Danske ishockey-helte fik prygl mod verdens bedste

hko-hki-2015-iihf-world-junior
Canadas superstjerne fra Ottawa Senators, Curtis Lazar, blev dobbelt målskytte. Her udspiller han George Sørensen.
Læs mere
Fold sammen

De danske U20-helte mødte verdens bedste, og der var klasseforskel. Canada vandt VM-kvartfinalen med 8-0.

Den canadiske 8-0-sejr for øjnene af et totalt udsolgt Air Canada Centre i Toronto med 20.000 tilskuere satte punktum på et eventyrligt dansk VM-hockeyeventyr.

Efter at Danmark havde taget point mod giganterne Rusland og Tjekkiet og slået Schweiz i et vildt straffeslagsdrama om en kvartfinale, var der ikke mere tilbage.

Da BT talte med cheftræner Olaf Eller efter kampen, sagde han:

»Vi leverede en respektabel første periode, men ved 3-0 målet gik gassen af ballonen. De uanede kræfter, vi kunne mobilisere mod Schweiz, havde vi ikke flere af. Det var vores ellevte kamp på 23 dage, inklusive de seks træningskampe. Der var ikke mere i os. Og så mødte vi et canadisk hold med flere kommende NHL-superstjerner.«

Men for de danske spillere og alle omkring holdet har det været et VM, de aldrig glemmer.

»For mange var det deres sidste ungdomslandskamp. At sætte punktum på dén her fantastiske scene, dét kan ikke blive større. Jeg havde selvfølgelig håbet på en bedre kamp i dag, men vi kan se os selv i spejlet og være stolte,« sagde Olaf Eller.

BT talte også med en af fremtidens NHL-spillere, Oliver Bjorkstrand, Portland Winterhawks.

»Jeg ærgrer mig over, at vi ikke gjorde det bedre i dag, men det var nu heller ikke nogen helt almindelig modstander, vi mødte. De canadiske superstjerner var utrolige, og jeg kan ikke forestille mig, at der er nogen, der kan true dem.«

»I den indledende pulje var vi nok det hold, der var i mindst puckberøring. Det havde slidt på os, og det kunne mærkes mod Canada. Vi er skuffede lige nu, men i morgen er vi stolte over en turnering, hvor vi har overgået os selv,« lød det fra Oliver Bjorkstrand.

Nikolaj Ehlers var en af de bedste danske spillere i turneringen med George Sørensen og Oliver Bjorkstrand på anden- og tredjepladsen. Og det var også de tre spillere, de danske trænere kårede som de bedste.

Trioen blev gratuleret på isen af Henrik Bach Nielsen, formand for Danmarks Ishockey Union og medlem af IIHFs council.

Som bedste danske spiller mod canadierne blev Odense-fighteren Nick Olesen valgt.

Kampens første store chance havde Nikolaj Ehlers med et hårdt, fladt skud, men godt halvvejs inde i første periode kom VMs storfavoritter på 1-0 ved NHL-spilleren fra Ottawa Senators, Curtis Lazar, da George Sørensen i det hæsblæsende tempo ikke fik lukket af ved den nærmeste stolpe.

Ærgerlig fejl af den lille, heroisk fightende Herning-målmand, som i de første ti minutter havde haft tre store redninger.

Canada gik til den første pause med 2-0 føring og fortsatte dominansen med 5-0 på tavlen inden de sidste 20 minutter.

De danske spillere viste deres kvaliteter i boxplay, da de holdt stand mod de superfarlige og lynhurtige canadiere i to minutter med tre mod fem i slutningen af anden periode.

Efter det syvende canadiske mål otte minutter inde i tredje periode valgte Olaf Eller at tage George Sørensen ud og sætte Thomas Lillie, Växjö Lakers, ind. Han havde fortjent at holde sit nul, men 55 sekunder før tid hamrede canadierne det sidste søm i den danske kiste.

Næste år i Finland er George Sørensen faldet for aldersgrænsen. Så er det godt, at U20-holdet stadig har Thomas Lillie.

"Miraklet i Toronto" vil gå over i dansk ishockeys historie. Selv om man hverken kan eller skal sammenligne junior- og seniorhockey, for der er stor forskel, har man mod Rusland, Tjekkiet og Schweiz set resultater af "Ungløverne", som har givet mindelser om det bedste, A-landsholdet har leveret i de 12 VM-turneringer.

Heriblandt kan nævnes resultaterne i Finland i 2003 (5-2 over USA og 2-2 mod Canada), Tyskland 2010 (4-1 over Finland, 2-1 over USA og 6-0 over Slovakiet) og senest sejren på straffeslag over Tjekkiet i maj i Minsk.

Danmark har for første gang overlevet i et VM for ungdomslandshold og har dermed kvalificeret sig til næste års VM i Finland.

De danske spillere rejser hjem fra Toronto på tirsdag.

Resultaterne i kvartfinalerne:

Rusland-USA 3-2 (2-0, 0-1, 1-1)

Sverige-Finland 6-3 (0-0, 3-3, 3-0)

Slovakiet-Tjekkiet 3-0 (1-0, 0-0, 2-0)

Canada-Danmark 8-0 (2-0, 3-0, 3-0)

I den første overlevelseskamp (bedst af tre) vandt Schweiz over Tyskland med 5-2.

Sådan spilles søndagens semifinaler (dansk tid):

Kl. 22.00 Sverige-Rusland

Kl. 02.00 Canada-Slovakiet