Da Nielsen skrev historie

Endelig, endelig en dansk NHL-spiller og Frans Nielsen gjorde det så godt i sin debut, at han måske er med igen, når New York Islanders i morgen spiller storkamp mod lokalrivalerne Rangers.

For mange danskere blev natten til i går en ganske særlig en.

Efter mange års utålmodig venten blev drømmen endelig til virkelighed, da en dansk ishockeyspiller for første gang meldte sig ind i verdens bedste og hårdeste liga.

En god time efter midnat sprang Herning-drengen Frans Nielsen med nummer 51 på ryggen over banden og tog sine første skøjteskridt for NHL-holdet New York Islanders.

Et lille skridt for Nielsen, men et af de mest gigantiske for dansk ishockey.

»Med mit subjektive syn synes jeg, at han gjorde det glimrende,« lød vurderingen fra en stolt far hjemme i Herning.

Den tidligere landsholdsspiller Frits Nielsen, der nu kan opleves som TV-ekspertkommentator, havde naturligvis ikke fået megen søvn denne for dansk ishockey nærmest hellige nat, hvor Islanders radioreportere flere gange sendte venlige hilsner til »far og mor i Danmark.«

De tre danske hockeysider på nettet holdt selvfølgelig også natteåbent for at følge begivenheden live, mens det lykkedes nørdede fanatikere at bryde koden på en amerikansk TV-hjemmeside, der viste kampen.

Vi andre mere lovlydige måtte nøjes med et kortfattet video-indslag i går, hvor vi blandt andet så, at Nielsen havde en god målchance i kampens start.

Hos den hjemlige ishockeyunion blev der naturligvis også luftet stolthed og glæde. Landstræner Mike Sirant har lige siden han tiltrådte sagt, at noget af det bedste, der kunne ske for hockeysporten i et land med få skøjtehaller, var at få en spiller ind i NHLs hellige haller.

»Det er nu engang det største,« som en mand fra sportens modernation Canada naturligvis sammenfatter. Selv om det også er stort, at det landshold, han står i spidsen for, har bidt sig fast blandt verdens bedste nationer.

»Frans har vist, at det ikke er en umulig verden at komme ind i,« tilføjede direktør Enver Hansen i går.

Pludselig gik det stærkt
Lidt af en pudsighed, hvor stærkt det gik, da Nielsen blev forfremmet fra Islanders såkaldte farmerhold Bridgeport Soundtigers, hvor han har imponeret med point på stribe på det seneste.

Pudsigt når man tager i betragtning, hvordan der gennem årene med jævne mellemrum har været spekuleret i, at nu var det »lige op over.«

Optimismen steg flere grader i sommer, da også Jannik Hansen (Vancouver) og veteranen Kim Staal (Nashville) kom på kontrakt, men indtil nu har de kun spillet i den lavere rangerende AHL-liga.

I fredags tog begivenhederne fart. Nielsen blev indkaldt, da holdkammeraten Shawn Bates blev skadet.

»Det var en drøm, der gik i opfyldelse. En drøm jeg har jaget, siden jeg som 16-årig tog til Sverige. Forhåbentlig er det også godt for dansk ishockey,« som danskeren i går blev citeret for i Stamford Advocate.

Det store spørgsmål er nu, hvor længe Nielsen bliver i isens paradis. Trods en godkendt indsats er han udelukkende med på afbud, men ingen tvivl om, at han krydser alt, hvad der krydses kan for at være med næste gang Islanders er i aktion.

Det sker nemlig i storbyens berømte Madison Square Garden, hvor modstanderne i morgen er lokalrivalerne New York Rangers. Et hold, der byder på en række af verdensstjerner med Jaromir Jagr i spidsen.

Skønt unge Nielsen har spillet på landsholdet i meget vigtige VM-kampe, kan dette næsten ikke blive større.

»Men han ved ikke noget endnu,« sagde Frits Nielsen i aftes, hvor sønnen var tilbage i New York.

Islanders valgte at springe søndagstræningen over, hvorfor det ikke stod klart, om Bates når at blive klar. Til gengæld var det en kendsgerning, at klubben havde været meget tilfredse med den danske prstation.

En indsats som hovedpersonen selv sammenfattede i en sms til hjemlandet:

»Det var fedt. En kæmpeoplevelse. Det slår det meste.«www.newyorkislanders.com

NHL-klubbens officielle

hjemmeside.