Dansk Svømmeunion og Team Danmark svigtede i mere end ti år

Dansk Svømmeunion og Team Danmark får i rapport hård kritik for behandlingen af danske svømmere i en årrække.

ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er begået betydelige ledelsessvigt hos både Dansk Svømmeunion og Team Danmark i perioden 2003-2013, oplyser Danmarks Idrætsforbund (DIF).

Kammeradvokaten, der er statens advokat, har afsluttet sin uvildige undersøgelse af forholdene i dansk elitesvømning fra 2001 og frem.

På baggrund af den undersøgelse oplyser DIF følgende:

»Den uvildige undersøgelse af forholdene i dansk elitesvømning fra 2001 og frem til i dag er nu afsluttet.«

»Og konklusionen er entydig: Der er begået betydelige ledelsessvigt hos navnlig Dansk Svømmeunion, men også Team Danmark i perioden 2003-2013.«

DIF-formand Niels Nygaard tager afstand fra de forhold, som svømmerne er blevet udsat for.

»En helt urimelig træneradfærd og episoder, der på ingen måde er forenelige med den etik og kultur, vi insisterer på at have i dansk eliteidræt,« siger Nygaard.

Også Team Danmark fortæller om kritikken af egen ledelse. Hos Team Danmark omtaler man en periode, der går fra 2003 og helt frem til 2014 - altså et år mere.

»Kammeradvokatens undersøgelse af forholdene i dansk elitesvømning retter berettiget kritik af Team Danmarks daværende ledelse i årene 2003 til 2014.«

»Team Danmark svigtede svømmerne ved ikke at handle konsekvent over for trænere ansat i Dansk Svømmeunion, der handlede groft grænseoverskridende«, skriver Team Danmark på sin hjemmeside.

Frank Jensen, bestyrelsesformand i Team Danmark, beklager, at man ikke har levet op til sit ansvar.

»Den kritik, Kammeradvokaten retter mod Team Danmark for ikke at leve op til sit ansvar i perioden, er fuldt berettiget. Vi kan kun undskylde for, at Team Danmark ikke handlede langt mere konsekvent.«

»Team Danmark er - lige som forbundene - sat i verden for atleternes skyld. Ingen medalje er noget værd, hvis det er på bekostning af atleternes sundhed og trivsel«, siger Frank Jensen.

/ritzau/