DBU-formand vil holde nyvalgt Fifa-præsident til ilden

Gianni Infantinos vigtigste opgave bliver at gennemføre en række reformer i Fifa, mener Jesper Møller.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Zürich: Den nyvalgte præsident for Det Internationale Fodboldforbund (Fifa), Gianni Infantino, skal i de kommende år reformere det skandaleramte fodboldforbund.

Og den 45-årige schweizer vil som minimum have to kritiske øjne hvilende på sig.

Infantinos fornemmeste opgave bliver set med DBU-formand Jesper Møllers øjne at implementere de reformer, som Fifas kongres vedtog fredag formiddag i Zürich.

De mange reformer har til hensigt at eliminere fremtidig korruption i Fifa.

- Vi holder øje med ham. Han vil blive stillet overfor et krav om at eksekvere de reformer, vi har vedtaget i formiddags, siger Jesper Møller.

- Når vi har stemt på Infantino, så skyldes det, at reformerne er det vigtigste, og vi tror på, at han er bedst til at implementere dem.

- Det kommer til at tage år, og vi holder øje med ham, siger DBU-formanden.

Gianni Infantino, der i en årrække har siddet som generalsekretær i Det Europæiske Fodboldforbund (Uefa), har i sin præsidentvalgkamp blandt andet solgt sig på, at Fifa skal sende flere penge tilbage til de nationale fodboldforbund.

Forslaget er blevet mødt med kritik, da Fifas økonomi i øjeblikket er nede i en bølgedal efter de senere års skandaler. Desuden er det flere gange i Fifas historie sket, at den slags penge er havnet i de forkerte lommer.

- Der er grund til at være bekymret over alt, hvad der foregår i Fifa. Det gælder også i forhold til valgkampsløfter.

- Det er derfor, at vi i de nordiske lande har foreslået yderligere reformer. Vi vil have afrapportering i forhold til udviklingsprojekter og den slags. De ting har vi liggende i skuffen, og vi vil måske fremsætte dem på den næste kongres om et år, siger Jesper Møller.

Når alt dette er sagt, glæder DBU-formanden sig oprigtigt over, at Gianni Infantino nu er præsident. Schweizeren var Danmarks foretrukne kandidat.

Efter en jævnbyrdig første valgrunde slog Infantino forhåndsfavoritten sheik Salman Bin Ebrahim Al Khalifa fra Bahrain med 115 mod 88 stemmer i anden valgrunde.

I pausen mellem de to valgrunder lykkedes det den nyvalgte Fifa-præsident at kapre stemmer fra de to andre kandidater, prins Ali og Jerome Champagne, der reelt havde udspillet deres roller i valget.

- Det er jeg selvfølgelig glad for. Det er godt.

- Vi kunne tydeligt se, hvor det bar hen efter første valgrunde. Der var tydeligt bevægelse i tingene, siger Jesper Møller og uddyber, hvordan han oplevede situationen fra gulvet i Hallenstadion i Zürich.

- Nogle af de folk, der havde stemt på prins Ali i første valgrunde var utrolig aktive på gulvet. Især Sunil Gulati fra USA, som jeg er ret sikker på stemte på prins Ali. Jeg tror, at han arbejdede hårdt for at flytte Alis stemmer til Infantino.

- Infantinos medarbejdere havde også travlt med at udnytte deres kontakter.

- Jeg lagde også mærke til, at der gik langt tid, før sheiken kom ud inde fra VIP-lokalerne, og jeg tror, at han blev bedt om at komme ud af sine medarbejdere for at lave lobbyarbejde. Det gjorde han for sent, tror jeg.

Jesper Møller mener ikke, at Infantino og sheik Salman er så langt fra hinanden, at der tegnede sig to forskellige retninger for Fifa.

- Det vurderer jeg ikke. Så stor forskel var der ikke.

- Det er klart, at mine værdier er tættere på Infantinos end på sheikens, når det kommer til menneskerettigheder og kvinders retsstilling. Der føler jeg mere tryg ved infantino.

- Og så kender jeg Infantino bedre, siger Jesper Møller.

En af de mulige bekymringer ved den nyvalgte præsident Infantino er, at han i flere år har siddet i Uefa som administrator. Han er ikke nogen fodboldpolitiker.

- Jeg var for et par måneder siden bekymret for, om Infantino kunne transformere sig selv fra at være en dygtig fodboldadministrator til at være en dygtig fodboldpolitiker, og jeg synes, at han har bevist, at han evner det i et vist omfang.

- Hans tale til kongressen i dag var en politiker værdig. Jeg ved, at hans tale har flyttet noget. Det faktum, at han talte på mange forskellige sprog og involverede alle konføderationer, fik betydning, mener Jesper Møller.

Gianni Infantino, der afløser Sepp Blatter, er valgt som præsident frem til 2019.

/ritzau/