DCU efterlyser åbenhed om advarsler

Danmarks Cykle Union ønsker i kølvandet på Michael Rasmussen-sagen langt klarere og bedre harmoniserede dopingregler. Eksempelvis bør advarsels-systemet fremover være fuldt offentligt. Dårlig ide, mener Antidoping Danmarks formand.

Formanden for Danmarks Cykle Union (DCU), Tom Lund, var i noget nær chok, da han sent i går fandt ud af, at Rabobank havde fyret Michael Rasmussen og som naturlig konsekvens pillede danskeren i den gule førertrøje ud af årets Tour de France.

Men hånd i hånd med chokket fulgte også en øjeblikkelig determination til at forbedre kampen mod doping. Derfor vil DCU nu gå i offensiven og opfordrer blandt andet til, at advarselssystemet hos verdens antidopingagentur WADA gøres fuldt og helt offentligt.

»Der skal ske radikale ting nu på flere fronter. Det må være moralen efter det her. Vi vil have en samtale med Pat McQuaid (præsidenten for Den Internatonale Cykle Union, red.), så vi kan få harmoniseret nogle regelsæt internationalt. Vi ønsker blandt andet også, at vi får bedre sanktionsmuligheder mod holdene, og vi ønsker, at advarselssystemet skal være offentligt,« siger Tom Lund.

Harmonisering mangler
Sagen om Michael Rasmussens fire advarsler har da også indrammet den manglende harmonisering mellem dopingjægernes institutioner.

Tre advarsler skulle som udgangspunkt give en disciplinærsag ifølge WADA. Men så længe WADAs store database med informationer om atleterne, ADAM, ikke er etableret, skal der være tale om tre advarsler fra den samme instans, og i Rasmussens tilfælde er der tale om to fra Antidoping Danmark og to fra UCI. Derfor har DCU været under skarp beskydning, da de fortalte offentligheden om Rasmussens advarsler.

»Vi havde pludselig en forklaringssituation over for hele den danske befolkning. Moralen er, at man skal virkelig være tæt på cykelsporten for at vide og hitte hoved og hale i, hvad det egentlig var, vi var ude med. Det er jo et problem i sig selv.

Derfor skal vi have et regelsæt, som alle kan sætte sig ind i og med tydelige konsekvenser. Derfor bør advarslerne være offentlige. Vi er tilhængere af fuld åbenhed,« fortsætter han.

Pas på retssikkerheden
Formanden hos Antidoping Danmark, professor i retsvidenskab, Jens Evald, forstår godt DCUs pikante situation og bekræfter problemet med tolkningen af de fire advarsler.

»Havde det været i overensstemmelse med den oprindelige ide, og havde den store database været på plads, er det tvivlsomt, om Rasmussen overhovedet kunne have stillet til start. Derfor er det også vanskeligt at se, hvordan DCU kunne have reageret anderledes med deres viden,« siger Evald.

Alligevel er han ikke fortaler for, at advarsler skal være tilgængelige for alle.

»Man skal huske på, at de relevante myndigheder, UCI og DCU samt Rabobank mig bekendt var orienteret i denne sag. Og jeg mener ikke, at der er behov for yderligere offentliggørelse. Det giver bare anledning til en masse spekulationer og rig mulighed for mistænkeliggørelse.

Det her gælder jo ikke kun i forhold til cykelryttere på Pro Touren, som er i en noget speciel situation, men globalt i alle idrætgrene for alle atleter. Det handler altså også om retsikkerheden for den enkelte atlet. Vi skal være forsigtige med bare hele tiden at lægge flere forpligtelser på atleterne,« siger han.