det er også som banerytter han hidtil har vist den største klasse, og det er heller ikke mere end et par måneder siden, at han og makkeren Michael Mørkøv i Grenoble vandt deres første seksdagesløb.

45. Andreas Helgstrand, dressur (26)
Lignede længe et bud på en dansk guldmedalje ved OL næste år, men så blev hans bedste heste ramt af skader, og nu er han så startet lidt forfra. Kan stadig komme til OL, men bliver næppe medaljekandidat.

44. Michael V. Knudsen, håndbold (53)
Har igen og igen vist sin klasse ved de store mesterskaber. Ikke mindst ved det seneste VM, hvor Danmark vandt bronze, og han (igen) blev udtaget til turneringens all star-team. Har et meget stort fighterhjerte.

43. Martin Jørgensen, fodbold (24)
Er blevet 32 år, men er i Danmark egentlig aldrig »sprunget ud« som et større navn end i begyndelsen af sin landsholdskarriere for næsten 10 år siden. Fiorentina-spillere har indtil videre spillet 82 landskampe.

42. Tine Rasmussen, badminton (ny)
Vandt i år endelig en stor turnering, da hun højst overraskende og efter sejre over flere kinesere strøg til tops i Superserie-turneringen Japan Open. Det store spørgsmål er nu, om hun igen kan lave sådan et resultat, nu hvor hun ikke på samme måde kan overraske?

41. Leon Andreasen, fodbold (ny)
Har fået sit gennembrud på landsholdet i år. Har noget dynamik, som holdet ellers ikke har meget af. Werder Bremen-spilleren er endnu lidt svingende, men kan med sine endnu blot 24 år sagtens blive både bedre og mere stabil de kommende år.