DBU vil have EM til Parken i 2020

Forhåndsinteressen bliver nu til en konkret henvendelse fra DBU til UEFA. Ambitionen er at få tre EM-gruppekampe og en 1/8-finale til København i 2020. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forhåndsinteressen bliver nu til en konkret henvendelse fra DBU til UEFA. Ambitionen er at få tre EM-gruppekampe og en 1/8-finale til København i 2020.

København kan blive værtsby for EM 2020. For at fejre europamesterskabernes 60 års jubilæum bliver slutrunden om seks år fordelt over 13 værtsbyer frem for at afholde slutrunden hos et eller to værtslande, og Dansk Boldspil Union (DBU) håber at sikre en af ’værtspakkerne'.

- Vi arbejder på højtryk i de kommende uger for at være klar til at indlevere en samlet pakke med et dansk bud på en standardpakke bestående af tre gruppekampe og en 1/8-finale, siger DBUs afgående bestyrelsesformand, Allan Hansen.

UEFA har fastsat 25. april som deadline for de byer, der gerne vil forvandle interesse til et reelt bud på at varetage opgaven som værtsby. Hidtil har 32 nationale fodboldforbund meddelt UEFA, at de er interesserede i at påtage sig værtsrollen, men når buddene skal indgives, forventer Allan Hansen, at det kandidatfelt er skrumpet.

- Det er min forventning, at en del nationer falder fra i 11. time, men det gør vores bud ikke. DBU kommer til at byde på en pakke, og vi er meget optimistiske omkring vores chancer.

De 13 værtsroller fordeles med 12 ’pakker<saxo:ch value="226 128 153"/> bestående af tre gruppekampe og en knald eller fald kamp. Den sidste pakke rummer semifinaler og finale, og her kan København og Parken ikke komme i betragtning på grund af nationalarenaens tilskuerkapacitet på kun 38.000 pladser.

Finale-pakken tildeles et stadion med plads til minimum 50.000, men det ventes at gå til en værtsby med en kapacitet på omkring 70.000 eller derover med Istanbuls Atatürk Stadium (76.000) som den store favorit.

UEFA har fastsat en kapacitet på 50.000 pladser som minimum for værtsbyerne, hvilket Parken på ingen måde formår, men det betyder ikke, at det rød-hvide håb er slukket på forhånd.

- Kongstanken i projektet er, at det skal være en fælles-europæisk slutrunde, hvor der også er plads til små lande. Derfor vil der blive uddelt en til to standardpakker med dispensation til et stadion med færre end 50.000 pladser, og netop på grund af Danmarks beskedne størrelse og beliggenhed står vi stærkt, vurderer Allan Hansen.

- For det første vil UEFA kunne bevise, at man mener det solidariske element i EM 2020 alvorligt ved også at tildele et lille land en værtsopgave, og for det andet er der en række praktiske argumenter for, at vi ligger godt til, siger han.

- Hver EM-gruppe skal tildeles to værtsbyer, hvor der maksimalt må være to timers rejsetid imellem. Her ligger København inden for kort flyvetid til både Stockholm og Warszawa, men også Sankt Petersborg, Amsterdam og Bruxelles kan være muligheder. Der kommer ikke noget bud fra Norge, så man kunne jo håbe på en nordisk gruppe, hvor Danmark og Sverige deler, siger Allan Hansen, der ikke mener, at svenskernes nye stadion i Stockholm, Friends Arena, med plads til 50.000 skal ses som en decideret konkurrent.

- Altså vi er selvfølgelig misundelige på deres fantastisk flotte stadion. Sådan et kunne vi da godt tænke os, men jeg tror mere, vi skal se det som en mulighed for et samarbejde end en konkurrent, fordi København skal vælges ud fra andre parametre end Stockholm, der jo kan vælges rent på stadionkapacitet, siger Allan Hansen.

Allan Hansen sidder med i flere udvalg i UEFA, og han fornemmer på kontorgangene, hvorfor Danmark kan løbe med en af pakkerne. København har to gange været vært for finaler i europæiske klubturneringer, og det taler for det danske kandidatur.

- Dertil skal man lægge infrastrukturen i København, som jeg ved, at UEFA er meget imponeret af. Der er kort afstand fra Parken til lufthavnen. Der er masser af hoteller inden for en kort radius til de tilrejsende fodboldfans, og den korte radius mellem hoteller, Parken, lufthavn og den velfungerende offentlige transport gør, at man i praksis kan forvandle København til en stor fanzone. Det taler stærkt for København, siger han.

Efter buddene er indgivet, vil UEFA vurdere de forskellige muligheder hen over sommeren og træffe en beslutning i september i år.

- Når først vi har passeret deadline i april, bliver der for alvor travlt med site-visits og vurdering af København som by, men jeg ved, at alle i DBU vil give sig 100 procent for, at vi kommer i mål med det, så vi kan få København som værtsby ved EM 2020, siger Allan Hansen.