Danmark rykker op i hierarkiet

Dansk herrehåndbold har så gode resultater i internationale klubkampe, at nationen igen er berettiget til to pladser i Champions League.

Kasper Søndergaard fra Kolding (tv.)og Peller Linders, FCK Håndbold, og de øvrige danske topklubber kan nu ånde lettet op. Danmark er nemlig rykket frem på EHFs klubhåndboldrangliste. Det betyder, at DM-finalisterne fremover skal spille Champions League. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker

Dansk klubhåndbold på herresiden har haft så gode internationale resultater de sidste tre sæsoner, at nationen igen kan besætte to pladser i Champions League. Op til sidste sæson rykkede vi ellers ned som nummer syv på ranglisten og mistede dermed den ene af to sikre pladser, der tildeles landene fra nummer tre til seks.

På den nye liste fra det europæiske håndboldforbund (EHF) er Danmark imidlertid sprunget helt frem som nummer fire. Kun Spanien, Tyskland og Frankrig har nu bedre koefficient end de danske herrer.

Tidligere er to pladser i Champions League blevet fordelt, så én plads er gået til de danske mestre og en anden til vinderen af grundspillet. Det udløste i sidste sæson en kontrovers mellem FC København og Viborg HK, da EHF tildelte Danmark et wildcard til mesterturneringen, så vi alligevel kunne få to hold med. EHF tildelte efter deres regler fribilletten til næstbedste klub, som var sølvvinderne fra Viborg, hvilket fik grundspilsvinderne fra FCK til at protestere. Uden held.

EHFs regler »overrulede« reglerne hos Dansk Håndbold Forbund (DHF), og nu er DHFs regler derfor blevet synkroniseret med EHF, således at det fremover er landets to bedste hold, der får de to pladser i Champions League. Og det er lig med finalisterne i årets DM-finale, fastslår Frank Smith, souschef i DHF.

Dermed står det klart, at vil FCK Håndbold i år repræsentere Danmark i Champions League, er det ikke nok at vinde grundspillet, som holdet ligger til lige nu. FCK skal være det ene af de to hold i DM-finalen for at få pladsen.

Ud over to faste pladser i Champions League har Danmark også to pladser i EHF Cuppen og en i pokalvindernes Europa Cup. Også de to EHF Cup-pladser tildeles i forhold til klubbernes placering i slutspillet, og der er derfor ikke længere nogen Europa Cup-bonus til vinderen af grundspillet.

På kvindernes rangliste er der ingen ændringer for Danmark. Efter at Champions League er blevet vundet af et dansk hold de seneste fire sæsoner, ligger Danmark fortsat suverænt nummer ét på kvindernes liste med ret til to Champions League-pladser, to EHF Cup-pladser og en plads i pokalvindernes cup.