Danmark vil forbyde 'købe-landshold'

Mens Qatar jublede over den sensationelle VM-finaleplads, græd resten af håndbolverdenen.

De polske spilleres reaktion talte sit eget sprog. Hånlige klapsalver og bestikkelses-gestikulationer i retning af de serbiske dommere efterlod ingen tvivl om, at polakkerne følte sig som ofre for en stenrig værtsnations snyd.

Semifinalen mellem Qatar og Polen endte med en 31-29-sejr til værterne, der alle dage har været en håndboldmæssig miniputnation. Men for at undgå ydmygelser på eget halgulv har qatarerne investeret mange af landets oliemillioner i at overtale alverdens håndboldstjerner - primært fra Balkan - til at trække i den bordeaux-røde landsholdsdragt. Spillerne får 700.000 kroner for hver sejr, så det har indtil videre været en indgivende turnering for det sammenbragte hold.

Polakkernes forbløffende og demonstrative klapsalver mod dommerne efter kampen var sandsynligvis den samlede frustration, som spillerne havde bygget op igennem 60 hektiske minutter, der kogte over. Udvisningerne havde haglet ned over det polske hold kampen igennem, mens qatarerne var sluppet meget nådigt fra deres forsvarsaktioner. Faktisk fik værterne først deres første udvisning godt et kvarter før tid.

Sådanne scenarier lagt sammen med beretninger om modstander-fans, der - trods gyldige billetter - nægtes adgang til Qatars kampe og historer om udenlandske fans, der blev betalt for at heppe på hjemmeholdet, maler et samlet billede af VM-slutrunde, der går over i historiebøgerne som en af de mest skandaløse.

»Man står med en mærkelig smag i munden efter alle disse historier. Og det vilde er, at vi nu står og håber, at Qatar taber finalen, fordi der er så mange ting, der er fuldstændigt hul i hovedet,« fortæller den tidligere danske landsholdsprofil Lars Christiansen til TV2.

Danmarks tidligere landstæner og nuværende sportschef i Danmarks Håndbold Forbund, Ulrik Wilbek, siger til BT, at Danmark nu vil kæmpe for en regelændring, så 'købe-landshold', som det Qatar har samlet, bliver forbudt.

»Jeg synes ikke, det har meget med et landshold at gøre. Men de har udnyttet de regler, der er - og de regler må vi se, om vi kan få ændret,« siger Wilbek, der har haft travlt med landsholdet under slutrinden og derfor ikke har mærket meget til de billet-skandaler og overdreven dommerhjælp til værtsnationen.

»Det, vi som landshold bliver præsenteret for, er jo fint nok. Vi har ikke haft nogle problemer. Busserne kommer til tiden, der er politieskorte og så videre. Men jeg kan forstå, at hvis man kradser lidt i overfladen, så er der en masse problematiske ting.«