De beskidte efterladenskaber i Rusland og Qatar

VM i 2018 og 2022 fortjener at blive genovervejet. Tilliden til placeringen af værtsskaberne var ringe på forhånd og er efter den sidste uge helt væk.

Benjamin Munk Lund er sportsredaktør på Berlingske Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når FBI vælter sportsfolk, gør man det med sans for det gode drama. Sådan var det, da man væltede Lance Armstrong, og sådan er det med FIFA-skandalen, der bare vokser sig større og større.

Onsdag aften med den foreløbig trumf, da det kom frem, at FBI - som det var tilfældet i sagen mod Armstrong - selvfølgelig også i denne sag har indrømmelser og afhøringer fra centrale vidner. Onsdag var det tidligere medlem af FIFA’s eksekutivkomité Chuck Blazer, der indrømmede, at han sammen med andre FIFA-medlemmer lod sig bestikke i forbindelse med valget af VM-vært i både 1998 og 2010.

I årevis har vi lært at drysse en masse »formodentlig« og »formentlig« ind i det sprog, vi har brugt om alle disse forhold. Det ændrer sig nu.

Troværdigheden i FBI’s arbejde er så voldsom, at forsigtigheden ikke længere synes nødvendig. Det sidste figenblad er flået af de griske FIFA-ledere, der ikke var gamle nok til at tænke på andre end sig selv.

FIFA’s VM-rettigheder er en regulær juvel. Der er bestemt skyggesider ved at værtskab, og man kan formentlig let finde favela-borgere i Rio de Janeiro, der ikke har oplevet nogen værdi af Brasiliens værtskab i 2014. Men det ændrer ikke ved, at det booster en økonomi at være VM-vært. Derfor den beskidte kamp.

Et VM-værtsskab kan også være et imageprojekt, som det er det for Qatar, der på forbløffende - og formentlig ulovlig (her mangler vi stadig den rygende pistol) - vis blev valgt som vært for VM i 2022.

Qatar burde aldrig være kommet i nærheden af den slutrunde. En nation med så nære bånd til både Al Qaeda og Islamisk Stat skal ikke afvikle VM i fodbold. Ligesom man ikke skal afvikle et VM, når det skal bygges af gæstearbejdere, der tjener urimeligt lidt, gemmes væk til uværdige liv i ghettoer og i øvrigt risikerer livet.

Nu går der så historier på, at man i Qatar frygter, at man kan miste værtskabet for VM, for FBI har ifølge amerikanske medier nu også blikket rettet ind mod slutrunden i oliestaten. Ligesom man kigger på afstemningen, der førte til, at Rusland fik slutrunden i 2018.

Jeg kan godt forstå, at de er bekymrede, og jeg håber, at de har grund til det. Både i Rusland og Qatar.

Tilliden til, at de valg skulle sket på ordentlig vis, er kun blevet ringere den seneste uge, og den var i forvejen svært dårlig. Britiske medier har således tidligere afsløret, at England, som også gik efter slutrunden i 2018, blev bedt om at betale bestikkelse af højtstående FIFA-medlemmer for at få stemmer. På samme måde beskrev man formodet stemmekøb i forbindelse med valget af Qatar.

I det lys fortjener VM-værtskaberne at blive taget op til genovervejelse. Oprydningen kan lige så godt begynde nu. Der er blevet peget på, at Tyskland formentlig ville kun nå at stå klar som vært i 2018, mens USA, England og Australien er nævnt som muligheder i 2022.

Lad os kigge på det. Fodbolden fortjener ikke at leve med banditternes stinkende efterladenskaber.