Dansk golf går enegang i dopingkamp

Dansk Golf Union tester sine spillere for doping. Men det gør man ikke blandt de professionelle spillere på Europa Touren og PGA Touren. »De store forbund er for langsomme,« mener generalsekretæren i DGU.

Thomas Bjørn under en træningsrunde før det 136. British Open i golf på Carnoustie i Skotland. Bjørn vil ikke have noget imod at blive teste, men kan ikke se de store fordele ved at dope sig i golfsporten, der ikke er så fysisk krævende. Foto: Paul Ellis/AFP Fold sammen
Læs mere

I starten af ugen skete det, der ikke måtte ske. Golf­sporten fik sin første dopingsag, da italieneren Alessandro Pissili blev testet positiv for indtagelse af finasteride. Nu er Pissili ikke golfspiller på noget skræmmende niveau og ligger for tiden blot nummer 82 på den lille Italian Tour, og hans forbrydelse er at indtage et ret ufarligt stof, som er alment brugt mod hårtab. Men det kan også bruges som sløringsstof, hvis man doper sig med steroider og derfor er det forbudt.

Når sagen får så stor betydning, skyldes det, at den følger i hælene på en drabelig debat i forrige uge under British Open. Her beskyldte den 71-årige nifoldige majorvinder Gary Player sine unge kolleger for at være dopede.

»Jeg ved, at der er spillere, der doper sig. Om det så er med hormoner, kreatin eller steroider, så ved jeg som en kendsgerning, at der er spillere, der bruger det. På de bedste Tours er der ti, der bruger det,« fortalte Gary Player til en undrende forsamling af pressefolk.

Det særlige ved Gary Players beskyldninger er, at han anklager golfspillerne for at dope sig med steroider, som skal få spillerne til at drive golfbolden op til 30 meter længere end normalt. Det vil give spillerne en enorm fordel frem for konkurrenterne svarende til en cykelrytter, som doper sig inden Tour de France. Tidligere har man formodet, at golfspillere ville få mest ud af at bruge såkaldte betablokkere, som er et angstdæmpende middel, der ikke står på dopinglisten.

Anklagen fra en af golfsportens største levende legender sendte et elektrisk stød igennem hele feltet af verdensklassespillere fra Tiger Woods til Thomas Bjørn. Til Berlingske Tidende sagde den danske spiller:

»Doping skal der hverken være i golf eller nogen andre sportsgrene. Men vi er heldige i denne sport, fordi det er svært at se de positive ting, der skal komme ud af at dope sig i golf. Den fysiske del af spillet er ikke så krævende,« fortæller Thomas Bjørn, som er parat til at lade sig teste, men aldrig er blevet det hidtil i sin karriere.

Dansk dopingtest
I Danmark bliver der potentielt testet ved alle turneringer, og man forstår ikke, at de store Tours i verden ikke er tilmeldt Verdens Antidoping Agentur, WADA.

»Vi synes, at de store forbund er for langsomme. Godt nok har der været et gammelt dogme om, at doping ikke har nogen effekt i golfen. Men det, synes vi i DGU, er helt uinteressant, for det er et fælles ansvar for ledere i alle sportsgrene, at ens sportsudøvere unge som gamle er rene atleter,« siger generalsekretær Karsten Thuen fra Dansk Golf Union.

Derfor har DGU på egen hånd tilmeldt sig Anti Doping Danmark for mange år siden, så alle turneringer på dansk grund er underlagt dopingkontrol. Således bliver der også kontrolleret under de Nordiske Mesterskaber, som spilles i Nordjylland i denne weekend.

»Det er mentalt vigtigt, at de unge golfspillere ved, at de ikke skal hoppe på doping-limpinden uanset om det sker, når i spiller golf, eller når i styrketræner,« fortæller Karsten Thuen.

Samme holdning har man i WADA, hvor man opfordrer golfverdenen til at komme i sving.

»Jeg ved ikke, hvor udbredt doping er i golfsporten, for der bliver ikke testet. Men profilerede spillere og ledere fortæller mig, at der skal gøres noget, før en stor dopingskandale rammer sporten,« sagde WADA-præsident Dick Pound til BBC i forrige uge.

Den opfordring nåede ikke at blive hørt, før dopingfælden klappede i Italien forleden.

Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra Europa Touren, da de vigtigste personer i ledelsen er i USA.