Danmark klar til kvartfinalen

Med en 26-24 sejr over Rusland er de danske mænd klar til de afgørende knockoutkampe om guld, sølv og bronze ved VM.

Kasper Hvidt stod fuldstændigt forrygende mod russserne og havde al mulig grund til at juble - både over eget spil og over, at Danmark med sejren over Rusland er klar til kvartfinalerne. Foto: Claus Fisker Fold sammen
Læs mere

MANNHEIM: Kan man give 13-taller i håndbold? Selvfølgelig kan man det. Og i aftes var der grund til at uddele to til spillere på det danske nationalmandskab: Kasper Hvidt og Joachim Boldsen.

For uden at forklejne de øvrige spillere, var det netop de to, der gjorde forskellen i endnu et nervepirrende VM-drama, der blev langt mere spændende, end det burde.

Danmark startede kampen i forrygende stil, og med en Joachim Boldsen, der havde en hånd med i stort set alt, hvad der gav dansk bonus. Enten hamrede han boldene ind bag den sagesløse russiske keeper, eller også fandt han sine medspillere med et overblik, der kun kan betegnes som »verdensklasse«.

Underlig følelse
Selve kontraspillet fungerede ypperligt og levede på, at det danske forsvar havde fuldstændig styr på de russiske kombinationer. Igen og igen tvang det de russiske spillere til pressede skud, som enten røg i paraderne, eller som Kasper Hvidt i målet mesterligt tog sig af.

Derfor sad man med en meget mærkelig følelse efter første halvleg. For Danmark leverede hele vejen fornemt spil i de første 30 minutter.

Alligevel kunne det danske kollektiv kun gå til pausen med en to måls føring, 16-14. Det skyldtes først og fremmest de rutinerede russeres evne til at straffe de få fejl, Danmark trods alt lavede i angrebet, samt to udvisningsperioder, som Rusland vandt tilsammen 5-0.

Derfor var intet afgjort før de sidste 30 minutter af den betydningsfulde kamp, hvor begge mandskaber kæmpede for den videre deltagelse i VM-turneringen.

Anden halvleg blev én lang gyser, hvor danskerne ikke fik den samme medgang i form af mange kontramål, men måtte slide langt mere for hver eneste scoring. Og da endnu en dansk udvisning blev tabt 3-0, var stillingen ti minutter før tid helt lige, 22-22.

Hvem havde det mentale overskud til slutspurten? Danmark, der havde ført hele vejen? Eller russerne, der pludselig vejrede morgenluft?

Læste forkert
Svaret lod vente på sig, og da først Søren Stryger brændte et straffekast ved 24-24, og Lasse Boesen kort efter blev udvist, så nogle af os skriften på væggen.

Men vi læste heldigvis forkert. For godt nok havde Danmark indtil da tabt sammenlagt seks udvisningsminutter med 8-0, men da behovet for at levere det ekstraordinære var tilstede, skete det med en fantomafslutning i forsvaret, eminent undertalsspil, hvor Lars Jørgensen spillede Søren Stryger fri på stregen til scoring - og selvfølgelig til sidst et energisk powermål af Joachim Boldsen til slutcifrene 26-24 og et reddet straffekast af Kasper Hvidt som flødeskum på endnu en fantastisk dansk aften i Mannheim foran 12.500 tilskuere, der fik mere for pengene, end de kunne have drømt om.

Nu glæder vi os bare til det næste drama, hvor et af følgende hold venter i kvartfinalen på tirsdag: Tyskland, Island, Frankrig eller Polen. Først skal der dog lige siges pænt farvel til SAP Arena i aften mod Tjekkiet, hvor Danmark som sidste nation på gulvet stort set selv kan bestemme sin placering i mellemrunden.