Dansk badminton gennemlever en gylden periode

Ved India Open var det især Viktor Axelsen, der stjal overskrifter. Odenseaneren afgav blot et enkelt sæt på sin vej mod den samlede sejr. Foto: Sajjad Hussain/Reuters Fold sammen
Læs mere

Forud for EM i badminton i Kolding senere på måneden gennemlever dansk badminton en gylden periode. Ved All England i marts var Jan Ø. Jørgensen andenseedet, mens Viktor Axelsen var spået en tredjeplads. Ingen af de to danskere levede op til forventningerne. Jørgensen tabte til japanske Kazumasa Sakai i anden runde, før Axelsen i kvartfinalen led nederlag i tre sæt til ikonet Lin Dan.

Så gik det noget bedre ved sæsonens anden Super Series-turnering, India Open, i sidste uge. Her måtte Jørgensen godt nok melde fra med en hælskade, men hans landsmænd skabte fornemme resultater. Veteranen Hans-Kristian Vittinghus eliminerede Emil Holst i første runde og nåede frem til kvartfinalen. Teenageren Anders Antonsen spillede sig i semifinalen, hvor han måtte give fortabt mod taiwanske Chou Tien-chen.

Det var dog Axelsen, der stjal alle overskrifter. Odenseaneren afgav blot et enkelt sæt på sin vej mod den samlede sejr, hans anden Super Series-triumf i karrieren. I finalen pulveriserede han Antonsens overmand og verdens nummer 9, Chou, med overbevisende 21-13, 21-10. De efterfølgende billeder er et stykke blivende dansk badmintonhistorie.

Rundt om på tribunerne på Siri Fort Sports Complex i New Delhi hyldede de indiske fans ham som en af deres egne. Et banner annoncerede »Viktor We Love You«, og flere unge piger hylede og skreg, som overværede de en popkoncert med deres største idol. Hovedpersonen selv var som altid ydmyg. »Det er da lidt overvældende, når piger begynder at græde,« sagde han til TV 2 Sporten.

Og det tør siges. Ingen dansk badmintonspiller – heller ikke koryfæer som Erland Kops, Lene Køppen, Morten Frost, Poul Erik Høyer, Camilla Martin eller Peter Gade – har opnået en lignende popularitet i Asien. På rekordtid er 23-årige Axelsen blevet et kæmpenavn i badmintonsportens hot bed. Han har lært sig flydende mandarin og er i dag et yndet interviewoffer for kinesiske TV-stationer.

Danskeren er netop nu blandt de mest profilerede sportsnavne i Kina overhovedet. Især sidste års OL-bronzemedalje og sæsonfinalen i Dubai, hvor Axelsen blandt andre besejrede den malaysiske verdensetter, Lee Chong Wei, i gruppespillet og kinesiske Tian Houwei i finalen, har gjort ham attraktiv for selv de største virksomheder i verdens folkerigeste land.

Men dansk herresingles opblomstring er langtfra et oneman-show.

Også Jan Ø. Jørgensen og Hans-Kristian Vittinghus vandt Super Series-turneringer sidste år. Herredoublen Mathias Boe/Carsten Mogensen sejrede i French Super Series, mens kvindedoublen Christinna Pedersen/ Kamilla Rytter Juhl vandt i både Japan og Hong Kong. Samme Pedersen og Joachim Fischer Nielsen vandt mixdouble-guld i Odense ved Denmark Super Series Premier. Badminton Danmarks sports- og elitechef, Jens Meibom, tøver da heller ikke med at kalde 2016 for et af de bedste år i dansk badmintons historie.

På det internationale badminton­forbunds (BWF) verdensrangliste, der baserer sig på det seneste år og sidst blev opdateret ved udgangen af marts, finder vi fem danske herresinglespillere i top 40: Emil Holst (37), Anders Antonsen (26), Hans-Kristian Vittinghus (18), Viktor Axelsen (4) og Jan Ø. Jørgensen (2). Og nok er herresinglen lokomotivet, men også andre dele af dansk elitebadminton oplever klar fremgang.

Hele tre par befinder sig således i herredouble-ranglistens top-10, mens Kamilla Rytter Juhl og Christinna Pedersen rangerer som klodens næstbedste kvindedouble. Sidstnævnte danner desuden sammen med Joachim Fischer Nielsen et af mixdoublens førende par. Der er ingen danske kvindesingler i verdens top-25, men ni blandt de 100 bedste.

Danmark, der i 2016 for første gang vandt Thomas Cup, landsholdsturneringen på herresiden, er placeret på anden­- pladsen i BWFs statistiske rangering af sportens 119 nationer – tal fra januar. Kun Kina er bedre. Under Danmark finder vi giganterne Sydkorea, Indonesien, Japan og Malaysia foruden nyere kraftcentre som Indien og Thailand. Ingen andre europæiske lande er at finde i top 10.

For flere af de største asiatiske lande gælder det, at badminton er blandt de tre mest populære sportsgrene, der følgelig tildeles enorme mængder af statsstøtte. Alligevel har danskerne i snart mange år været en del af toppen. Hvordan kan det overhovedet lade sig gøre?

Gennem de seneste 25 år har det danske elitebadmintonmiljø været uovertruffent til at koncentrere viden og videregive erfaringer til nye generationer. Rekrutteringen til forbundets trænerteam foregår næsten altid internt. Det er så godt som umuligt at forestille sig en udlænding som landstræner i Danmark. På landsholdscentret Elitecenter Brøndby er målet at gøre spillerne selvstændige og i stand til at tage ansvar.

Denne særligt danske skoling har haft afsmittende effekt på udøvernes kommunikation, der ofte står i kontrast til andre sportsgrenes mere mekaniske replikker. Selv de største spillere er ofte ikke bange for at sige deres mening.

Da herredoublen Mads Conrad-Petersen/Mads Pieler-Kolding sidste år blev forbigået til OL og i stedet måtte se Mathias Boe og Carsten Mogensen snuppe pladsen, kunne det vragede par ikke lade være med at lufte ærgrelsen: »Lige nu er vi bedre end Boe og Mogensen,« udtalte Conrad-Petersen.

I marts langede Boe ud efter BWFs tilmeldingsprocedure til de største turneringer. Her er det fortsat op til de nationale forbund at klarmelde spillerne, der ikke selv har mulighed for at registre- re sig. En tabt e-mail hos Badminton Danmark kostede Boe og makkeren Mogensen deltagelsen i Malaysia Open i denne uge. Boe talte om et »oldnordisk system«.

Også Anders Antonsen har allerede gjort opmærksom på sig selv. Den 19-årige aarhusianer, der har som mål at blive verdens bedste, giver ikke meget for de lukkede, upersonlige interview. I dagene efter turneringssejren ved Scottish Open i november kaldte han kollegerne Axelsen og Vittinghus for »kedelige«.Sportsfolk konkurrerer ikke i ærlige udtalelser. Det er pointene på banen, der tæller. Men lykkes begge dele, er man nået rigtig langt.

Asker Hedegaard Boye er Berlingskes sportskommentator