»De lærer det aldrig. Fodbold er ikke for piger. De er slet ikke skabt til det. De kan ikke skabe drama«

Når Pernille Harder, Nadia Nadim og deres holdkammerater i aften løber på banen i Viborg mod Sverige, er der voldsomt meget på spil. For første gang siden 2007 kan kvindelandsholdet i fodbold kvalificere sig til en VM-slutrunde. Men midt i en ny konflikt afhænger meget mere pludselig af kvinderne, for DBU og dansk fodbold har i den grad brug for en succes på banen.

Nadia Nadim scorer for kvindelandsholdet mod Kroatien til 1-1- den 30. august 2018. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bo Amstrup / Ritzau / Scanpix

»De lærer det aldrig. Fodbold er ikke for piger. De er slet ikke skabt til det. De kan ikke skabe drama.«

De nedladende ord om kvindefodbold stammer fra den danske herrelandsholdstræner Rudi Strittich.

Ovenikøbet i kølvandet på, at kvindelandsholdet i 1971 vandt det uofficielle VM i kvindefodbold i Mexico for hele 110.000 tilskuere med den 15-årige Susanne Augustesen som tredobbelt målscorer.

Fodboldspilleren Susanne Augustesen, der scorede hattrick i VM-finalen i Mexico City i 1971. Fold sammen
Læs mere
Foto: Willy Lund/Ritzau Scanpix.

Umiddelbart efter spurgte landsholdets anfører Inger »Tulle« Pedersen, om DBUs formand Vilhelm Skousen ikke snart skulle se en kvindefodboldkamp.

Svaret lød: »Ikke i foråret. Min kalender er desværre overtegnet.«

Ordvekslingen fremgår af en ny bog, »Den glemte triumf,« skrevet af Hans Krabbe, der udkommer i dag.

Meget på spil for kvindefodbolden

Når kampen spilles i aften på det udsolgte stadion i Viborg, vil DBUs formand Jesper Møller være til stede.

Meget er på nemlig på spil for dansk kvindefodbold. Efter det succesrige EM med sølvmedaljer i Holland røg kvindelandsholdet og Spillerforeningen ud i en lignende uforsonlig konflikt med DBU som den, der nu er opstået for herrelandsholdet.

Efter aflysning af kvindelandsholdets kamp i oktober 2017 mod aftenens modstander Sverige lykkedes det med nød og næppe parterne at finde hinanden.

Pernnille Harder fra kvindelandsholdet under fodboldkonflikten i oktober 2017. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sarah Christine Nørgaard/Ritzau Scanpix.

Og med Nadia Nadims scoring i overtiden mod Kroatien i torsdags kan holdet i aften selv afgøre, om det kan kvalificere sig til VM i Frankrig.

Bølgen kan forsætte

Hermed er der en chance for, at holdet kan ride videre på den bølge, der vil skabt under EM i Holland - helt i modsætning til VM-vinderne fra 1971.

Hvor f.eks. Nadia Nadim sidste år af Berlingske blev kåret til årets dansker, måtte Susanne Augustesen vente helt til 2017 med at blive optaget i fodboldens Hall of Fame.

VM-deltagelse kan »booste« kvindefodbolden

En VM-deltagelse vil også kunne styrke interessen blandt piger og kvinder for at spille fodbold.

Tal fra DBU viser således, at succesen i Holland indtil videre ikke er blevet omsat i en medlemsstigning. Faktisk er antallet af spillere, 61.670, det laveste i syv år. DBUs erklærede mål for 2025 er 130.000.

Mindst lige så afgørende er det, at en VM-deltagelse og fornyet fokus på kvindefodbolden også vil kunne få flere danske klubber til at satse på piger og kvinder.

I udlandet er det blevet en trend og en del af de store klubbers brand, at de skal have både et stærkt herre- og kvindehold. Det gælder f.eks. Barcelona, Bayern München og Manchester United og City.

Manchester Citys kvindehold vinder den britiske pokalfinale i 2017. Fold sammen
Læs mere
Foto: Matthew Childs/Reuters/Ritzau Scanpix.

Herhjemme har senest FC Nordsjælland meldt sig med en satsning på kvindefodbolden, ligesom KB for nylig meldte ud, at klubben vil gå ind i pigefodbold.

P.t. er det dog kun Brøndby IF, der har et hold i den bedste række for begge køn. Det svækker fødekæden til landsholdet.

Dansk fodbold har brug en triumf

Når landskampen i aften fløjtes i gang, vil DBU nok også af andre grunde krydse fingre. Midt i endnu en arbejdskonflikt - denne gang med herrerne - har forbundet i den grad brug for en succes på fodboldbanen.

I 2018 er der derfor næppe nogen formand eller herrelandsholdstræner, der vil forklejne kvindernes indsats.

Hvis konflikten går i hårdknude, kan formanden derimod i værste fald være i den situation, at han pludselig slet ikke behøver at afsætte tid i kalenderen til herrekampene.