Dansk komets vilde vej fra Himalaya til belgisk transferstrid

poland-soccer-uefa-europa-leag
Alexander Scholz i Lokerens sorte og gule trøje i aktion. Fold sammen
Læs mere

Alexander Scholz kvittede fodbolden som 19-årig i Vejle og rejste på pilgrimsrejse - tre år senere jagter Belgiens største klubber ham.

De var mere end tilfredse i Vejle Boldklub.

Den traditionsrige fodboldklub havde fingrene i tre af Danmarks største forsvarstalenter. Patrick Banggaard (i dag FCM) Niels Bisp (Vejle) og så Alexander Scholz. Sidstnævnte var guldklumpen. Søn af Vejle-koryfæet Kent Scholz og med direkte kurs mod førsteholdet som teenager.

Men så trak Alexander Scholz stikket. Pakkede rygsækken og rejste til Indien. Han besteg bjerge i Himalaya, mødte munke og fandt sig selv på ny.

Det var 2. januar 2012 forsvareren forlod trygheden i Vejle og vendte fodbolden ryggen. I dag blot tre år senere er den nu 22-årige Scholz midtpunkt i en regulær transferkrig mellem to af Belgiens største klubber.

Anderlecht og Standard Liege kæmper med næb og kløer for at sikre sig forsvarskometen i en handel, der bliver en af de største internt i dette transfervindue i Belgien, der i forvejen er kendt for at producere store talenter. 20 mio. kr. ender Scholz nok med at blive solgt for til Standard Liege, der er i førersædet i kampen om det danske talent.

I Danmark glæder flere, der arbejdede med Scholz i Vejle, sig over det vilde comeback til international topfodbold. Nuværende Fredericia-træner Nicolai Wael var i trænerstaben i Vejle og husker, hvad han tænkte, da Scholz kvittede fodbolden.

»Vi troede, at han var en af dem, der gik tabt. Jeg var ked af det på hans vegne, for jeg troede, at hans talent var spildt. Han havde svært ved at finde ud af, hvilket ben han skulle stå på med fodbold, uddannelse og kæreste. Det var meget velovervejet, da han stoppede med fodbolden, og det ærgrede os. At han så få år senere er på vej til en af Belgiens største klubber, er jo helt vildt,« siger Nicolai Wael.

Otte måneder rejste Alexander Scholz på egen hånd. Rørte ikke en fodbold i den periode. Men han fandt et eventyr i islandske Stjärnan, hvor den danske træner Henrik Bødker tog en kæmpe chance ved at skrive kontrakt med ham. Der gik ikke lang tid, før Lokeren hentede ham til Belgien.

Esbjerg-spilleren Jeppe Andersen har både spillet med Scholz i Vejle og gået på handelsskole med ham. I dag er de stadig venner.

»Han var en klog fyr både som fodboldspiller og uden for banen. Jeg husker, at han i den sidste periode i Vejle blev lidt fraværende. Han synes, at tingene var lidt for overfladiske og placeret for meget i rammer. Han følte måske ikke, at han fuldt ud passede ind i fodboldmiljøet. Men hvor andre måske ikke turde springe ud af rammerne, så tog han springet. Jeg besøgte ham i december i Belgien, og han er den samme fyr som altid. Det er fedt, at det går ham så godt,« forklarer Jeppe Andersen.

Vejle kan tjene stort på Alexander Scholz, fordi han har spillet i klubben i ungdomsårene. Men det er først, hvis han bliver solgt ud af Belgien.

»Vi er stolte af, at vi har været med til at udvikle en spiller som Alexander. Jeg er glad for, at han kom tilbage til fodbolden. Vi håber da en dag, at han bliver solgt til en stor klub uden for Belgien, for så kan det også sende nogle solidaritetspenge til Vejle. Vi har undersøgt sagen, og som vi forstår det, får vi ikke penge, når det er en indenrigs-handel mellem to belgiske klubber,« siger Vejles sportschef Steen Thycosen.